Νέο VW BUDD-e, το Microbus του 21ου αιώνα [30 φωτό + video]

Νέο VW BUDD-e, το Microbus του 21ου αιώνα [30 φωτό + video]

Στο ηλεκτρικό «λεωφορειάκι», που παρουσιάστηκε στη CES, όλα ελέγχονται με νεύματα και φωνητικές εντολές.

Η VW περιγράφει το BUDD-e ως το Microbus του 21ου αιώνα. Έχει μια ιδιαίτερα high-tech καμπίνα και κινείται ηλεκτρικά, με μπαταρίες.

Το τολμηρής σχεδίασης εμπρός μέρος έχει προβολείς LED και μια μεγάλη, τονισμένη μάσκα με «κρυφό» φωτισμό LED. Το πρωτότυπο έχει επίσης εξογκωμένες πίσω κολόνες σκεπής, ιδιαίτερα πίσω φώτα και τροχούς 21 ιντσών.

Άλλα σημεία προσοχής είναι τα φωτοβολταϊκά στοιχεία στη σκεπή, οι ψηφιακοί καθρέφτες κι ένα Drop Box” για τις αποσκευές που βγαίνει από τον πίσω προφυλακτήρα.

To BUDD-e έχει μήκος 4.597 mm, πλάτος 1.940 mm, ύψος 1.835 mm και μακρύ μεταξόνιο 3.151 mm. Οι διαστάσεις του το τοποθετούν ανάμεσα στο Touran και το νέο Multivan T6.

Μέσα στην καμπίνα, ο οδηγός θα βρεθεί «περικυκλωμένος» από μια τεράστια καμπύλη οθόνη, που αποτελείται από τρεις μικρότερες τις οποίες μπορείς να χειριστείς ξεχωριστά. Το πρωτότυπο έχει επίσης ένα ενιαίο πίσω κάθισμα σε σχήμα Γ κι ένα τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών χωρίς διακόπτες, που ανταποκρίνεται σε κινήσεις swipe και σε πίεση, όπως ένα κινητό τηλέφωνο.

Όλες σχεδόν οι λειτουργίες στο εσωτερικό –ακόμη και το άνοιγμα των θυρών– ελέγχονται με την αφή ή με νεύματα. Το αυτοκίνητο έχει όμως κι ένα σύστημα αναγνώρισης φωνητικών εντολών που ενεργοποιείται όταν πεις “Hello BUDD-e”. Το σύστημα το χειρίζεσαι διαισθητικά και μπορεί να ανταποκριθεί σε ανεπίσημες εντολές όπως π.χ. «δυνάμωσε λίγο τη θέρμανση». Αναγνωρίζει επίσης το ποιος δίνει την εντολή, οπότε αν π.χ. ένας επιβάτης ζητήσει ρύθμιση της θερμοκρασίας, η αλλαγή θα γίνει μόνο στη δική του ζώνη.

Το BUDD-e είναι βασισμένο στην ολοκαίνουργια πλατφόρμα MEB (Modular Electric Platform) της VW, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για επαναφορτιζόμενα υβριδικά (PHEV) και αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV). H VW λέει ότι η πλατφόρμα είναι σχεδιασμένη για να δέχεται μεγάλες μπαταρίες και εξαρτήματα ηλεκτροκίνησης, ενώ παράλληλα διατηρεί τους εσωτερικούς χώρους και τη δυναμική συμπεριφορά σε υψηλό επίπεδο.

Την ενέργεια για την κίνηση του BUDD-e παρέχει μια μπαταρία χωρητικότητα 92,4 kWh. Υπάρχουν δύο ηλεκτροκινητήρες, ένας εμπρός και ένας πίσω, κάνοντας το BUDD-e τετρακίνητο. Ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας έχει ισχύ 100 kW (136 PS) και ροπή 20,4 kgm, ενώ ο πίσω δίνει 125 kW (170 PS) και 29,6 kgm.

Η συνδυασμένη ιπποδύναμη είναι αρκετή για να δώσει στο BUDD-e τελική ταχύτητα 180 km/h και επιτάχυνση 0-60 mph (0-96 km/h) σε μόλις 6,9”. Η μπαταρία επαρκεί για να παρέχει αυτονομία έως και 533 km και μπορεί να φορτίσει (σε ταχυφορτιστή 150 kW DC) κατά 80% σε μόνο μισή ώρα.

Τέλος, το BUDD-e έχει σύστημα διεύθυνσης ειδικά σχεδιασμένο για να δίνει μικρό κύκλο στροφής, μόνο 11,5 m, που παρέχει μεγάλη ευελιξία στην πόλη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube