Jeep Renegade: Η θρυλική φίρμα επιστρέφει με ένα μικρού κυβισμού SUV [videos]

Jeep Renegade: Η θρυλική φίρμα επιστρέφει με ένα μικρού κυβισμού SUV [videos]

Η Jeep αποκάλυψε στην έκθεση της Γενεύης το μικρότερο SUV που έχει κατασκευάσει ποτέ.

Η Jeep επιχειρεί μια δυναμική επιστροφή στην ευρωπαϊκή αγορά με ένα εντελώς νέο μοντέλο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα και τις ανάγκες των ευρωπαίων οδηγών. Το Jeep Renegade εξελίχθηκε παράλληλα με το επερχόμενο Fiat 500X και δανείζεται τα περισσότερα μηχανικά του μέρη από το ιταλικό μοντέλο που θα δούμε αργότερα μέσα στη χρονιά.

Οι πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει αρχικά ήθελαν το νέο μοντέλο της Jeep να ονομάζεται Jeepster, αλλά μετά από παρέμβαση του προέδρου της FCA (σ.σ.: του νέου ομίλου που δημιουργήθηκε μετά την εξαγορά της  Chrysler από την Fiat), Sergio Marchionne, το μικρό SUV ονομάστηκε τελικά Renegade ώστε να διατηρήσει τους δεσμους τους με το παρελθόν της φίρμας.

Παρόλο κάποιες περίεργες σχεδιαστικές επιλογές το Renegade φωνάζει «Jeep» από μακριά, χάρη κυρίως την κλασική μάσκα με τους στρογγυλούς προβολείς και τις πολλές γωνίες του αμαξώματος. Με μήκος μόλις 4,23 μέτρα το Renegade είναι το μικρότερο μοντέλο που έχει κατασκευάσει η αμερικάνικη φίρμα στη σύγχρονη ιστορία της, με το πλάτος του να φθάνει τα 1,80 μέτρα και το ύψος 1,69 μέτρα. Παρόλο το σχεδόν τετραγωνισμένο αμάξωμά του, ο αεροδυναμικός συντελεστής του μικρού Jeep είναι μόλις 0.36, νούμερο αρκετά μικρότερο από όσο θα στοιχημάτιζε κανείς, βλέποντας τις σχεδόν κάθετες γραμμές της μάσκας και του μπροστινού παρμπρίζ.  

Οι σχεδόν τετράγωνοι θόλοι των τροχών και τα προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος τονίζουν τις εκτός δρόμου καταβολές του, ενώ ιδιαίτερο στιλιστικά είναι το πίσω μέρος, με τα τετράγωνα φώτα που έχουν στο κέντρο τους ένα χαρακτηριστικό Χ. Η 5η πόρτα κατεβαίνει αρκετά χαμηλά και από πίσω της κρύβεται ένας χώρος αποσκευών που κυμαίνεται από 350 λίτρα στην κανονική του διάταξη έως 869 λίτρα, όταν αναδιπλωθούν τα καθίσματα.

Στην καμπίνα υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αναδεικνύουν τη συγγένεια του Renegade με τα μοντέλα της Fiat, όπως για παράδειγμα η οθόνη αφής του συστήματος infotaitment και οι διακόπτες του κλιματισμού στην κεντρική κονσόλα. Από εκεί και πέρα, το εσωτερικό ξεχωρίζει από τον πίνακα οργάνων με τα στρογγυλά όργανα και τις χρωματιστές διακοσμητικές λεπτομέρειες σε αεραγωγούς, ηχεία και τη βάση του κιβωτίου ταχυτήτων που δίνουν έναν πιο νεανικό τόνο.

Το νέο Renegade θα κυκλοφορήσει σε δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις, με την απόσταση από το έδαφός να κυμαίνεται, ανάλογα με την έκδοση, από 17 έως 22 πόντους. Για τους πιο σκληροπυρινικούς θα υπάρχει και έκδοση Trail Hawk, με απόσταση από το έδαφος αυξημένη στους 30 πόντους και πιο χωμάτινα ελαστικά σε τροχούς 17 ιντσών.

Όσον αφορά τα μοτέρ που θα κινούν το νέο Jeep, τα νέα είναι πολύ καλά για την ελληνική αγορά, καθώς ο χαμηλός κυβισμός των περισσοτέρων μοντέλων θα επιτρέψει να κυκλοφορήσουν και πάλι Jeep στους δρόμους μας. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η γκάμα των βενζινοκινητήρων θα περιλαμβάνει τον τούρμπο 1.4 MultiAir σε έκδοση με 140 και 170 PS, ενώ η γκάμα των ντίζελ θα αποτελείται από τον 1.6 MultiJet με ισχύ 115 PS και τον  2λιτρο Multijet II των 170 PS. Την μετάδοση αναλαμβάνουν μηχανικά κιβώτια 5 ή 6 σχέσεων ανάλογα με την έκδοση, ενώ θα υπάρχει και αυτόματο 9άρι. Όσον αφορά στην τετρακίνηση θα υπάρχουν δυο επιλογές, μια απλή ηλεκτρονικά ελεγχόμενη και μια πιο εξελιγμένη με κοντές σχέσεις και σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης με 5 συνολικά προγράμματα λειτουργίας, τα οποία επιλέγονται από έναν περιστροφικό διακόπτη στην κεντρική κονσόλα.

Το Jeep Renegade θα κατασκευάζεται στο Melfi της Ιταλίας στη γραμμή παραγωγής του Fiat 500X και στην Ελλάδα αναμένεται να κυκλοφορήσει το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube