BMW Vision iNEXT: Ματιά στο (κοντινό) μέλλον

BMW Vision iNEXT: Ματιά στο (κοντινό) μέλλον

To αυτόνομο, ηλεκτρικό crossover δείχνει την κατεύθυνση που ακολουθεί η BMW και προδιαγράφει ένα μελλοντικό μοντέλο παραγωγής.

Θέλετε να δείτε το μέλλον με τα μάτια της BMW; Νάτο. Έχει το όνομα iNEXT και αποκαλύφθηκε επίσημα μετά από μια σειρά teasers και διαρροών.

Η γραμμή του πρωτοτύπου είναι φουτουριστική και το χρώμα του χαλκού αντίστοιχα «εκθεσιακό», όπως και οι τεράστιοι τροχοί των 24 ιντσών. Οι γαλάζιες  λεπτομέρειες υποδηλούν το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης και, καθώς δεν υπάρχει θερμικός κινητήρας με απαιτήσεις ψύξης, η μεγάλη μάσκα της BMW στο σχήμα του «διπλού νεφρού» είναι φραγμένη, φιλοξενώντας μόνο τους αισθητήρες για την αυτόνομη οδήγηση.
  
«Η BMW υπάρχει για να γεννά δημιουργικές, πρωτοποριακές ιδέες που μεταμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την κινητικότητα», είπε ο επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος, Adrian van Hooydonk. «Το BMW Vision iNEXT σηματοδοτεί το επόμενο μεγάλο βήμα στο ταξίδι αυτό της μεταμόρφωσης, δείχνοντας πώς τα πιο έξυπνα οχήματα μπορούν να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη».

BMW Vision iNEXT εσωτερικό

Η μεγάλη πανοραμική ηλιοροφή αφήνει το φως να μπαίνει σε ένα εσωτερικό που είναι σχεδιασμένο για να δίνει την αίσθηση ενός καθιστικού. Οι χρωματικοί τόνοι είναι ζεστοί και γήινοι, με φυσικό ξύλο και ύφασμα ζακάρ στα καθίσματα. Οι μεγάλες γυάλινες οθόνες, που χαρακτηρίζουν τέτοια πρωτότυπα, εδώ απουσιάζουν καθώς έχουν αντικατασταθεί από μηχανές προβολής που μπορούν νε μετατρέψουν κάθε επιφάνεια σε οθόνη και ελέγχονται από μικρούς τρισδιάστατους αισθητήρες κίνησης.

«Οι ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν από την αυτόνομη οδήγηση και τη διαρκώς διευρυνόμενη συνδεσιμότητα ανοίγουν μια ολόκληρη νέα σειρά από εμπειρίες και τρόπους διαμόρφωσης ενός ταξιδιού», προσθέτει ο επικεφαλής Έρευνας & Εξέλιξης, Klaus Fröhlich. «Έχοντας αυτό κατά νου, σχεδιάσαμε το εξολοκλήρου ηλεκτρικό BMW Vision iNEXT ως ένα κινητό περιβάλλον που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής, ένα νέο «Αγαπημένο Χώρο» μέσα στον οποίο μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας και να χαλαρώνουμε. Πραγματικά, όλες οι προσπάθειες της BMW θα συνεχίσουν στο μέλλον να περιστρέφονται γύρω από τους ανθρώπους και τις ανάγκες και επιθυμίες τους σχετικά με την κινητικότητα».

Το πρωτότυπο είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί (θεωρητικά τουλάχιστον) είτε στο πλήρως αυτόνομο πρόγραμμα “Ease” είτε στο πρόγραμμα “Boost” με οδηγό, καθώς έχει τιμόνι, χειριστήρια και πεντάλ που αποσύρονται όταν δεν χρησιμοποιούνται. Αυτό πρέπει να σημαίνει ότι ο έλεγχος είναι εντελώς “drive-by-wire”, χωρίς άμεση μηχανική σύνδεση ανάμεσα στον οδηγό και το όχημα. Η BMW όμως δεν έδωσε τεχνικά στοιχεία για το σύστημα κίνησης του πρωτοτύπου.

Αυτό που είπε είναι ότι το Vision iNEXT, σε κάποια μορφή, θα μπει σε παραγωγή από το 2021 στο εργοστάσιό της του Dingolfing – όπου ήδη κατασκευάζει κάπου 350.000 αυτοκίνητα το χρόνο.  Φυσικά, περιμένουμε κάποιες αλλαγές στο πρωτότυπο πριν φτάσει στη μορφή που θα έχει στο δρόμο. Γενικά πάντως, αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν θα απέχει πολύ από εκείνο που θα βρίσκεται στις εκθέσεις σε τρία χρόνια.

Η BMW συνεργάστηκε με τη Lufthansa και φόρτωσε το Vision iNEXT στο πιο προηγμένο της αεροσκάφος για να το επιδείξει μέσα σε 5 ημέρες, σε 4 πόλεις 3 ηπείρων: στο Μόναχο, τη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Πεκίνο. Δείτε παρακάτω το σχετικό video.

[Πηγή: BMW, Video: Motor World]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube