Petter Solberg: Τέρμα οι αγώνες

Petter Solberg: Τέρμα οι αγώνες

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι και ράλικρος δεν θα κυνηγήσει πλέον άλλους τίτλους.

Ο Solberg πάντως θα παραμείνει ενεργός και θα συνεχίσει να συμμετέχει σε επιλεγμένους αγώνες, περιλαμβανομένου ενός αποχαιρετιστήριου γύρου για τους φαν του, το 2019.

Ο 44χρονος Νορβηγός, που αγωνίζεται σε κορυφαίο επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια, έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC) το 2003 και τους δύο πρώτους παγκόσμιους τίτλους World RallyX, το 2015 και το 2016.

Η ομάδα ράλικρος PSRX Volkswagen, της οποίας είναι ιδιοκτήτης, «διέκοψε προσωρινά» την εμπλοκή της στο WRX για το 2019.

Ο ίδιος όμως βοήθησε πέρσι στην εξέλιξη του αγωνιστικού VW Polo WRC2 και το οδήγησε στο Ράλι Ισπανίας παίρνοντας την 3η θέση στην κατηγορία.

«Πέρασαν 20 χρόνια και είναι πολύς καιρός για να κάνεις κάτι και να αποφασίσεις να το διακόψεις», δήλωσε ο Solberg στο Autosport. «Αυτό που σας λέω τώρα είναι ότι δεν κρεμάω το κράνος μου. Όχι εντελώς. Θέλω να κάνω cool πράγματα, θέλω να πάρω μέρος στις σωστές, υψηλού προφίλ εκδηλώσεις στο μέλλον. Μπορεί να πάω και να κάνω το Ράλι Σουηδίας, για παράδειγμα, ή αν με προσκαλέσουν να ξαναπάω στη Rallyday, τέτοια επικοινωνιακά πράγματα.

«Η οδήγησή μου κάνει τους ανθρώπους να χαμογελούν και θέλω να το συνεχίσω. Αλλά με τα πρωταθλήματα τελείωσα. Δεν θα ξανακάνω άλλο».  

Solberg πανηγυρισμοί WRX

Ο αποχαιρετιστήριος γύρος του Solberg θα ξεκινήσει τον Ιούλιο με το Goodwood Festival of Speed και θα συνεχιστεί με τη μεγαλύτερη ανάβαση στη Νορβηγία και το Gymkhana GRiD το Σεπτέμβρη.

Το WRC πάντως παραμένει στην καρδιά του: «Υπέγραψα το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Malcolm [Wilson] στην M-Sport. Μου έδωσε την ευκαιρία και δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Ειλικρινά μοιάζει σαν χθες που ο Colin [McRae] μου φώναζε γιατί του έκανα συνεχώς ερωτήσεις όταν τον βρήκα στη μεγάλη ομάδα της Ford το 1999. 

«Μετά ήταν η Subaru και η Prodrive. Μεγάλες νίκες, εκπληκτικοί καιροί και, όπως και στην M-Sport, εξαιρετικοί άνθρωποι. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν και είναι οικογένεια για μένα. Δεν ξεχνώ τι πετύχαμε μαζί. Και το ράλικρος είναι ένα σπορ σημαντικό για την οικογένειά μου εδώ και 50 χρόνια».

Ο Solberg, που είχε το παρατσούκλι «Χόλιγουντ» για τα χαμόγελα και τον επικοινωνιακό του χαρακτήρα, ήταν πολύ δημοφιλής και στην Ελλάδα, όπου είχε κερδίσει το Ράλι Ακρόπολις το 2004 με το θρυλικό μπλε-κίτρινο Impreza.

Solberg Ράλι Ακρόπολις 2004

Ο Νορβηγός είχε προσβληθεί πέρσι από πνευμονική σαρκοείδωση, μια μυστηριώδη ακόμη ασθένεια που φέρνει συμπτώματα βαριάς κόπωσης, και λίγο έλειψε να μη συμμετάσχει στο πρωτάθλημα WRX. Δεν ξέρουμε αν η ασθένεια είναι ένας από τους λόγους που ο Solberg αποσύρεται από το αγωνιστικό προσκήνιο.

Την αγωνιστική παράδοση της οικογένειας συνεχίζει πάντως επάξια ο 17χρονος γιος του, Oliver Solberg.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube