Επίσημο: Mercedes-Benz Future Bus, το αυτόνομο λεωφορείο του μέλλοντος [videos]

Επίσημο: Mercedes-Benz Future Bus, το αυτόνομο λεωφορείο του μέλλοντος [videos]

Το Future Bus, το αυτόνομο λεωφορείο της Daimler, ολοκλήρωσε μια διαδρομή 20 km στο Amsterdam χωρίς την παρεμβολή ανθρώπινων χειρισμών.

Πριν από δύο χρόνια, η Mercedes-Benz αποκάλυψε το Future Truck 2025 concept, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με ένα βοήθημα αυτόνομης οδήγησης ονόματι HighwayPilot που του επέτρεπε να κινείται αυτόνομα με ταχύτητα μέχρι 85 km/h.

Πλέον, η τεχνολογία αυτή προσαρμόστηκε για αστική χρήση και εφαρμόστηκε στο Future Bus, μετονομαζόμενη σε CityPilot που επιτρέπει στο λεωφορείο να κινείται αυτόνομα μέσα στην πόλη με ταχύτητα μέχρι 70 km/h.

Για να αποδείξει και να επιδείξει το αυτόνομο λεωφορείο, η Mercedes-Benz διοργάνωσε μια παρουσίαση στο Amsterdam και στη μακρύτερη διαδρομή εξπρές της Ευρώπης (BRT). Το Future Bus κλήθηκε να λειτουργήσει αυτόνομα και για τα 20 km της διαδρομής, σταματώντας στις στάσεις ανοίγοντας και κλείνοντας τις πόρτες, «υπακούοντας» στους φανούς κυκλοφορίας, φρενάροντας όταν συναντούσε εμπόδιο και περνώντας μέσα από τούνελ. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, ένας χειριστής καθόταν εμπρός στο μόνιτορ του αυτόνομου λεωφορείου, προκειμένου να επέμβει να κάτι δεν θα πήγαινε καλά.



Το όλο πρότζεκτ κατέστη δυνατό με μια σειρά ραντάρ μικρής και μεγάλης ακτίνας σάρωσης που λειτουργούσαν σε συνδυασμό με κάμερες και ενσωματωμένα GPS. Επιπλέον, το Future Bus της Mercedes-Benz είναι αρκετά «έξυπνο», έτσι ώστε να επικοινωνεί μέσω Wi-Fi με την υποδομή του συστήματος, μαθαίνοντας την κατάσταση στα φανούς κυκλοφορίας, οπότε να ρυθμίζει ανάλογα την κίνησή του. Έτσι μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το πλεονέκτημα του «πράσινου κύματος», συνδυάζοντας οικονομία και ταχύτητα εξυπηρέτησης.

 

Η Daimler Buses εξηγεί ότι το πρώτο βήμα που χρειάζεται για να γίνει προκειμένου να αυτονομηθούν καθ’ ολοκληρία τα λεωφορεία είναι ξεχωριστές γραμμές BRT. Το άτομο πίσω από το τιμόνι μπορεί να οδηγεί με τον κλασικό τρόπο στους στάνταρ δρόμους και να αλλάζει τη λειτουργία σε CityPilot, όπου ο δρόμος είναι συμβατός για τέτοια χρήση.

 

Κι ενώ στα σημερινά λεωφορεία θα λέγαμε ότι ο σχεδιασμός είναι μάλλον κοινότοπος και βαρετός, μέσα έξω, το  Future Bus διαθέτει εκείνα τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που θα προέτρεπαν κάποιον να αφήσει το αυτοκίνητό του στο σπίτι και να προτιμήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μπορεί προς το παρόν να αποτελεί απλώς ένα πρωτότυπο, αλλά αποτελεί το πρόκριμα αυτού ενός λαμπρού μέλλοντος στις αστικές μεταφορές, κατά πώς λέει η Daimler Buses. Ένα μέλλον που η Daimler υπόσχεται να είναι πιο πράσινο και πιο ασφαλές χάρης την αυτόνομη οδήγηση.

[Πηγή Mercedes-Benz]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube