Rivian R1T: Το “Tesla” των pick-up, με 800 ίππους και 650 km αυτονομία! [7 videos]

Rivian R1T: Το “Tesla” των pick-up, με 800 ίππους και 650 km αυτονομία! [7 videos]

Τετρακίνητο, πάει παντού, πιάνει τα 100 σε 3”, θα ξεκινά από τα $61.500 κι έχει κάνει τις GM, Ford και Toyota να ανησυχούν!

Μέχρι τώρα, η εξαιρετικά δημοφιλής στην Αμερική κατηγορία των pick-up δεν είχε νιώσει την απειλή των ηλεκτροκίνητων. Τώρα όμως η Rivian θέλει να φέρει τα πάνω κάτω στην κατηγορία, όπως έκανε η Tesla στα πολυτελή οικογενειακά και SUV.

Το 5θέσιο R1T, που φιλοδοξεί να ανατρέψει το κατεστημένο στα ελαφρά φορτηγά παντός εδάφους, αποκαλύφθηκε πριν την έκθεση του Los Angeles, όπου θα εμφανιστεί και ένα στενά συγγενικό του, 7θέσιο SUV, με την ονομασία R1S.

Τα δύο αυτά μοντέλα, που θα είναι τα πρώτα μιας ολόκληρης σειράς, είναι χτισμένα πάνω σε μια πλατφόρμα τύπου “skateboard”, η οποία είναι σπονδυλωτή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οχήματα διαφορετικού τύπου και διαστάσεων. Το R1T έχει μήκος 5,465 m, λίγο μεγαλύτερο από της Mercedes-Benz X-Class.

H μπαταρία της Rivian είναι τοποθετημένη χαμηλά, στο δάπεδο της πλατφόρμας. Στο R1T θα έχει χωρητικότητα 130 kWh, δίνοντας αυτονομία 480 km, ενώ θα υπάρχει και η “mega pack” 180 kWh που θα δίνει αυτονομία πάνω από 640 km. Ένα χρόνο μετά το λανσάρισμα, θα διατεθεί και βασικό μοντέλο με μπαταρία 105 kWh. 

Οι 4 ηλεκτροκινητήρες, ένας για κάθε τροχό, παρέχουν τετρακίνηση. Ο καθένας τους αποδίδει κάτι λιγότερο από 200 ίππους και η συνολική ισχύς φτάνει τους 764 PS με ροπή πάνω από 114 kgm στο μοντέλο των 180 kWh, επιταχύνοντας το «αγροτικό» από στάση μέχρι τα 97 km/h σε σε 3” και μέχρι τα 160 km/h σε λιγότερο από 7”!

Η ανάρτηση είναι με διπλά ψαλίδια μπροστά και πολλαπλούς βραχίονες πίσω, που συνδυάζονται με αερόσουστες και ενεργά προσαρμοζόμενα αμορτισέρ. Η Rivian λέει ότι το σύστημα ηλεκτροκίνησης και το πλαίσιο παρέχουν εντυπωσιακές επιδόσεις και κράτημα στην άσφαλτο, ενώ εκτός δρόμου προσφέρουν ακρίβεια ελέγχου που ξεπερνά κάθε υπάρχουσα μηχανική λύση.

Rivian R1T εκτός δρόμου
 
Το επίπεδο δάπεδο του R1T έχει ενισχυθεί με ανθρακόνημα και Kevlar για την προστασία της μπαταρίας, κι έχει βαθμολογηθεί με 5 αστέρια για την ασφάλεια, σε crash test στις ΗΠΑ.

Η εξωτερική σχεδίαση είναι ξεχωριστή, ιδιαίτερα στο εμπρός μέρος, και το εσωτερικό είναι ευρύχωρο, από premium υλικά που όμως είναι ανθεκτικά και εύκολα στο καθάρισμα, όπως αρμόζει σε ένα εκτός δρόμου όχημα. Οι δύο μεγάλες οθόνες στο ταμπλό έχουν γραφικά της ίδιας της Rivian.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλά «κρυφά» χαρακτηριστικά και έξυπνες λύσεις, που περιλαμβάνουν έναν αποθηκευτικό χώρο 330 λίτρων κάτω από το εμπρός καπό και ένα διαμπερές άνοιγμα πίσω από τις πίσω πόρτες για τη μεταφορά μακρόστενων αντικειμένων, όπως τα μπαστούνια του γκολφ.

Rivian R1T αποθηκευτική λύση

Η Rivian ιδρύθηκε το 2009 και θέλει να προχωρεί με διαφορετικό τρόπο από άλλες νεοφυείς (start-up) εταιρείες, έχοντας ολοκληρώσει το επιχειρηματικό της σχέδιο κι εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του πριν δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της. Βάζει επίσης συντηρητικούς στόχους. Ο ιδρυτής της, R.J. Scaringe, είχε ήδη φτιάξει δύο θνησιγενείς εκδόσεις του R1T πριν προχωρήσει στην έκδοση παραγωγής.

Η αμερικανική εταιρεία έχει την υποστήριξη επενδυτών από τη Μέση Ανατολή και απασχολεί κάπου 560 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο. Το σχεδιαστικό και μηχανολογικό της κέντρο βρίσκεται στο Plymouth του Michigan, ενώ άλλα κύρια τμήματα, όπως το εργοστάσιο εξέλιξης μπαταριών, είναι στην Irvine της California. Έχει ανοίξει επίσης ένα κέντρο προηγμένης τεχνολογίας στο Chertsey του Surrey, στη Βρετανία.
Η παραγωγή θα γίνεται σε ένα παλιό εργοστάσιο της Mitsubishi, στο Illinois, το οποίο αγόρασε η Rivian πέρσι αντί $16 εκατομμυρίων. Έχει δυναμικότητα 350.000 αυτοκινήτων το χρόνο.

Οι αρχικές φιλοδοξίες της Rivian είναι βέβαια πολύ χαμηλότερες, στα 50.000-60.000 αυτοκίνητα ετησίως έως το 2025-26. Σχεδιάζει όμως να διαθέτει τη “skateboard” πλατφόρμα της και σε άλλες εταιρείες, είτε γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες είτε νέες επιχειρήσεις που θέλουν να λανσάρουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, με την προϋπόθεση βέβαια να μην ανταγωνίζονται τα προϊόντα της Rivian.
 
To R1T θα μπει σε παραγωγή προς το τέλος του 2020 και το R1S θα ακολουθήσει στις αρχές του 2021. Οι τιμές για το πρώτο θα ξεκινούν από τα $61.500, περιλαμβανομένων των κρατικών επιδοτήσεων. Η Rivian δέχεται ήδη παραγγελίες με προκαταβολή $1.000 που μπορεί και να επιστραφεί.

[Πηγή: Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube