Νέα Mercedes-Benz GLA, επίσημες φωτογραφίες, όλες οι λεπτομέρειες [video]

Νέα Mercedes-Benz GLA, επίσημες φωτογραφίες, όλες οι λεπτομέρειες [video]

Το νέο SUV της Mercedes-Benz των €30.000, το τέταρτο μοντέλο της εταιρείας που πατά στην πλατφόρμα MFA, έρχεται αντιμέτωπο με τα Audi Q3, BMW X1 και Range Rover Evoque.

Αντίπαλος των Audi Q3, BMW X1 και Range Rover Evoque, το μοντέλο παραγωγής της GLA ακολουθεί σχεδόν πιστά το πρωτότυπο GLA που είδαμε λίγους μήνες νωρίτερα.

Τη νέα GLA θα τη δούμε να πωλείται στις εκθέσεις στην Ελλάδα τον προσεχή Δεκέμβριο, με τις πρώτες παραδόσεις να γίνονται νωρίς μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η GLA είναι το τέταρτο μέλος της καινούργιας πλατφόρμας της Mercedes-Benz για μικρά οικογενειακά μοντέλα, της MFA, στην οποία βασίζονται ήδη η A-Class, B-Class και CLA. Η γκάμα της MFA θα ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο με το λανσάρισμα της έκδοσης shooting brake της CLA.

Δύο τόνους κάτω
Η τολμηρή εικόνα του πρωτοτύπου GLA κατέβηκε μερικούς τόνους κάτω στο αυτοκίνητο παραγωγής, ειδικά στο τέλειωμα του εμπρός και του πίσω μέρους, καθώς και σε μερικά ακόμη κραυγαλέα σημεία του αυτοκινήτου. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα παραμένει πολύ κοντά στην εικόνα του πρωτοτύπου, διατηρώντας το σπορ και δυναμικό παρουσιαστικό. Και μπορούμε να πούμε ότι είναι ό,τι πιο τέτοιο υπάρχει στην κατηγορία και πάντως σε απόλυτη συνάφεια με την αισθητική γραμμή των μοντέλων της Mercedes της οικογένειας MFA.

H GLA παραγωγής, με μήκος 4,41 m, πλάτος 1,81 και ύψος 1,49 m, είναι ελαφρώς μακρύτερη, στενότερη και πιο χαμηλή από το πρωτότυπο. Διαστάσεις που τη φέρνουν κοντά στους τρεις μεγάλους ανταγωνιστές της. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι 12,5 πόντους μακρύτερη από την A-Class στην οποία και βασίζεται, με την οποία επίσης μοιράζεται το μεταξόνιο των 2,7 m.

Ευρεία γκάμα μοτέρ
Στην Ελλάδα, η νέα Mercedes-Benz GLA θα διατεθεί με μια σειρά από εγκάρσια τοποθετημένους κινητήρες βενζίνης και ντίζελ, είτε με εμπρός κίνηση είτε με τετρακίνηση, Στα προσθιοκίνητα μοντέλα περιλαμβάνεται ένας 1.600άρης τούρμπο με 156 PS που θα είναι και το βασικό μοντέλο GLA200 και ένας 1.800άρης ντίζελ με 135 PS στην GLA200 CDI.

Τα μοτέρ που θα διατίθενται με το σύστημα τετρακίνησης 4MATIC περιλαμβάνουν ένα των 2.1 lt με 170 PS στην GLA220 CDI και ένα βενζινοκίνητο δίλιτρο με 211 PS στην κορυφή της γκάμας. Όλα τα προσθιοκίνητα μοντέλα της γκάμας της GLA εφοδιάζονται στάνταρ με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ τα τετρακίνητα με 7άρι αυτόματο διπλόδισκο σασμάν. Αυτόματο κιβώτιο διατίθεται και στις προσθιοκίνητες GLA, αλλά χρεώνεται έξτρα.

Το σύστημα τετρακίνησης 4MATIC έχει στάνταρ ρύθμιση να στέλνει τη ροπή στους εμπρός τροχούς, αλλά μπορεί να στείλει μέχρι και 50% αυτής πίσω, όταν οι οδικές συνθήκες το απαιτήσουν.

Όπως συμβαίνει και με τα άλλα μοντέλα της οικογένειας MFA, τα νούμερα της κατανάλωσης είναι εντυπωσιακά. Ως πιο οικονομική GLA δηλώνεται η 200 CDI, με μέση τυποποιημένη κατανάλωση 4,3 lt/100 km και εκπομπές CO2 114 g/km.

Το τετριμμένο πια σύστημα του αυτόματου stop/start παίζει το ρόλο του στην οικονομία, αλλά και το αεροδυναμικό αμάξωμα της GLA παίζει και αυτό το δικό του: Η ενεργή γρίλια στη μάσκα και το αεροδυναμικό αμάξωμα κατεβάζουν το συντελεστή οπισθέλκουσας στο 0,29.

Αλά MFA
Στην καμπίνα, η GLA υιοθετεί μια σημαντικά ψηλότερη θέση οδήγησης σε σχέση με την A-Class: Το έδρανο στο κάθισμα της A-Class είναι στους 27,6 πόντους, ενώ στην GLA είναι στους 54,9. Η εικόνα στο ταμπλό είναι γνώριμη από τα άλλα μοντέλα της οικογένειας MFA, με τους τρεις στρογγυλούς αεραγωγούς, την κεντρική κονσόλα, την οθόνη πληροφοριών, το τιμόνι και τα όργανα ελέγχου, όλα να προέρχονται από τις A-class, B-class και CLA.

Η καμπίνα είναι 5θέσια και τις τρεις πίσω θέσεις να μπορούν να αναδιπλωθούν φλατ προς τα εμπρός και να ανακλιθούν προς τα πίσω. Ο χώρος αποσκευών έχει μέγιστη χωρητικότητα 421 lt, με τα πίσω καθίσματα στη θέση τους, ανεβαίνοντας στα 836 lt με τα καθίσματα διπλωμένα.

Η GLA στα χαρτιά έχει ικανότητα για off roading, αλλά φανταστείτε ότι στην πράξη αυτή θα είναι στοιχειώδης και πάντως μακριά από την ικανότητα του κορυφαίου στην κατηγορία σε αυτόν τον τομέα Range Rover Evoque. Πάντως με τετρακίνηση 4MATIC, προστατευτικά αμαξώματος και προστατευμένα τα μηχανικά μέρη κάτω από το πάτωμα, η GLA έχει τα τυπικά προσόντα που χρειάζεται ένα SUV. Η Mercedes δηλώνει ότι η GLA τα βγάζει πέρα μια χαρά στην άμμο, στις γλιστερές και σαθρές επιφάνειες και στους σκληρούς χωματόδρομους.

Η λειτουργία Downhill Speed Regulation είναι στάνταρ σε όλα τα τετρακίνητα μοντέλα και, όπως υπονοεί το όνομα, το σύστημα αυτό βοηθά τον οδηγό ελέγξει την ταχύτητα κατάβασης της GLA σε απότομες κατωφέρειες. Η μετάδοση διαθέτει επίσης ρύθμιση Off Road που αλλάζει τις στροφές αλλαγής ταχύτητας και τα χαρακτηριστικά του γκαζιού. Τέλος, στα μοντέλα με οθόνη πολυμέσων υπάρχει η δυνατότητα να απεικονίζονται off roading πληροφορίες για τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο.

Φουλ της ασφάλειας
Ένα σύνολο από συστήματα ασφαλείας και βοηθήματα του οδηγού διατίθενται στη νέα GLA: Attention Assist (για πρόσκτηση εμποδίων), Collision Prevention Assist που λειτουργεί από τα 6,5 km/h και το πιο προηγμένο Collision Prevention Assist Plus που σε συνδυασμό με το crusing control Distronic Plus (έξτρα) επενεργεί στα φρένα αυτόνομα με ταχύτητα μέχρι 200 km/h. Το σύστημα αυτό μπορεί επίσης να αποσοβήσει προσκρούσεις στο πίσω μέρος και προσκρούσεις σε σταθμευμένα αυτοκίνητα για μικρές ταχύτητες.

Η νέα Mercedes-Benz GLA είναι επίσης καλά εξοπλισμένη στον τομέα του infotainment, με πλήρη ενσωμάτωση iPhone, διαδικτυακή συνδεσιμότητα, apps όπως Facebook και Twitter και φωτογραφική απεικόνιση στο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης.

Η βασική έκδοση της γκάμας SE περιλαμβάνει στο στάνταρ εξοπλισμό 18άρες ζάντες αλουμινίου, την ανάρτηση Comfort και ψηφιακό ηχοσύστημα DAB. Για τους πιο σπορ προσανατολισμένα υποψήφιους αγοραστές θα διατίθεται και μια έκδοση AMG Sport με σπορ ανάρτηση και 19άρες ζάντες αλουμινίου.

[Πηγή Mercedes-Benz]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube