Νέο Kia Soul και με 100% ηλεκτρική έκδοση [+video]

Νέο Kia Soul και με 100% ηλεκτρική έκδοση [+video]

Διατηρεί τη χαρακτηριστική, τετραγωνισμένη γραμμή του, αλλά έχει πολλές αλλαγές και βελτιώσεις.

Το νέο Soul, που παρουσιάστηκε στην έκθεση του Los Angeles, παντρεύει τη γνωστή, τετραγωνισμένη σιλουέτα με κάποια φουτουριστικά σχεδιαστικά στοιχεία.

Για παράδειγμα, οι εμπρός προβολείς είναι ιδιαίτερα λεπτοί και εντελώς ξεχωριστοί από τη μάσκα, που είναι πολύ μεγαλύτερη από πριν και σχεδόν καθόλου “tiger nose”. Πίσω, τα φώτα είναι σχεδιασμένα «για να μοιάζουν με φτερά αεροπλάνου» και αγκαλιάζουν το πίσω παρμπρίζ. Από το πλάι, η μαύρη λωρίδα με την επιγραφή Soul «σπάει» την πίσω κολόνα και κάνει τη σκεπή να δείχνει «αιωρούμενη».

Kia Soul 2019 side
 
Το νέο Soul βασίζεται σε καινούργια πλατφόρμα που η Kia λέει ότι έχει σχεδιαστεί για αναβάθμιση της οδικής συμπεριφοράς και μείωση των θορύβων και κραδασμών (NVH). Όσον αφορά στις επιλογές κινητήρων, υπάρχουν αρκετές. Ο βασικός θα είναι ένας ατμοσφαιρικός 2λιτρος 4κύλινδρος, με απόδοση 150 PS και 18,1 kgm ροπής. Συνδυάζεται είτε με ένα χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, είτε με ένα «έξυπνο» κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης “IVT”. Για όσους θέλουν υψηλότερες επιδόσεις, προσφέρεται και ο γνωστός 1.6 T-GDi των 204 PS και 26,9 kgm, σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο 7 σχέσεων, διπλού συμπλέκτη.

Η πιο σημαντική έκδοση του νέου Soul είναι όμως η ηλεκτρική EV.  Έχει μια μπαταρία 64 kWh που δέχεται ταχυφόρτιση συνεχούς ρεύματος Combined Charging System DC και τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα 204 PS με 40,2 kgm ροπής από μηδενικές στροφές. Καθώς η έκδοση είναι ακόμη υπό εξέλιξη, η Kia δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής άλλα στοιχεία, όπως η αυτονομία.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το Kia Soul EV θα έχει 4 οδηγικά προγράμματα: Eco, Comfort, Sport και Eco+. Σε καθένα από αυτά ρυθμίζονται αυτόματα η απόδοση ισχύος, η ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα, ο κλιματισμός και η θέρμανση, ενώ τίθενται και όρια ταχύτητας για τη διαχείριση της απόδοσης και της αυτονομίας.

Ειδικά η ανάκτηση ενέργειας μπορεί να ελέγχεται και μέσω «αυτιών» (paddles) στο τιμόνι, ώστε ο οδηγός να μπορεί να φρενάρει (χωρίς να πατάει φρένο) και να αυξάνει την αυτονομία. Υπάρχει επίσης λειτουργία Brake & Hold όταν ο δρόμος έχει κλίση, όπως και σύστημα Smart Regen, που ρυθμίζει αυτόματα το φρενάρισμα μέσω της ανάκτησης, ανάλογα με την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

Στο εσωτερικό, οι σχεδιαστές της Kia έχουν εμπνευστεί από τον κόσμο της μουσικής, δημιουργώντας «σχήματα και υφές που ανακλούν ακουστικά στοιχεία για μια πλήρη εμπειρία των αισθήσεων». Επίσης, υπάρχει ένας δεύτερος κρυφός φωτισμός που συντονίζεται με το ρυθμό της μουσικής από το ηχοσύστημα. Ειδικά σχεδιασμένα είναι και τα ηχεία tweeter, ενώ προσφέρεται επίσης αυτόματος διζωνικός κλιματισμός και επαγωγική φόρτιση για το κινητό.

Kia Soul 2019 interior

Διαθέσιμη στο ταμπλό είναι μια οθόνη αφής HD 10,25” με λειτουργία split screen και κάμερα οπισθοπορείας με γραμμές καθοδήγησης. Φυσικά δεν λείπουν τα Android Auto, Apple CarPlay και Bluetooth, ενώ ως έξτρα προσφέρονται σύστημα Head-Up Display 8” και ηχοσύστημα Harman Kardon 640W με ενισχυτή, 10 ηχεία και ειδικό subwoofer.

Όσον αφορά στην ασφάλεια, το νέο Soul μπορεί να παραγγελθεί με το πακέτο Drive Wise της Kia. Αυτό περιλαμβάνει τα συστήματα Forward Collision Avoidance, Lane Keeping Assist, Lane Changing Assist, Driver Attention Warning, Blind-spot Collision Warning, Rear Cross Collision Warning, Smart Cruise Control και High Beam Assist.

Τα νέα Soul με θερμικό κινητήρα θα διατίθενται σε εκδόσεις εξοπλισμού GT-Line, X-Line και EX Design. Ενδιαφέρον έχει η X-Line, όπου το αυτοκίνητο έχει στοιχεία που το κάνουν να δείχνει πιο “off-road”, όπως προστατευτικά περιφερειακά πλαστικά, πιο «άγριους» προφυλακτήρες, διχρωμία και διαφορετικούς 18άρηδες τροχούς.

[Video: Consumer Reports]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube