Αποκάλυψη για το smart Vision EQ fortwo [video]

Αποκάλυψη για το smart Vision EQ fortwo [video]

Το αμιγώς ηλεκτρικό και πλήρως αυτόνομο πρωτότυπο Vision EQ fortwo μας δίνει τη διάσταση του μέλλοντος της smart.

H smart αποκάλυψε το κεντρικό έκθεμά της για την ΙΑΑ 2017 που ξεκινά στις 12 Σεπτεμβρίου στη Φρανκφούρτη.

Σχεδιασμένο για να μας δώσει τη γεύση του smart τo 2030, το Vision EQ fortwo είναι αμιγώς ηλεκτρικό, πλήρως αυτόνομο και προορίζεται αποκλειστικά για υπηρεσίες car sharing.

Το Vision EQ fortwo έχει το ίδιο ακριβώς μήκος με το στάνταρ smart fortwo, 2,69 m, αλλά εσνωματώνει τεχνολογίες και στοιχεία που η εταιρεία θεωρεί ότι θα είναι έτοιμη να τα διαθέσει στην αγορά από το 2025. Με δυνατότητα αυτόνομης κίνησης Επιπέδου 5, το Vision EQ fortwo σημαίνει ότι δεν χρειάζεται οδηγό, εξ ου και η απουσία τιμονιού και πεντάλ.

Ένας πλούσιος πίνακας οργάνων και ψηφιακές ενδείξεις που έχουν τοποθετηθεί μέσα και έξω επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να επικοινωνεί με τους επιβάτες του και τους πεζούς. Ο πίνακας οργάνων έχει αντικατασταθεί από οθόνη 24 ιντσών, η οποία εμφανίζει τα πάντα, από πλοήγηση μέχρι βίντεο και εικόνες, ενώ δύο μικρότερες οθόνες 4” πλαισιώνουν τον κεντρικό πίνακα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Δοκιμάζουμε το νέο smart fortwo cabrio electric drive

Το κάθισμα έχει σχεδιαστεί ως πάγκος και είναι φινιρισμένος σε συνθετικό λευκό δέρμα, ενώ διαθέτει και αναδιπλούμενο υποβραχιόνιο. Υπάρχει επίσης επιπλέον η δυνατότητα αποθήκευσης κάτω από τον «πάγκο», όπως επίσης και στο πάτωμα.

Εξωτερικά και εμπρός, η μάσκα έχει αντικατασταθεί από μια ψηφιακό πίνακα 44 ιντσών, ο οποίος μπορεί να εμφανίσει ένα μήνυμα καλωσορίσματος στον οδηγό ή να περάσει μηνύματα σε πεζούς, όπως «διασχίστε το δρόμο». Εάν το αυτοκίνητο είναι χωρίς επιβάτες, στις πόρτες μπορούν να εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με τον καιρό ή τοπικές ειδήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Δοκιμάζουμε το smart BRABUS forfour

Το Vision EQ fortwo έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για υπηρεσίες «κοινής χρήσης αυτοκινήτων», πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου. Οι πελάτες «μισθώνουν» το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή σε smartphone, αλλά με τη χρήση συστημάτων για πρόβλεψη της ζήτησης και πολύπλοκους αλγόριθμους εκμάθησης, το αυτοκίνητο θα ξέρει ήδη πού είναι απαραίτητο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση του χρόνου αναμονής. Για παράδειγμα, αν υπάρχει ένα αθλητικό γεγονός που συμβαίνει σε μια πόλη, το αυτοκίνητο θα γνωρίζει ότι η ζήτηση θα είναι υψηλή σε εκείνη τη θέση και σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Mercedes-Benz Generation EQ με 408 PS [video]

Όταν το αυτοκίνητο δεν χρησιμοποιείται, κατευθύνεται -αυτόνομα φυσικά- σε ένα σταθμό φόρτισης για να φορτίσει την μπαταρία των 30kWh ή για να αποφορτιστεί, αποδίδοντας την ενέργεια πίσω στο δίκτυο. Η Mercedes-Benz προβλέπει ότι ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν υπηρεσίες car sharing παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά πέντε φορές μέχρι το 2025, φτάνοντας στα 36,7 εκατομμύρια.

«Στο μέλλον, τα αυτοκίνητα των ενός και δύο θέσεων θα είναι σημαντικά για τη μελλοντική αστική μετακίνηση», δήλωσε η δρ. Annette Winkler, διευθύνουσα σύμβουλος της smart. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν τα αυτοκίνητα είναι αυτόνομα το μέγεθος του αυτοκινήτου δεν έχει σημασία. Εμείς όμως πιστεύουμε το αντίθετο».

[Πηγή smart]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube