Νέο Volvo XC40, καθυστερεί λόγω έλλειψης πλατφόρμας

Νέο Volvo XC40, καθυστερεί λόγω έλλειψης πλατφόρμας

H Volvo θέλει να κατασκευάσει ανταγωνιστικό αυτοκίνητο του Range Rover Evoque, αλλά δεν έχει τόσο μικρό σασί.

Η Volvo θέλει διακαώς να κατασκευάσει ένα κόμπακτ SUV που θα καλύψει το εμπορικό κενό κάτω από το XC60. Αλλά για ένα τέτοιο μοντέλο θα χρειαστεί  να περιμένει μέχρι και πέντε χρόνια, καθώς δεν υπάρχει στην εταιρεία το κατάλληλο πλαίσιο, δήλωσε πηγή μέσα από την εταιρεία.

Η Volvo που ανήκει εξ ολοκλήρου στην  κινεζική εταιρεία Geely, σχεδίασε μια νέα πλατφόρμα γνωστή ως SPA (Scaleable Platform Architecture), στην οποία πάνω θα βασίζεται το νέο SUV που θα αντικαταστήσει το XC90. Ωστόσο, το μικρότερο μοντέλο που φαίνεται ότι μπορεί να υποστηρίξει η πλατφόρμα SPA είναι η επόμενη γενιά S60.

Πηγές μέσα από τη Volvo λένε ότι ένα κόμπακτ SUV, όπως το XC40, θα «μπορούσε ανεβάσει επίπεδο την εταιρεία και να πουλάει πολλά κομμάτια». Και να μην ξεχναμε, ότι τα τελευταία χρόνια τα πιο καλά πουλημένα Volvo είναι τα XC90 και XC60. Με τη τάση του downsizing να κυριαρχεί στην αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως και την επιτυχία μοντέλων όπως το Audi Q3 και το Range Rover Evoque, η απουσία ενός XC40 είναι σοβαρή έλλειψη από την γκάμα της Volvo. Επιπλέον θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι τα προσεχή μοντέλα Cross Country θα είναι απλώς «περιπετειώδεις» εκδόσεις υφιστάμενων μοντέλων για το δρόμο και ανταγωνιστές αυτοκινήτων όπως το Opel Insignia Cross Tourer, για παράδειγμα. Αντίθετα τα μοντέλα XC θα είναι καθαρόαιμα SUV, αλλά κυρίως αυθύπαρκτα μοντέλα.

Οι μηχανολογικές πληροφορίες πίσω από τη νέα πλατφόρμα SPA είναι ότι θα κατασκευάζεται σε πέντε κομμάτια. Το τμήμα εκείνο που χοντρικά βρίσκεται ανάμεσα στου εμπρός τροχούς και στις εμπρός κολόνες –και που στηρίζει μοτέρ και μετάδοση- θα είναι το ίδιο μέγεθος για όλα τα μοντέλα που θα υποστηρίζει η πλατφόρμα. Πηγές μέσα από τη Volvo επιβεβαίωσαν ότι η SPA θα είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μηχανή τετρακίνηση, αλλά και ηλεκτροκινούμενο πίσω άξονα για τις υβριδικές εκδόσεις. Η SPA θα μπορεί να υποδέχεται μόνο τους νέους 4κύλινδρους κινητήρες της Volvo.

[Πηγή Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube