CES 2017: Έξυπνο σπίτι και ηλεκτρικό σκούτερ για την οδήγηση του μέλλοντος από τη Hyundai [videos]

CES 2017: Έξυπνο σπίτι και ηλεκτρικό σκούτερ για την οδήγηση του μέλλοντος από τη Hyundai [videos]

Το Ioniq Electric γίνεται μέρος του σπιτιού σου και το Ioniq Scooter μέρος του αυτοκινήτου σου. Και ύστερα, θα κάααθεσαι...

Για κάποιους το να αφήσουν τη βολή του καναπέ και να μπουν στο αυτοκίνητο για να πάνε οπουδήποτε, ακόμη κι αν αυτό είναι αυτόνομης οδήγησης, αποτελεί μπελά. Μεγάλη κούραση.

Οι μηχανικοί της Hyundai  πιστεύουν ότι βρήκαν τη λύση με το πρωτότυπο έξυπνο «σπίτι» Mobility Vision που παρουσίασαν στο Consumer Electronics Show (CES).

Στο Hyundai Mobile Vision, το αυτόνομο αυτοκίνητό σας, ένα Hyundai Ioniq Elecrtic «προσδένεται» σε μια «αποβάθρα» του σπιτιού και γίνεται μέρος του. Το αυτοκίνητο λειτουργεί ακόμη ως κλιματιστικό ή γεννήτρια ανάγκης για το σπίτι και μπορεί να τροφοδοτήσει με τα πολυμέσα του τις οθόνες και τα ηχεία του σπιτιού.

Το σημαντικότερο όμως είναι όταν θελήσετε να φύγετε από το σπίτι, οπότε δεν έχετε παρά να καθίσετε αναπαυτικά στο σαλόνι και το αυτοκίνητο, αυτόνομα, θα σας πάει στον προορισμό σας. Η κεντρική ιδέα είναι ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του ζωτικού χώρου διαβίωσης και του οδηγικού περιβάλλοντος.

«Τι θα συνέβαινε εάν συνδυάζαμε στοιχεία από το σπίτι και το αυτοκίνητό σας σε ένα χώρο;», διερωτάται ο Mike O'Brien, αντιπρόεδρος της Hyundai στον τομέα του Εταιρικού και Προϊοντικού Σχεδιασμού, στη συνέντευξη Τύπου της εταιρείας στο CES.

Σε video επίδειξης, η Hyundai έδειξε πώς ένας κάτοχος μπορεί να κάθεται στην πολυθρόνα του βλέποντας μια ταινία ή να εργάζεται στο σπίτι του, με το αυτοκίνητο «δεμένο» στην «αποβάθρα». Με το που αποφασίσει δε να μετακινηθεί εκτός του σπιτιού, η πολυθρόνα τον μεταφέρει στην καμπίνα του αυτοκινήτου, το οποίο στη συνέχεια ξεκινά για τον προορισμό του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Hyundai-Kia: 26 υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2020

«Η μετακινούμενη πολυθρόνα θα μπορούσε να σε μεταφέρει στο εσωτερικό του αυτοκινήτου που κυριολεκτικά συνδέεται με το σπίτι σου», είπε ο O’Brien. «Το αυτοκίνητο κινείται, αλλά εσύ όσο και οι άλλοι επιβάτες μπορείτε τα ταξιδεύετε με πλήρη άνεση, χωρίς καν αντιλαμβάνεστε την κίνηση».

Το έτερο όραμα της Hyundai για το μέλλον της μετακίνησης είναι το Ioniq Scooter. Όπως υπονοεί το όνομά του, πρόκειται για ένα ηλεκτρικό σκούτερ για τη τελική μετακίνηση των λίγων μέτρων –ας πούμε από το πάρκινγκ στο γραφείο. Το σκούτερ αποθηκεύεται μέσα στην εμπρός πόρτα του Hyundai Ioniq Electric, εύκαιρο για χρήση οποιαδήποτε στιγμή.

Με το που το αποθηκεύεις αρχίζει αυτόματα η φόρτισή του, ενώ διαθέτει και ενσωματωμένα φώτα για ασφάλεια. Ένας αισθητής δεν επιτρέπει στο Ioniq Scooter να επιταχύνει μέχρι ο αναβάτης να ανέβει πάνω με ασφάλεια. Ο αναβάτης πατά ένα μπουτόν για να επιταχύνει ή να επιβραδύνει αλά video game. Και όπως λέει η Hyundai είναι τόσο ελαφρύ έτσι ώστε να είναι μανιτζέβελο και εύκολο να το «διπλώσεις» με μια μόνο κίνηση.

Ένα μεταφορικό μέσο όπως το Ioniq Scooter έχει νόημα διότι «οι χρήστες των EVσε πυκνό αστικό περιβάλλον μπορεί να μην διαθέτουν βολική ή οικονομική πρόσβαση σε πάρκινγκ ή σταθμό επαναφόρτισης κεί κοντά που εργάζονται ή διαμένουν», είπε ο O’Brien.

Η Hyundai εργάζεται εντατικά προκειμένου να εξελίξει επαναφορτιζόμενα και αυτόνομα αυτοκίνητα, αλλά τα δύο αυτά κόνσεπτ δείχνουν μερικούς από τους τρόπους που αυτά τα οχήματα μπορούν να ταιριάξουν καλύτερα με τον κόσμο γύρω τους.

[Πηγή Hyundai]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube