Νέο Ford Focus, πλήρης παρουσίαση [videos]

Νέο Ford Focus, πλήρης παρουσίαση [videos]

Το παγκόσμιο μπεστ-σέλερ ανανεώνεται σχεδιαστικά μέσα-έξω, αποκτά καινούργιους κινητήρες, βελτιωμένη ανάρτηση, νέα οδηγικά βοηθήματα κι ένα προηγμένο σύστημα συνδεσιμότητας

Παρότι το Focus είναι παγκόσμιο μπεστ-σέλερ, με πάνω από 12 εκατομμύρια πωλήσεις από το 1998, 6,9 εκατ. στην Ευρώπη και 1,1 εκατ. μόνο το 2013, η Ford αποφάσισε να προχωρήσει σε μια εκτεταμένη ανανέωσή του ώστε να το διατηρήσει στο προσκήνιο.

Ξανασχεδιασμένο μέσα-έξω
Η ανανέωση άρχισε από την εξωτερική σχεδίαση, η οποία ευθυγραμμίστηκε με τη νέα εταιρική ταυτότητα της Ford, που έχουμε γνωρίσει στα καινούργια Fiesta και Mondeo. Στην περίπτωση του Focus αυτό σημαίνει χαμηλότερο και φαρδύτερο αμάξωμα, νέο ανάγλυφο καπό, νέο εμπρός προφυλακτήρα, λεπτότερους προβολείς και τη νέα εταιρική μάσκα που θυμίζει Aston Martin. Στο πίσω μέρος, οι διαφοροποιήσεις εντοπίζονται στη νέα πίσω πόρτα και τα λεπτότερα φανάρια.

Για τον ανασχεδιασμό του εσωτερικού, η Ford ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των καταναλωτών παρουσιάζοντας μια διάταξη απλούστερη και πιο φιλική στο χρήστη, με πιο διαισθητική εργονομία και λιγότερα χειριστήρια και διακόπτες στο τιμόνι και την κεντρική κονσόλα.

Βελτιώσεις έχουν γίνει επίσης στον εσωτερικό διάκοσμο, την πρακτικότητα (με νέο, συρόμενο υποβραχιόνιο και ποτηροθήκες) και κυρίως στην ηχομόνωση, με παχύτερες μοκέτες, πιο χοντρά κρύσταλλα και καλύτερα μονωμένο κινητήρα.

Προηγμένο σύστημα συνδεσιμότητας
Το νέο Focus θα είναι και το πρώτο μοντέλο της Ford στην Ευρώπη στο οποίο θα προσφέρεται το προηγμένο σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 2, με έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών και προηγμένο φωνητικό έλεγχο για ευκολότερη πρόσβαση στα συστήματα ήχου, πλοήγησης, κλιματισμού και στα συμβατά κινητά τηλέφωνα.

Το σύστημα πλοήγησης του SYNC 2 προσφέρει επίσης διαιρούμενη οθόνη με λεπτομερή απεικόνιση των διασταυρώσεων, ανάγνωση ονομάτων δρόμων, τρισδιάστατη απεικόνιση κόμβων αυτοκινητοδρόμων και τοποσήμων, και τον ταξιδιωτικό οδηγό Michelin. Με το SYNC 2, οι οδηγοί μπορούν να εισάγουν προορισμούς με μια μόνο φωνητική εντολή και να ζητούν αναπαραγωγή μουσικών κομματιών της αρεσκείας τους. Πιέζοντας απλά το μπουτόν φωνητικού ελέγχου και λέγοντας ‘I’m hungry’ εμφανίζεται μία λίστα με τα τοπικά εστιατόρια, για τα οποία δίνονται και οδηγίες πλοήγησης.

Νέοι κινητήρες υψηλότερης απόδοσης
Το νέο Focus έχει μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές CO2 σε πολλές εκδόσεις του χάρη σε νέες επιλογές κινητήρων. Το νέο ντίζελ είναι 19% πιο οικονομικό, ενώ το πιο αποδοτικό βενζινοκίνητο μοντέλο έχει κατανάλωση μειωμένη κατά 17%. Στο ντίζελ 2.0 TDCi 150 PS η μείωση θα είναι 14% με το χειροκίνητο μηχανικό κιβώτιο και 13% με το αυτόματο.

Το νέο Focus θα είναι το πρώτο Ford στην Ευρώπη με τον νέο, αποδοτικό βενζινοκινητήρα 1.5 EcoBoost (150 PS και 180 PS) και τον νέο ντίζελ 1.5 TDCi (95 PS και 120 PS). Θα εξακολουθήσει παράλληλα να προσφέρεται και με τον πολυβραβευμένο 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.0 EcoBoost (100 PS και 125 PS). Θα υπάρχει επιπλέον μια νέα έκδοση του 1.0 EcoBoost με εκπομπές CO2  μόνο 99 g/km, που θα κάνει το Focus το πρώτο μη υβριδικό, βενζινοκίνητο οικογενειακό στην Ευρώπη με εκπομπές CO2 κάτω από 100 g/km.

Ο νέος βενζινοκινητήρας 1.5 EcoBoost υιοθετεί τις τεχνολογίες που λανσάρισε ο χιλιάρης EcoBoost, όπως η νέα σχεδίαση κυλινδροκεφαλής με βελτιωμένη ψύξη και ενσωματωμένη πολλαπλή εξαγωγής, και οι μειώσεις βάρους και τριβών των εσωτερικών και εξωτερικών εξαρτημάτων, για πιο οικονομική, πολιτισμένη και εύστροφη λειτουργία.

Το νέο Focus θα διατίθεται επίσης με paddles στο τιμόνι, προαιρετικά με όλα τα αυτόματα κιβώτια, σε εκδόσεις ντίζελ και βενζίνης.

Οδηγικές αναβαθμίσεις
Παρά τις καλές κριτικές που έχει αποσπάσει το Focus στην οδική συμπεριφορά, η Ford φρόντισε να το βελτιώσει και σε αυτόν τον τομέα.

Για βελτίωση της αίσθησης και της απόκρισης, έχει αυξηθεί η ακαμψία του μπροστινού συστήματος, έχει αλλάξει η γεωμετρία της ανάρτησης, τα σινεμπλόκ είναι πιο σφιχτά και η απόσβεση των αμορτισέρ βελτιωμένη. Αναβαθμισμένη είναι επίσης η ηλεκτρική υποβοήθηση του τιμονιού, όπως και το ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας (ESP).

Το  νέο Focus είναι το πρώτο Ford που θα προσφέρει το Perpendicular Parking, μια νέα, hands-free τεχνολογία παρκαρίσματος που βοηθά τους οδηγούς με παρκάρουν με όπισθεν παράλληλα με άλλα αυτοκίνητα. Παράλληλα θα συνεχίσει να προσφέρεται το σύστημα υποστήριξης παράλληλου παρκαρίσματος Active Park Assist, σε συνδυασμό με τα νέα συστήματα Park-Out Assist και Cross Traffic Alert, που βοηθούν τον οδηγό να βγει από τη θέση στάθμευσης.

Η Ford βελτίωσε επίσης το δημοφιλές σύστημα αποφυγής σύγκρουσης Active City Stop, που λειτουργεί πλέον σε ταχύτητες μέχρι 50 km/h, αντί μέχρι 30 km/h. Επιπλέον λανσάρεται και το σύστημα Pre-Collision Assist, που λειτουργεί παρόμοια με το Active City Stop αλλά με πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια ανίχνευσης για να υποστηρίξει τον οδηγό σε υψηλότερες ταχύτητες, όπως στον αυτοκινητόδρομο, προειδοποιώντας και αν χρειαστεί ενεργοποιώντας τα φρένα.

Σε περιπτώσεις που το Adaptive Cruise Control δεν είναι ενεργό, η Ford λανσάρει τώρα για πρώτη φορά το Distance Alert & Indication system, που επιτρέπει στους οδηγούς να ορίζουν μια επιθυμητή απόσταση την οποία να διατηρούν από το προπορευόμενο όχημα. Εάν ο οδηγός πλησιάσει, το σύστημα αντιδρά με οπτική προειδοποίηση τριών σταδίων στο ταμπλό –γκρι, κίτρινη και στη συνέχεια κόκκινη– πριν ηχήσει ακουστική προειδοποίηση.

Το νέο Focus θα εφοδιάζεται επίσης για πρώτη φορά με την τεχνολογία MyKey της Ford. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προγραμματίζουν ένα κλειδί –συνήθως για νεαρούς οδηγούς– το οποίο περιορίζει την τελική ταχύτητα, μειώνει τη μέγιστη ένταση ήχου του ηχοσυστήματος, ενώ μπορεί ακόμα και να το απενεργοποιήσει τελείως εάν ο οδηγός και οι επιβάτες δεν έχουν δέσει τις ζώνες ασφαλείας τους. Το σύστημα εμποδίζει τον οδηγό να απενεργοποιήσει τεχνολογίες ασφάλειας όπως το Electronic Stability Control και το Active City Stop.

Νέο σύστημα φωτισμού του δρόμου
Το βελτιωμένο Adaptive Front Lighting System προσαρμόζει τώρα τις δέσμες των νέων προβολέων Bi-Xenon HID σύμφωνα με τις συνθήκες του δρόμου. Το σύστημα αξιολογεί το φωτισμό του περιβάλλοντος καθώς και αντικείμενα που βρίσκονται μπροστά στο δρόμο και στη συνέχεια διαμορφώνει τη δέσμη και την ένταση σε μία από επτά ρυθμίσεις, ανάλογα με την ταχύτητα του αυτοκινήτου, τη γωνία διεύθυνσης και την απόσταση από το αντικείμενο μπροστά.

Σε υψηλές ταχύτητες, όπως στον αυτοκινητόδρομο, οι δέσμες των προβολέων ανεβαίνουν βελτιώνοντας την ορατότητα σε πιο μακρινή απόσταση. Στις πόλεις, όπου οι ταχύτητες είναι μικρότερες και τα φώτα των δρόμων πιο έντονα, οι δέσμες χαμηλώνουν για καλύτερο φωτισμό του δρόμου ακριβώς μπροστά. Όταν το όχημα στρίβει με χαμηλότερες ταχύτητες, το σύστημα προβάλλει μια δέσμη στο πλάι του δρόμου κάνοντας πιο ευδιάκριτους τους δικυκλιστές και τους πεζούς. Το σύστημα υποστηρίζει και τους οδηγούς που στρίβουν με υψηλότερες ταχύτητες, κατευθύνοντας τις δέσμες προς το εσωτερικό της στροφής.

Το νέο Focus θα συνεχίσει να προσφέρει τις καινοτομίες που έχουν λανσαριστεί παλιότερα, όπως το Door Edge Protector, που μειώνει την πιθανότητα ζημιάς με την ενεργοποίηση ενός προστατευτικού στην ακμή της πόρτας τη στιγμή που ανοίγει.

Νέες εκδόσεις, αυξημένη παραγωγή
Θέλοντας να ικανοποιήσει τη ζήτηση για το Focus σε περισσότερες από 140 αγορές, η Ford έχει αυξήσει το παγκόσμιο δυναμικό παραγωγής του μοντέλου σε οκτώ εργοστάσια σε τέσσερις ηπείρους. Τα εργοστάσιά της σε Γερμανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Ταϊβάν και Αργεντινή έχουν συνδυασμένο δυναμικό παραγωγής πάνω από 1,5 εκατ. Focus ετησίως, με ρυθμό πάνω από δύο αυτοκίνητα το λεπτό. Στην Ευρώπη, η Ford κατασκευάζει ένα νέο Focus κάθε 90 δευτερόλεπτα.

Οι πωλήσεις του νέου Focus στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Το 2015 θα παρουσιαστεί η έκδοση RS με 4κύλινδρο κινητήρα 2.3 EcoBoost 330 PS, ενώ αργότερα θα παρουσιαστεί και υβριδική επαναφορτιζόμενη έκδοση με την τεχνολογία του C-MAX plug-in για να συναγωνιστεί το VW Golf GTE που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

Η γκάμα κινητήρων του νέου Focus:

ΚΥΒΙΣΜΟΣ

ΙΣΧΥΣ

ΚΙΒΩΤΙΟ

1.0L EcoBoost βενζίνης

100 PS

5τάχυτο μηχανικό

1.0L EcoBoost βενζίνης

125 PS

6τάχυτο μηχανικό

1.0L EcoBoost βενζίνης

125 PS

6τάχυτο αυτόματο (2015)

1.5L EcoBoost βενζίνης

150 PS

6τάχυτο μηχανικό

1.5L EcoBoost βενζίνης

150 PS

6τάχυτο αυτόματο (2015)

1.5L EcoBoost βενζίνης

180 PS

6τάχυτο μηχανικό

1.5L EcoBoost βενζίνης

180 PS

6τάχυτο αυτόματο (2015)

1.6L TI-VCT βενζίνης

85 PS

5τάχυτο μηχανικό

1.6L TI-VCT βενζίνης

105 PS

5τάχυτο μηχανικό

1.6L TI-VCT βενζίνης

125 PS

5τάχυτο μηχανικό

1.6L TI-VCT βενζίνης

125 PS

5τάχυτο αυτόματο PowerShift

1.5L TDCi diesel

95 PS

6τάχυτο μηχανικό

1.5L TDCi diesel

120 PS

6τάχυτο μηχανικό

1.5L ECOnetic diesel

105 PS 

6τάχυτο μηχανικό

1.5L TDCi diesel

120 PS

6τάχυτο αυτόματο PowerShift (2015)

1.6L TDCi diesel

95 PS

6τάχυτο μηχανικό

1.6L TDCi diesel

115 PS

6τάχυτο μηχανικό

2.0L TDCi diesel

150 PS

6τάχυτο μηχανικό

2.0L TDCi diesel

150 PS

6τάχυτο αυτόματο PowerShift

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube