Νέο Toyota Prius Plug-in Hybrid [video]

Νέο Toyota Prius Plug-in Hybrid [video]

Παρουσιάστηκε στην έκθεση της Νέας Υόρκης η νέα γενιά του επαναφορτιζόμενου Prius, που έχει την ονομασία Prime.

Η Toyota χαρακτηρίζει το νέο Prius Plug-in ως την τεχνολογική ναυαρχίδα της, καθώς μπορεί να φτάσει τα 135 km/h μόνο με ηλεκτροκίνηση και να καλύψει πάνω από 50 km χωρίς τη βοήθεια του βενζινοκινητήρα.  

Το νέο Prius Prime, που θα αρχίσει να πωλείται στην Ευρώπη στο τέλος του χρόνου, έχει μέση τυποποιημένη κατανάλωση 1,4 lt/100km και 32 g/km εκπομπές CO2 – τιμές που είναι οι καλύτερες που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα από επαναφορτιζόμενο υβριδικό μοντέλο.  

Το νέο Prius Plug-in Hybrid έχει ξανασχεδιασμένο εμπρός μέρος, με πιο γωνιώδεις γραμμές που φέρνουν προς το υδρογονοκίνητο Mirai, και νέα τετραπλά φώτα LED. Νέα είναι και τα πίσω φώτα LED, που είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με μια φωτεινή μπάρα.

Το νέο μοντέλο είναι μακρύτερο από το παλιό κατά 165 mm, φαρδύτερο κατά 15 mm και χαμηλότερο κατά 20 mm. Ο αεροδυναμικός συντελεστής οπισθέλκουσας Cd=0,24 είναι εντυπωσιακός και έχει επιτευχθεί χάρη σε εξελιγμένες λύσεις όπως το πίσω παρμπρίζ «διπλής φούσκας» και το αυτόματο κλαπέτο που κλείνει τον αεραγωγό του ψυγείου όταν δεν χρειάζεται ψύξη ο κινητήρας.

Φωτοβολταϊκές κυψέλες στη σκεπή φορτίζουν την μπαταρία όταν έχει ηλιοφάνεια και μια αντλία θερμότητας με έγχυση αερίου (gas injection) διατηρεί τον κλιματισμό σε λειτουργία όταν το Prius κινείται ηλεκτρικά, μόνο με την μπαταρία.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου είναι τώρα μεγαλύτερη, των 8,8 kWh, αλλά η φόρτισή της απαιτεί μόνο 2 ώρες και 20 λεπτά. Η Toyota δεν δίνει στοιχεία για το βάρος, πλην του ότι «έχει διατηρηθεί στο ελάχιστο» χάρη –μεταξύ άλλων– και στην πίσω πόρτα από ανθρακονήματα (CFRP).

Ο θερμικός κινητήρας είναι μια βελτιωμένη έκδοση του γνωστού 1.8 VVT-i βενζίνης που λειτουργεί σε κύκλο Atkinson. Έχει τώρα ένα νέο, μεγάλης χωρητικότητας σύστημα ανακύκλωσης καυσαερίων, βελτιώσεις στην καύση και τη διαχείριση της θερμότητας, καθώς και μειωμένες τριβές, με αποτέλεσμα ένα συντελεστή απόδοσης 40%, τον υψηλότερο στον κόσμο για βενζινοκινητήρα μαζικής παραγωγής.

Το Prius Prime είναι βασισμένο στην καινούργια πλατφόρμα TNGA, που δίνει χαμηλότερο κέντρο βάρους και «πιο συμμετοχική» θέση οδήγησης, ώστε να κάνει το αυτοκίνητο πιο απολαυστικό για τον οδηγό, με αμεσότερη απόκριση στο τιμόνι και μικρότερη κλίση στις στροφές, όπως λέει η Toyota. Τον πιο οδηγοκεντρικό χαρακτήρα υποστηρίζει επίσης η ψηλή κεντρική κονσόλα και η τετραθέσια καμπίνα με «διάταξη πολυτελούς κουπέ». Η «κυρίαρχη» κεντρική οθόνη αφής 8 ιντσών έχει «πλευστή» σχεδίαση με «αόρατη» στήριξη και ο πίνακας οργάνων αποτελείται από δύο έγχρωμες οθόνες TFT LCD 4,2 ιντσών.

Το «ακριβέστερο και πιο ζωηρό κράτημα» επιτυγχάνεται και χάρη στη νέα πίσω ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο εμπρός σύστημα τύπου McPherson. Το νέο Prius Prime είναι και «εξαιρετικά αθόρυβο», χάρη στο ηχομονωτικό παρμπρίζ και τα ειδικά κρύσταλλα στα εμπρός πλευρικά παράθυρα.

Το επαναφορτιζόμενο Prius δεν έχει πάει μέχρι τώρα τόσο καλά όσο το απλό Prius σε πωλήσεις στην Ευρώπη, όμως η Toyota πιστεύει πως αυτό μπορεί να αλλάξει «με μιας» αν μειωθούν τα όρια εκπομπών CO2 μέσα σε πόλεις – πράγμα που η εταιρεία θεωρεί ως ρεαλιστική προοπτική.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube