Επίσημο: Νέα Mercedes-Benz GLB Concept [video]

Επίσημο: Νέα Mercedes-Benz GLB Concept [video]

Η οικογένεια SUV της Mercedes-Benz θα διευρυνθεί σε λίγους μήνες με την 7θέσια GLB, την οποίας η Στουτγάρδη μας δίνει μια πρόγευση με το πρωτότυπο που έφερε στο Auto Shanghai 2019.

Μεταξύ της GLA και της GLC, η Mercedes-Benz έκρινε ότι υπάρχει χώρος για μια GLB! Αυτό το νέο crossover θα φιγουράρει στις εκθέσεις σε λίγους μήνες. Για να μας ανάψει τα αίματα όμως, η γερμανική φίρμα έφερε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σανγκάης ένα πρωτότυπο, πολύ κοντινό με το μοντέλο παραγωγής.

Η GLB Concept έχει μήκος 4,63 m, μόλις τρεις πόντους κοντύτερη από την GLC! Μήπως πρόκειται για ένα μοντέλο που προέκυψε εκ του περισσού; Θα μπορούσε να είναι κι έτσι. Εξάλλου, η Mercedes-Benz μας έχει συνηθίσει στον υπερθεματισμό στις κατηγορίες. Πάρτε για παράδειγμα την Α-Class Saloon και τη CLA!

Mercedes-Benz GLB Concept

Αλλά για να αποφύγουν τον κανιβαλισμό, εκεί στη Στουτγάρδη μελέτησαν καλά την εμπορική τοποθέτηση της GLB για να την ξεχωρίσουν από την GLC. Κάτι που περνά και μέσα από την εμφάνιση που για την περίπτωση είναι πιο «κουτί». Η GLB λοιπόν μοιάζει περισσότερο με μια μικρή GLS, υιοθετώντας ένα πιο τετράγωνο look που αφήνει να εννοηθεί και μια μεγαλύτερη στιβαρότητα. Η μάσκα πέφτει κάθετα στο δρόμο και στην οροφή του αυτοκινήτου, ενώ το καπό είναι σχεδόν επίπεδο και το πίσω μέρος κατακόρυφο. Το κόψιμο στην πλευρική γυάλινη επιφάνεια έχει ένα κάποιο αισθητικό παιχνίδισμα με μια αύρα πρωτοτυπίας. Το πρωτότυπο υιοθετεί μια αρκούντως σκληροτράχηλη εμφάνιση, με φαρδιά λάστιχα και προβολείς στην οροφή, στοιχεία που προφανώς θα απουσιάζουν από το μοντέλο παραγωγής.

Mercedes-Benz GLB Concept

Πέρα απ’ όλα τα άλλα όμως, η GLB θα ξεχωρίζει από την GLC με την 7θέσια καμπίνα της. Στην πραγματικότητα, παίρνει θέση στην γκάμα της Mercedes-Benz ως μία επιμήκης Β-Class. Στη δεύτερη σειρά, το κάθισμα είναι συρόμενο με το έδρανο να διαιρείται σε αναλογία 40:20:40 για να διευκολύνεται η πρόσβαση στην τρίτη, πίσω καθίσματα. Εάν και η GLB φτάνει σχεδόν σε μέγεθος την GLC, εντάσσεται στην οικογένεια των κόμπακτ SUV της εταιρείας. Το ταμπλό είναι επομένως σε μεγάλο βαθμό προερχόμενο από της Α-Class με τους γνωστούς κυκλικούς αεραγωγούς στο κέντρο, κάτω από την δύο εν σειρά οθόνες των 10.25”.

Mercedes-Benz GLB Concept

Κάτω από το καπό του πρωτοτύπου υπάρχει ένας δίλιτρος κινητήρας τούρμπο με 224 άλογα που συνδυάζεται με διπλοσύμπλεκτο 8άρι σασμάν και τετρακίνηση 4MATIC. Στην κλασική οδηγική ρύθμιση, το 80% της ροπής περνά στον εμπρός άξονα. Στη σπορ ρύθμιση το ποσοστό αυτό πέφτει στο 70%, και στη ρύθμιση off-road, η ροπή μοιράζεται 50:50 ανάμεσα στους άξονες. Στο σημείο αυτό να παρατηρήσουμε ότι στην GLB παραγωγής, που θα ντεμπουτάρει στην ΙΑΑ 2019 στη Φρανκφούρτη, η κίνηση θα μεταδίδεται μόνο στους εμπρός τροχούς.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube