Δείτε πώς λειτουργεί η ενεργή αεροδυναμική της Lamborghini Aventador SVJ [video]

Δείτε πώς λειτουργεί η ενεργή αεροδυναμική της Lamborghini Aventador SVJ [video]

Η Aerodinamica Lamborghini Attiva μεταβάλλει ιδανικά την αεροδυναμική φόρτιση και αντίσταση, ανάλογα με τις συνθήκες.

Η SVJ είναι η πιο δυνατή και ακραία έκδοση της Aventador, κι ένα ηχηρό «αντίο» όχι μόνο στο μοντέλο, αλλά και στον ατμοσφαιρικό V12, αφού η διάδοχος θα έχει εξηλεκτρισμένο σύστημα κίνησης.
 
Στην SVJ, η Lamborghini εφάρμοσε μια πιο εξελιγμένη μορφή του ενεργού αεροδυναμικού συστήματος ALA που ξέραμε από την Huracán Performante. Και αποδείχτηκε αποτελεσματικό, αφού η SVJ κατάφερε να γυρίσει το Nürburgring σε 6’ 44” 97, πετυχαίνοντας ένα νέο ρεκόρ για αυτοκίνητα παραγωγής.

Το νέο σύστημα ALA 2.0 περιλαμβάνει κλαπέτα που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με τις συνθήκες. Έχει τη δυνατότητα να «στολάρει» την πίσω πτέρυγα ώστε να ελαχιστοποιείται η αεροδυναμική αντίσταση και να αυξάνεται έτσι η τελική ταχύτητα στις ευθείες.

Στις στροφές, το ALA 2.0 κάνει “aero vectoring”, μεταβάλλοντας εγκάρσια την αεροδυναμική φόρτιση για περισσότερη πρόσφυση. Χάρη σε ενεργά κλαπέτα, μπορεί να «στολάρει» τη μισή πίσω πτέρυγα (το εξωτερικό μισό), αφήνοντας την άλλη μισή να παρέχει τη μέγιστη κάθετη δύναμη για καλύτερη ισορροπία.
 
Οι ενέργειες αυτές, μαζί με αντίστοιχα ενεργά κλαπέτα στο εμπρός μέρος, δίνουν στην SVJ 40% μεγαλύτερη κάθετη δύναμη και μικρότερη αεροδυναμική αντίσταση από την απλή Aventador SV.

Θυμίζουμε ότι ο ατμοσφαιρικός V12 των 6,5 λίτρων αποδίδει 770 PS και 73,4 kgm ροπής, επιταχύνοντας το μεγάλο σούπερκαρ από στάση έως τα 100 km/h σε 2,8”, μέχρι τα 200 km/h σε 8,6” και χαρίζοντάς του μια τελική ταχύτητα 349 km/h.

[Πηγή: Lamborghini]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube