Εντυπωσιακό Audi A3 clubsport quattro με 525 PS

Εντυπωσιακό Audi A3 clubsport quattro με 525 PS

Η Audi ετοίμασε ένα A3 Sport Sedan με έναν αρκετά βελτιωμένο 5κύλινδρο 2.5 TFSI για τη φετινή συνάντηση του Wörthersee.

Ο ομιλός VW ετοιμάζει πάντα κάτι ξεχωριστό για το ετήσιο Wörthersee Meeting, και φέτος αυτό θα είναι όπως φαίνεται ένα αρκετά πρησμένο Audi A3 Sport Sedan. Ένα πρωτότυπο που ακούει στο όνομα A3 clubsport quattro.

Το Audi A3 clubsport quattro έχει αρκετά φουσκωμένα φτερά σε σχέση με το συμβατικό S3 Sport Sedan, που αυξάνουν το πλάτος του κατά 60 mm, ενώ στέκεται 10 mm πιο κοντά στο έδαφος. Οι θόλοι φιλοξενούν τροχούς διαστάσεων 275/25 R21, οι οποίοι κρύβουν μέσα τους τα φρένα του TT RS, με δίσκους 370 mm μπροστά. Ωστόσο οι θηριώδεις εισαγωγές αέρα του εμπρός προφυλακτήρα ίσως είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές.

Ο κινητήρας του Audi A3 clubsport quattro είναι ο 5κύλινδρος 2.5 TFSI που τοποθετείται μεταξύ άλλων και στο Audi RS Q3, αλλά έχει δεχθεί αρκετές επεμβάσεις για την περίσταση. Το turbo είναι μεγαλύτερο και δουλεύει πλέον στο 1,5 bar, ενώ συνοδεύεται από ένα μεγαλύτερο intercooler. Αυτά πλαισιώνονται από αναβαθμισμένα συστήματα εισαγωγής και εξαγωγής, και το αποτέλεσμα είναι 525 PS, δηλαδή ειδική ισχύς 211,7 PS/lt. Η ροπή φτάνει τα 61,2 kgm και αποδίδεται από τις 2.300 ως τις 6.000 rpm.

Χάρη στη χρήση ανθρακονημάτων στο καπό, στον προφυλακτήρα και αλλού το βάρος του Audi A3 clubsport quattro δεν ξεπερνά τα 1.527 kg, οπότε προκύπτει μια αναλογία 2,9 kg/PS. Σε συνδυασμό με το 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη S tronic το πρωτότυπο επιταχύνει από στάση ως τα 100 km/h σε 3,6'', ενώ η τελική του φτάνει τα 310 km/h. Η τετρακίνηση προσφέρει λειτουργία torque vectoring και στους τέσσερις τροχούς και το ESP μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως.

Το εσωτερικό είναι πολύ πιο προσγειωμένο και μόνο το τιμόνι διαφέρει από αυτό του S3 Sport Sedan παραγωγής. Φιλοξενεί πάνω του μεταξύ άλλων το μπουτόν εκκίνησης του κινητήρα αλλά και το κουμπί εναλλαγής των προγραμμάτων Audi drive select, σε μια διάταξη που θυμίζει τις πρώτες αντίστοιχες υλοποιήσεις της Ferrari.

Σύμφωνα με την Audi το πρωτότυπο αυτό έχει σκοπό να δείξει τις δυνατότητες της πλατφόρμας MQB γενικώς και του A3 ειδικότερα. Αλλά μπορούμε να υποθέσουμε με σχετική ασφάλεια ότι όταν προκύψει το επόμενο RS3 θα μοιάζει κάπως έτσι, και πιθανότατα θα διατεθεί και σε έκδοση Sport Sedan.

[Πηγή: Audi]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube