Επίσημο: SEAT el-Born Concept

Επίσημο: SEAT el-Born Concept

Το πλήρως ηλεκτροκίνητο αδελφάκι του Volkswagen ID στην παραγωγή το 2020.

H SEAT παρουσίασε το πλήρως ηλεκτροκίνητο el-Born Concept το οποίο βασίζεται στην πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group και αναμένεται να μπει στην παραγωγή μέχρι το 2020.

Το μικρομεσαίο είναι η εκδοχή της SEAT πάνω στο Volkswagen ID Concept (2016), το οποίο αναμένεται επίσης να μπει στην παραγωγή λίγο νωρίτερα. Στο el-Born, ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 150 kw (204 PS) και προσφέρει επιτάχυνση 0-100km/h σε 7,5".

Seat el-Born

Η μπαταρία 62 kWh επιτρέπει αυτονομία 420 km (μετρήσεις κύκλου WLTP) ενώ μπορεί να φορτίσει στο 80% της ενέργειάς της μέσα σε 47 λεπτά με χρήση ταχυφορτιστή. Σημαντική είναι και η λειτουργία του συστήματος θερμικής διαχείρισης που μπορεί να σώσει μέχρι και 60 km αυτονομίας σε χώρες με χαμηλή θερμοκρασία όπου οι επιβαίνοντες χρησιμοποιούν συχνά τον κλιματισμό.

Επιπλέον, το μοντέλο εξοπλίζεται με τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης Level 2 του VW Group, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να ελέγχει το τιμόνι, το γκάζι και το φρένο με την επίβλεψη του οδηγού.

SEAT el-Born sketch

To el-Born είναι μια δημιουργία του σχεδιαστικού κέντρου της SEAT στη Βαρκελώνη. Ο υπεύθυνος σχεδιασμού Alejandro Mesonero-Romanos, δήλωσε πως το μοντέλο μεταφράζει τη σχεδιαστική γλώσσα της SEAT στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης, καθώς στόχος τους είναι οι πελάτες να ερωτευτούν με την ιδέα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Στο προφίλ φαίνεται έντονα η συγγένεια με το VW ID Concept λόγω της γραμμής των παραθύρων και των αναλογιών, όμως οι αεροδυναμικές ζάντες 20", τα πιο επιθετικά μαρσπιέ και το εφέ της "αιωρούμενης" οροφής δίνουν ένα διαφορετικό χαρακτήρα στο μοντέλο της SEAT.

Μπροστά, η απουσία γρίλιας προδίδει το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, τα φωτιστικά σώματα και τα έντονα νεύρα στο καπό αποτελούν αναφορές στη σχεδιαστική ταυτότητα της SEAT ενώ οι αεραγωγοί στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα εκτός από το ότι ενισχύουν την σπορ εμφάνιση του οχήματος συμβάλλουν και στην ψύξη των φρένων. Πίσω, πρωταγωνιστούν τα ενωμένα φώτα, η μεγάλη αεροτομή που σκεπάζει το παρμπρίζ και ο διαχύτης στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα.

Seat el-Born

Στο ευρύχωρο εσωτερικό η εικόνα δείχνει πως το μοντέλο βρίσκεται πολύ κοντά σε έκδοση παραγωγής. Στο ταμπλό κυριαρχεί η απλότητα με οριζόντιες γραμμές και αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους, ενώ συναντάμε μια οθόνη αφής 10" στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας και ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, το el-Born θα παραχθεί στο εργοστάσιο Zwickau στη Γερμανία με την εμπορική του πορεία να ξεκινά το 2020.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube