IAA 2017: Mercedes-Benz GLC F-Cell, το πρώτο επαναφορτιζόμενο με κυψέλη καυσίμου [video]

IAA 2017: Mercedes-Benz GLC F-Cell, το πρώτο επαναφορτιζόμενο με κυψέλη καυσίμου [video]

H Mercedes-Benz αποκάλυψε στην ΙΑΑ τη νέα GLC F-Cell, το πρώτο επαναφορτιζόμενο αυτοκίνητο με κυψέλη καυσίμου και πρόγραμμα παραγωγής.

Η νέα Mercedes-Benz GLC F-Cell έκανε την πρεμιέρα της στη Φρανκφούρτη ως πρωτότυπο προ-παραγωγής -αν και το γνωρίζαμε από το 2015- και είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που συνδυάζει ενεργειακή κυψέλη υδρογόνου με επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Αυτή η τελευταία είναι ιόντων λιθίου στην πρωτότυπη GLC F-Cell και έχει χωρητικότητα 13,8kWh, ενώ βρίσκεται τοποθετημένη μαζί με το ηλεκτρομοτέρ στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

H Mercedes-Benz αναφέρει ότι το σύστημα της κυψέλης είναι κατά 30% μικρότερο σε όγκο από το αντίστοιχο της B-Class F-Cell, κάτι που επέτρεψε στους μηχανικούς της εταιρείας να το βολέψουν εξ ολοκλήρου μέσα στο μηχανοστάσιο, όπως ακριβώς θα έκαναν και με ένα παραδοσιακό θερμικό μοτέρ. Η εταιρεία αναφέρει ακόμη ότι η χρήση πλατίνας στην ενεργειακή κυψέλη μειώθηκε κατά 90%, μείωση που εξοικονόμησε πόρους και μείωσε το κόστος του συστήματος.          

Η νέα GLC F-Cell με αυτό το νεωτερικό σύστημα κίνησης αποδίδει συνδυασμένη ισχύ 200 ίππων και ροπή 35,7 kgm που του δίνουν αντίστοιχα συνδυασμένη αυτονομία 437 km και δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης για 49 km.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε το νέο υδρογονοκίνητο Toyota Mirai

Για το δεξαμενισμό του υδρογόνου υπάρχουν δύο ανθρακονημάτινα «ρεζερβουάρ» με συνολική χωρητικότητα 4,4 kg, των οποίων το γέμισμα διαρκεί τρία λεπτά. Όσο για την μπαταρία, η Mercedes-Benz αναφέρει ότι η GLC F-Cell χρειάζεται μιάμιση ώρα για την πλήρη φόρτισή της, υπό συνθήκες πλήρους ικανότητας φόρτισης.

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις οδηγικές διαμορφώσεις: «Hybrid» με το αυτοκίνητο να αντλεί τη δύναμή του και από τις δύο πηγές ισχύος, «Battery» με το αυτοκίνητο να βασίζεται για την κίνησή του αποκλειστικά στις μπαταρίες και «Charge» όπου η φόρτιση της μπαταρίας γίνεται κατά προτεραιότητα. Όσον αφορά τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου παραγωγής, αυτά θα τα φροντίζει μια ανάρτηση αποτελούμενη από κλασικά ατσάλινα ελατήρια εμπρός (πολλαπλών συνδέσμων) και αερανάρτηση με πολλαπλούς σύνδεσμους πίσω. Οι λεπτομέρειες για το αυτοκίνητο παραγωγής, καθώς και το εμπορικό λανσάρισμα της GLC F-Cell αναμένονται κατά τους επόμενους μήνες.

[Πηγή Mercedes-Benz]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube