Νέο Volkswagen up! GTI: Όλες οι λεπτομέρειες [videos]

Νέο Volkswagen up! GTI: Όλες οι λεπτομέρειες [videos]

Η Volkswagen προχώρησε στη δημοσίευση λεπτομερειών και των πρώτων επίσημων εικόνων του νέου up! GTi

Το νέο Volkswagen up! GTI σηματοδοτεί την επιστροφή της γερμανικής εταιρείας στα γρήγορα και σχετικά προσιτά χάτσμπακ.

Έστω κι αν το up! GTI είναι επί της ουσίας ένα αυτοκίνητο πόλης. Έστω κι αν έχει «μόνο» 115 PS. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα κι έτσι είναι πιο δυνατό το από το πρώτο Golf GTiΟι πωλήσεις του νέου up! GTI αναμένεται να ξεκινήσουν από τις αρχές του 2018, με τιμή που θα ξεκινά περίπου από τις €17.000. Θα κάνει την πρώτη επίσημη εμφάνισή του στην ετήσια συνάντηση των φαν των GTi στη λίμνη Wörthersee, στην Αυστρία, την επόμενη εβδομάδα (24-27/05).

Το up! GTI θα είναι το πιο φρέσκο μέλος της γκάμας των GTi, αυτής που, όπως αποκάλυψαν οι ιθύνοντες της Volkswagen στο Autocar, θα ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Το νέο up! GTi είναι επίσης το πιο πρόσφατο μέλος της γκάμας του μικρού αυτοκινήτου πόλης, η οποία πριν από ένα χρόνο δέχτηκε μια εκτεταμένη ανανέωση και έρχεται να ανταγωνιστεί μοντέλα όπως το Abarth 595 και το Opel Adam S.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Δοκιμάζουμε το Volkswagen up! 1.0 TSI


Εξελιγμένο από κοινού από την ομάδα εξέλιξης «κανονικών» αυτοκινήτων της Volkswagen και την υπεύθυνη ομάδα εξέλιξης μοντέλων υψηλής απόδοσης, R division, το νέο μικρό GTi θεωρείται πως είναι πολύ κοντά στο πνεύμα του μοντέλου με το οποίο ξεκίνησαν όλα, του Golf GTI πρώτης γενιάς. Ο 1.000άρης TSI είναι αναβαθμισμένος, η αρνητική άντωση, ειδικά στο πίσω μέρος, σημαντικά καλύτερη και η ανάρτηση επίσης έχει δεχτεί εκτεταμένες βελτιώσεις. Έτσι το νέο up! GTI θα είναι μια πολύ διαφορετική έκδοση από την υπόλοιπη γκάμα του μοντέλου, τόσο με όρους απόδοσης όσο και από πλευράς οδικής συμπεριφοράς.

Όπως είπαμε το up! GTi φοράει τον 3κύλινδρο 1.000άρη TSI και αποδίδει 115 PS στις 5.000 rpm. Που σημαίνει ότι υπολείπεται κατά 30 ίππους από το Abarth 595 και κατά 35 ίππους από το Adam S, τα οποία αμφότερα κινούνται από 4κύλινδρους 1.4 κινητήρες τούρμποΜε βάρος που αγγίζει τον ένα τόνο (997 kg), η αναλογία κιλών/ίππο φτάνει τα 8,7 kg. Η ροπή αγγίζει τα 20,4 kgm στις 2.000 rpm και μέχρι τις 3.500 rpm.

Συγκριτικά το πρώτο Golf GTI, που παρουσιάστηκε το 1976, είχε φυσικά έναν ατμοσφαιρικό 1.600άρη κινητήρα, με πολλαπλό ψεκασμό και τέσσερις κυλίνδρους, ο οποίος απέδιδε 110 PS. Το βάρος του ωστόσο ήταν μόλις 810 κιλά, οπότε η αναλογία κιλών/ίππο ήταν 7,4 kg. Η ροπή του από την άλλη, μόλις που άγγιζε τα 14,4 kgm.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Δοκιμάζουμε το νέο Volkswagen Golf GTI Performance


Η Volkswagen βελτίωσε σημαντικά τις προδιαγραφές του 1.0 TSI, ο οποίος επίσης εξοπλίζει και το πρόσφατα ανανεωμένο Golf. Μαζί με ένα πολύ πιο αποδοτικό σύστημα stop/start και ανάκτησης ενέργειας, έχει επίσης τοποθετήσει φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων. Έτσι πληροί τις προδιαγραφές του νέου WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure).

Μια ακόμα καινοτομία είναι η τοποθέτηση ενός ηχείου ενίσχυσης του ήχου του κινητήρα. Παράγει ένα συνθετικό ήχο που μιμείται τον ήχο μιας πιο ελεύθερης εξάτμισης. Η ισχύς περνά στους εμπρός τροχούς μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου έξι σχέσεων, με αρκετά πυκνή διάταξη. Η Volkswagen ισχυρίζεται πως το νέο up! GTi φτάνει στα 100 km/h από στάση σε 8,8” και έχει τελική ταχύτητα 197 km/h.

Η ανάρτηση με γόνατα McPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω έχει νέες ρυθμίσεις, με ειδικά για το μοντέλο ελατήρια και αμορτισέρ, ενώ σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας είναι χαμηλωμένη κατά 1,5 πόντο.

Αισθητικά το νέο up! GTi έχει επίσης δεχθεί σημαντικές επεμβάσεις. Υπάρχουν πολλά από τα κλασικά πλέον στυλιστικά στοιχεία που παραπέμπουν στο Golf GTI και η Volkswagen τα χρησιμοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ο εμπρός προφυλακτήρας επίσης είναι ειδικά σχεδιασμένος, με επιπρόσθετους αεραγωγούς. Ενσωματώνει επίσης ένα splitter στο κάτω μέρος και στρογγυλούς προβολείς ομίχλης, οι οποίοι φωτίζουν και στις στροφές. Τέλος η στενή οριζόντια μάσκα είναι κυψελοειδής για να παραπέμπει και αυτή στο Golf GTi, με το χαρακτηριστικό κόκκινο σιρίτι στο κάτω μέρος και τον λογότυπο GTi δεξιά.

Τα σήματα GTi συναντώνται επίσης εκατέρωθεν των δύο μπροστινών φτερών. Το κάτω μέρος του αμαξώματος διατρέχει μια μαύρη διακοσμητική γραμμή και οι εξωτερικοί καθρέφτες είναι επίσης μαύροι πιάνο. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται 17άρες ζάντες Brands Hatch με κόκκινες δαγκάνες φρένων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Δοκιμάζουμε το Volkswagen up! GTI


Στο πίσω μέρος υπάρχει μια ειδικά εξελιγμένη αεροτομή οροφής και ένας επίσης ανασχεδιασμένος, πιο φαρδύς προφυλακτήρας με μονή χρωμέ απόληξη εξάτμισης. Όπως και εμπρός, υπάρχει το κόκκινο σιρίτι που διατρέχει το κάτω μέρος της πόρτας του πορτμπαγκάζ και βέβαια ο λογότυπος GTi για να μην ξεχνιόμαστε.

Η Volkswagen επιβεβαίωσε ότι το up! GTI θα βγαίνει τόσο σε 3θυρη όσο και σε 5θυρη έκδοση. Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε πέντε εξωτερικά χρώματα: Tornado Red, Pure White, Dark Silver, Black Pearl και το νέο, Costa Azul. Με την εξαίρεση του Black Pearl τα υπόλοιπα χρώματα μπορούν να συνδυάζονται και με μαύρη οροφή.

Στο εσωτερικό υπάρχει μια μοναδική για το μοντέλο υφή των πλαστικών που ονομάζεται red pixel, υφασμάτινα καρό καθίσματα, μαύρη επένδυση οροφής, ένα φαλτσοκομμένο δερμάτινο πολυλειτουργικό τιμόνι, με κόκκινες ραφές. Επίσης δερμάτινη επένδυση του χειρόφρενου και του λεβιέ ταχυτήτων, ο οποίος θα έχει και το σήμα του GTI, αλλά όχι και το σχήμα μπάλας γκολφ που έχουν τα Golf GTI.

Στο βασικό εξοπλισμό θα υπάρχει το σύστημα πολυμέσων Composition, με έξι ηχεία, USΒ interface, αυτόματος κλιματισμός, θερμαινόμενα καθίσματα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι καθρέφτες κ.ά.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube