Αυτές είναι οι προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες για οχήματα παντός εδάφους [video]

Αυτές είναι οι προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες για οχήματα παντός εδάφους [video]

Τροχοί που μετατρέπονται σε ερπύστριες, ηλεκτρομοτέρ μέσα στην πλήμνη και αναρτήσεις που κρατάνε το αμάξωμα οριζόντιο παντού!

Το πρόγραμμα Ground X-Vehicle Techonologies (GXV-T) της DARPA έχει σκοπό την εξέλιξη στρατιωτικών οχημάτων που να είναι ικανότερα, ασφαλέστερα και πιο σκληροτράχηλα χωρίς να έχουν μεγαλύτερη θωράκιση.

Θυμίζουμε ότι η DARPA είναι η ανεξάρτητη υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ για την προώθηση προηγμένων τεχνολογιών σε στρατιωτικές εφαρμογές.

Την περασμένη Παρασκευή, η DARPA παρουσίασε για πρώτη φορά τις τεχνολογίες που εξελίσσει σε συνεργασία με το Carnegie Mellon University National Robotics Engineering Center (CMU NREC), την QinetiQ και την Pratt & Miller. Ο βασικός στόχος είναι η κατασκευή οχημάτων που να μπορούν να διασχίσουν το 95% των εκτός δρόμου εδαφών, περιλαμβανομένων των ακραίων κλίσεων.

Η συμβολή του CMU NREC στο πρόγραμμα GXV-T είναι η Reconfigurable Wheel-Track (RWT). Πρόκειται για έναν τροχό που μετατρέπεται σε τριγωνική ερπύστρια –και αντιστρόφως– μέσα σε δύο δευτερόλεπτα και με το όχημα σε κίνηση. Έτσι, το όχημα έχει τα πλεονεκτήματα του τροχού στην ταχύτητα, σε συνδυασμό με την ελκτική πρόσφυση και την ικανότητα υπέρβασης εμποδίων της ερπύστριας.

Η νέα τεχνολογία της QinetiQ έχει τη μορφή ηλεκτροκινητήρα ενσωματωμένου στην πλήμνη του τροχού, για μεγαλύτερη επιτάχυνση και ευελιξία. Η μονάδα, που περιλαμβάνει σύστημα μετάδοσης 3 σχέσεων και υγρόψυκτο εσωτερικό φρένο, μπορεί εύκολα να χωρέσει μέσα σε έναν συνηθισμένο στρατιωτικό τροχό 20 ιντσών. 
 
Τέλος, το σύστημα Multi-mode Extreme Travel Suspension (METS) είναι η νέα τεχνολογία της Pratt & Miller για την εύκολη και ασφαλή αντιμετώπιση ακραίων εμποδίων και κλίσεων. Πρόκειται για ένα ενεργό σύστημα ανάρτησης που μπορεί να αυξήσει τη διαδρομή της κατά 1.066 mm προς τα επάνω και κατά 762 mm προς τα κάτω ώστε να κρατάει το αμάξωμα πάντα οριζόντιο, χωρίς κίνδυνο ανατροπής και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι επιβάτες.

«Η DARPA είναι ενθουσιασμένη με τη μέχρι τώρα πρόοδο του προγράμματος GXV-T και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τα Όπλα για να μεταφέρουμε αυτές τις τεχνολογίες στα οχήματα εδάφους του μέλλοντος», δήλωσε η ταγματάρχις Amber Walker, διευθύντρια του προγράμματος GVX-T.

To πρόγραμμα σήμερα βρίσκεται στη Φάση 2 και δεν έγινε γνωστό πότε οι συγκεκριμένες τεχνολογίες θα διατεθούν για στρατιωτική χρήση. Δείτε τις, μαζί με άλλες, στο παρακάτω video με πλάνα από τις αντίστοιχες παρουσιάσεις των εταιρειών που συμμετέχουν.

[Πηγή: DARPA]
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube