Τα συμβατικά ποδήλατα «πέθαναν» - Ζήτω τα ηλεκτρικά!

Τα συμβατικά ποδήλατα «πέθαναν» - Ζήτω τα ηλεκτρικά!

Το 2022 οι πωλήσεις των ηλεκτρικών ποδηλάτων στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν στις 5,5 εκατ. μονάδες

Μπορεί οι πωλήσεις ποδηλάτων να περιορίστηκαν αισθητά το 2022 στην Ευρώπη, αλλά η μείωση αφορά μόνο στα παραδοσιακά ποδήλατα. Αντίθετα τα ηλεκτρικά συνέχισαν το ράλι ανόδου με τις πωλήσεις τους να φτάνουν το ρεκόρ των 5,5 εκατ. μονάδων.

Ένα στα τέσσερα ποδήλατα που πωλούνται πλέον στη Γηραιά Ήπειρο είναι ηλεκτρικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία της Βιομηχανίας Ποδηλάτου (Conebi). Συγκεκριμένα, το 2022 στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ συν τη Βρετανία πωλήθηκαν 14,7 εκατ. ποδήλατα δίχως ηλεκτρική υποβοήθηση. 

Οι πωλήσεις των ποδηλάτων με ηλεκτρική υποβοήθηση, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 8,6% την περυσινή χρονιά συγκριτικά με το 2021 και έφθασαν στα 5,5 εκατ. μονάδες. Οι πολυπληθείς Γερμανία και Γαλλία, αλλά και η διάσημη για την αγάπη της προς το ποδήλατο Ολλανδία κυριάρχησαν στις πωλήσεις ηλεκτρικών ποδηλάτων. 

Την ίδια στιγμή ο τζίρος στον κλάδο ποδηλάτου αυξάνεται διαρκώς. Έτσι το 2022 έφθασε στα 21,2 δισ. ευρώ σε παγκόσμια κλίμακα, καταγράφοντας αύξηση 7,4% συγκριτικά με το 2021.

Εκτινάχθηκαν και οι εξαγωγές
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε ανακοινώσει πρόσφατα η Eurostat με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Ποδηλάτου (3 Ιουνίου), το 2022 η αξία των ποδηλάτων (ηλεκτρικών και μη) που εξήγαγε η Ευρώπη σε τρίτες χώρες αυξήθηκε κατά 22% συγκριτικά με το 2021 και έφθασε τα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 32% και έφθασε τα 2,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ηλεκτρικά ποδήλατα, οι εξαγωγές από τις χώρες-μέλη της ΕΕ έφθασαν πέρυσι τα 365.000 τεμάχια και ήταν αυξημένες κατά 16%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν επίσης κατά 16% και έφθασαν τα 5,2 εκατ. τεμάχια.

Τα μη υποβοηθούμενα ποδήλατα που εξήγαγε πέρυσι η Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 31% και έφθασαν στο 1 εκατ. τεμάχια, ενώ αυτά που εισήγαγε εμφάνισαν μείωση 9% στα 5,2 εκατ. τεμάχια. Οι μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής ποδηλάτων για την Ευρώπη είναι η Ελβετία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ενώ οι μεγαλύτερες χώρες εισαγωγής είναι η Καμπότζη, η Ταϊβάν (κυρίως σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά) και η Κίνα.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube