Ηλεκτροκίνητος τράκτορας με 2.000 ίππους και 2.000 km αυτονομία

Ηλεκτροκίνητος τράκτορας με 2.000 ίππους και 2.000 km αυτονομία

Η εταιρεία που τον παρουσίασε δέχεται ήδη παραγγελίες από δυνητικούς πελάτες

Τα βαρέα φορτηγά είναι από τη φύση τους αντιοικονομικά οχήματα, αλλά και αυτά που κατηγορούνται ότι ρυπαίνουν σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον. Με την ηλεκτροκίνηση να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, φαίνεται πως ήρθε η στιγμή οι εφαρμογές της να περάσουν και σε αυτά τα οχήματα. 

Ετσι, η 
 Nikola Motor παρουσίασε ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό φορτηγό με αυτονομία που σχεδόν αγγίζει τα 2.000 km (1.931 km για την ακρίβεια). Πρόκειται για μια μελέτη για ένα ηλεκτροκίνητο φορτηγό (τράκτορα πιο σωστά) που χρησιμοποιεί συνολικά έξι ηλεκτροκινητήρες (ένας για κάθε τροχό) και έναν κινητήρα φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση των μπαταριών. Η συνολική χωρητικότητα των τελευταίων φτάνει τις 320kWh.  

Η συνολική αποδιδόμενη ισχύς φτάνει τους 2.000 ίππους και ροπή τα 511,4 Kgm. Ο κάθε ηλεκτροκινητήρας κινεί και από έναν τροχό οπότε επί της ουσίας μιλάμε για ένα όχημα 6x6. Υπάρχει βέβαια σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση, ανεξάρτητη ανάρτηση ενώ, σύμφωνα με τη Nikola Motor, το συγκεκριμένο φορτηγό μπορεί να «σκαρφαλώσει» σε πλαγιά με κλίση 6º με πληρες φορτίο και ταχύτητα 105 km/h. Σύμφωνα με την εταιρεία ένα συμβατικό ντίζελ φορτηγό class 8 θα δυσκολευόταν σε αντίστοιχες συνθήκες να αγγίξει τα 56 km/h.



Στο εσωτερικό, το πρωτότυπο Nikola One έχει μια μεγάλη οθόνη αφής 15 ιντσών από την οποία ελέγχονται πολλές από τις λειτουργείες του, έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 10", 4G LTE σύνδεση για internet και Wi-Fi

Για την άνεση του οδηγού στα μεγάλα ταξίδια ο εξοπλισμός περιλαμβάνει τηλεόραση 42 ιντσών, ο φούρνος μικροκυμάτων δύο κανονικού μεγέθους κρεβάτια, ψυγείο -καταψύκτης. Όλα αυτά τροφοδοτούνται με ρεύμα από μια διαφορετική συστοιχία μπαταριών που χρειάζονται φόρτιση μια φορά την εβδομάδα. 

Η Nikola Motor ισχυρίζεται πως τα λειτουργικά έξοδα του συγκεκριμένου οχήματος σε σχέση με ένα αντίστοιχο συμβατικό είναι μειωμένα κατά 50% και ήδη δέχεται παραγγελίες με συμβολική εγγύηση της τάξης των 1.500 δολαρίων

Η τιμή του οχήματος όμως ξεκινά από τα  350.000 και φτάνει τις 415.000 δολάρια  ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού που θα επιλέξει ο ιδιοκτήτης.

[Πηγή Nikola Motor]


 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube