Νέο Jeep Cherokee με γονίδια... Alfa Romeo [video]

Νέο Jeep Cherokee με γονίδια... Alfa Romeo [video]

Μπορεί τίποτα στο νέο Jeep Cherokee να μη θυμίζει εκ πρώτης όψεως τη μιλανέζικη φίρμα, όμως κάτω από το αμφιλεγόμενο παρουσιαστικό του κρύβεται το πάτωμα της Alfa Romeo Giulietta. Οι μεταξύ τους ομοιότητες βέβαια, σταματάνε κάπου εκεί.

Πρόκειται για την πλατφόρμα Compact US Wide, ή εν συντομία «CUSW», που χρησιμοποιείται στην Alfa Romeo Giulietta. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο κινητήρας είναι, για πρώτη φορά στην ιστορία του Jeep Cherokee, τοποθετημένος εγκάρσια. Οι επτά κατακόρυφες γρίλιες στη μάσκα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μοντέλο της Jeep, όμως ο συνολικός σχεδιασμός του αμαξώματος σίγουρα θα συζητηθεί πολύ, και όχι πάντα με θετικά σχόλια. Αν ξεπεράσεις την εξωτερική εμφάνιση θα αντικρίσεις ένα σαφώς πιο εύπεπτο ταμπλό που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με του Doge Dart, το οποίο επίσης βασίζεται στην πλατφόρμα CUSW.

Το νέο Jeep Cherokee, όπως παρουσιάστηκε στην Έκθεση Νέας Υόρκης, θα διατίθεται με δύο κινητήρες βενζίνης: έναν τετρακύλινδρο 2,4 λίτρων τεχνολογίας MultiAir με απόδοση 186 PS και 23,7 kgm, και έναν V6 3,2 λίτρων της οικογένειας «Pentastar», με 271 PS και 32,2 kgm. Στο μέλλον βέβαια θα πρέπει να περιμένουμε και την τοποθέτηση κάποιου κινητήρα ντίζελ, αν η Jeep θέλει το Cherokee να διεκδικήσει με αξιώσεις μια καλή εμπορική πορεία και στην Ευρώπη. Και οι δύο κινητήρες πάντως θα συνδυάζονται με ένα αυτόματο κιβώτιο εννέα σχέσεων της ZF, ενώ ο αγοραστής θα έχει να επιλέξει ένα από τα τρία διαφορετικά συστήματα τετρακίνησης.

Με τη στάνταρ τετρακίνηση «Active Drive I» το Cherokee είναι κατά βάση προσθιοκίνητο και στέλνει αυτόματα όση ροπή χρειάζεται στους πίσω τροχούς, ενώ η «Active Drive II» προσθέτει κοντές σχέσεις και μόνιμη εμπλοκή της τετρακίνησης. Οι εκτός δρόμου ικανότητες του Jeep Cherokee ολοκληρώνονται με το σύστημα «Active Drive Lock», που δίνει επιπλέον τη δυνατότητα κλειδώματος του πίσω διαφορικού. Όλα τα Cherokee διαθέτουν το σύστημα βελτιστοποίησης της πρόσφυσης Selec-Terrain, που μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη με επιλογές Auto, Snow, Sport και Sand/Mud εξασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της τετρακίνησης, των φρένων, του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης και άλλων υποσυστημάτων για κάθε τερέν.

Η ανάρτηση αποτελείται σε κάθε περίπτωση από γόνατα McPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω. Η απόσταση από το έδαφος είναι 19,5 cm για τα βασικά Jeep Cherokee και 22 cm για όσα έχουν τετρακίνηση Active Drive II ή Active Drive Lock, ενώ η διαδρομή της ανάρτησης είναι 17 και 19,8 cm, εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Jeep, Μάικ Μάνλεϊ, «το Cherokee θα γίνει το νέο πρότυπο στην κατηγορία των μεσαίων SUV, θέτοντας νέα στάνταρντ στην οδική συμπεριφορά στην άσφαλτο, στην οικονομία καυσίμου, αλλά και στις εκτός δρόμου ικανότητες που ο κόσμος περιμένει από ένα Jeep». Μέχρι να δούμε αν κάτι τέτοιο ισχύει στην πράξη, ας δούμε τις πρώτες εκτός δρόμου βόλτες της πιο σκληροτράχηλης έκδοσης «Trailhawk» του νέου Jeep Cherokee, στο παρακάτω video.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube