Ford Transit: Τεχνικά στοιχεία για το νέο ηλεκτρικό βαν

Ford Transit: Τεχνικά στοιχεία για το νέο ηλεκτρικό βαν

Η Ford παρουσιάζει το Transit Smart Energy Concept, που διαθέτει αρκετά ειδικά συστήματα διαχείρισης θερμοκρασίας και ενέργειας για να μεγιστοποιήσει την αυτονομία των 150 km.

Η Ford αναφέρθηκε εχθές, 12/4, στις ιδιαιτερότητες ενός οχήματος το οποίο δεν έχει ακόμη λανσαριστεί εμπορικά, αλλά αυτό είναι κάτι που θα γίνει στο εγγύς μέλλον. Γνωρίζουμε ότι από την επίσημη παρουσίασή του στο Άμστερνταμ και από την παρουσίαση νέων μοντέλων, ότι η Ford επικεντρώνεται πλέον στην ηλεκτροκίνηση των επαγγελματικών οχημάτων. Η γκάμα του Transit θα περάσει από το ηλεκτρική προκρούστεια κλίνη, οπότε το Μπλε Οβάλ άρπαξε την ευκαιρία να παρουσιάσει αυτό το Transit «Smart Energy Concept» το οποίο φορά ηλεκτρικό κινητήρα και διανύει μέχρι και 150 km μακριά με μία φόρτιση.

Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά η Ford μιλά για περίπου τέσσερις ώρες για την πλήρη φόρτιση των μπαταριών του, κάτι που δείχνει ότι δεν είναι δα και τεράστιες. Για το λόγο αυτό, η Ford έκανε διάφορες βελτιστοποιήσεις για την καλύτερη διαχείριση του ενεργειακού αποθέματος

Ας τις δούμε, λοιπόν:

- Καινοτόμο σύστημα αντλίας θερμότητας που ανακτά από κάθε διαθέσιμη πηγή θερμότητας στο Transit ή ακόμα και από το εξωτερικό περιβάλλον για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας του συστήματος θέρμανσης έως και 65%, βελτιώνοντας την αυτονομία κατά 20%.

- Ηλεκτρικά συρόμενη πόρτα, της οποίας το πλάτος ανοίγματος μπορεί να περιοριστεί για τη μείωση της απώλειας θερμότητας και μπορεί να ενεργοποιηθεί από τους επιβάτες, χρησιμοποιώντας smartphone ή τάμπλετ. Η θέρμανση και η ψύξη απενεργοποιούνται αυτόματα όταν ανοίγει η πόρτα.

- Θερμαινόμενα καθίσματα που επιτρέπουν στους επιβάτες να ελέγχουν χωριστά τη θερμοκρασία τους, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας από την κεντρική θέρμανση.

- Έξι ηλιακά πάνελ οροφής φορτίζουν μια 12βολτη μπαταρία για την τροφοδοσία της θέρμανσης των καθισμάτων, του φωτισμού και των ηλεκτρικών συστημάτων της καμπίνας, περιλαμβανομένης της ασύρματης φόρτισης για smartphone των επιβατών.

Ford Transit Smart Energy

- Μόνωση από πολυκαρβονικό πλαστικό μεταξύ της πόρτας του συνοδηγού και των καθισμάτων, η οποία μειώνει την απώλεια θερμότητας, καθώς οι επιβάτες μπαίνουν και βγαίνουν από το Transit.

- Αεριζόμενα παράθυρα με διπλά τζάμια που μειώνουν τις επιφάνειες ψυχρής επαφής και απομονώνουν καλύτερα τις απώλειες θερμότητας.

- Σύστημα φωτισμού περιβάλλοντος, προσαρμοσμένο στη θερμοκρασία της καμπίνας -κόκκινο για θερμή και μπλε για ψυχρή- επηρεάζοντας με επιμέρους τρόπο την αντίληψη της θερμοκρασίας του εσωτερικού από τους επιβάτες.

- Πρόσθετη μόνωση δαπέδου και οροφής που μειώνει περαιτέρω την απώλεια θερμότητας στην καμπίνα.

Η Ford θα εξελίξει αεροδυναμικά το ηλεκτρικό Transit σε σήραγγα πριν ξεκινήσει τη δοκιμή σε πραγματικές συνθήκες μέχρι το τέλος του έτους. Δεν αποκλείεται μάλιστα το εμπορικό λανσάρισμά του σε περιορισμένη παραγωγή έως το 2020. Η ουσιαστική απουσία συντήρησης του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης μπορεί να ενδιαφέρει ορισμένες υπηρεσίες, οργανισμούς ή επαγγελματίες που χρειάζονται ένα μικρό κομιούτερ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube