Υβριδικό αυτόνομο ιπτάμενο ΤΑΧΙ από την Rolls-Royce

Υβριδικό αυτόνομο ιπτάμενο ΤΑΧΙ από την Rolls-Royce

Θα είναι κάθετης απογείωσης και προσγείωσης και θα μπορεί να μεταφέρει έως και πέντε επιβάτες.

Η Rolls-Royce είναι γνωστή στους περισσότερους σαν η εταιρεία που κατασκευάζει κορυφαία πολυτελή αυτοκίνητα.  Όμως αυτή η εταιρεία - η οποία ανήκει στο BMW Group - δεν έχει καμία σχέση με τη Rolls-Royce που δραστηριοποιείται στον τομέα της αεροναυπηγικής. Το μόνο κοινό που έχουν πλέον είναι το όνομα. 
Πρόσφατα, στο Farnborough Airshow, η αεροναυπηγική Rolls-Royce λοιπόν παρουσίασε ένα αυτόνομο υβριδικό ιπτάμενο ΤΑΧΙ, όπως το ονομάζει, κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.
Το συγκεκριμένο «όχημα» έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και πέντε επιβάτες και σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 402 km/h και να διανύσει απόσταση έως και 800 km.

Ο στρόβιλος που χρησιμοποιείται για την κίνηση είναι ο  M250, ένας από τους πιο επιτυχημένους κινητήρες Rolls-Royce για την αεροπορία. Από τότε που εισήχθη για πρώτη φορά πριν από 50 χρόνια, έχουν παραδοθεί 31.000 μονάδες, με περισσότερους από τους μισούς που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία. Για την περίσταση η τουρμπίνα θα τροφοδοτεί μα 500 kW έξι ηλεκτροκινητήρες.

Τα πτερύγια του μοντέλου μπορούν να περιστρέφονται σε 90 μοίρες για να επιτρέπουν κάθετη απογείωση και προσγείωση. Στο επιχειρησιακό ύψος οι έλικες στην πτέρυγα θα μπορούν να αναδιπλωθούν, έτσι ώστε στην καμπίνα να υπάρχει λιγότερος θόρυβος. Η πρόωση, σε αυτή την περίπτωση, εξασφαλίζεται μέσω των δύο οπίσθιων ελίκων.

Καθώς πρόκειται για ένα σκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες υποδομές και θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα υπάρχοντα ελικοδρόμια και μικρά αεροδρόμια.
Η εταιρεία ευελπιστεί να είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020 και να διατεθεί μαζικά στην αγορά, με την Uber να είναι ένας από τους δυνητικούς πελάτες.  Να σημειώσουμε πως αυτόνομα ιπτάμενα «οχήματα» ετοιμάζουν και άλλες εταιρείες όπως η Airbus και η Kitty Hawk.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube