Επίσημο: Νέο Range Rover Evoque, ένα μπέιμπι-Velar [videos]

Επίσημο: Νέο Range Rover Evoque, ένα μπέιμπι-Velar [videos]

Όπως και με όλα τα επιτυχημένα αυτοκίνητα, η Land Rover δεν πήρε κανένα ρίσκο! Επέλεξε μια περιορισμένη εξέλιξη για το Evoque, με τη δεύτερη γενιά του να είναι διαθέσιμη και με επαναφορτιζόμενο υβριδικό σύστημα.

Για τη Land Rover υπάρχει ένα «παλιό» και ένα καινούργιο Evoque μέσα στο ίδιο, νέο μοντέλο. Το παλιό βρίσκεται στο σχεδιασμό, καθώς η πρώτη γενιά έθεσε τα αισθητικά θεμέλια ενός σχεδίου που εξακολουθεί να υφίσταται και στη δεύτερη -κάτι που το κρίνουμε θετικό ειδικά σε εμπορικό επίπεδο. Διότι με το Evoque, η LR απέκτησε φτερά. Μέσα σε επτά χρόνια πούλησε 775.000 κομμάτια! Και μιλάμε για ένα μοντέλο που ξεκινά –στην Ευρώπη, τουλάχιστον, από €37.000.

Αν και το Evoque εξέτρεψε μέρος της πελατειακής βάσης του Freelander που τώρα έχει γίνει Discovery Sport, ήταν ένα εξαιρετικό εργαλείο για παντός είδους τερέν. Από την άλλη, παρόλο που το Evoque πέρασε με περισσή επιτυχία μέσα από αυτά τα επτά χρόνια καριέρας, δεν θα μπορούσε να παραμένει αθάνατο και έπρεπε φυσικά να παραδώσει τη σκυτάλη σε μια δεύτερη γενιά. Και όπως προαναφέραμε, η Land Rover ικανοποιήθηκε αρκούμενη σε μια εξέλιξη του μοντέλου για να το φέρει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ως εκ τούτου λοιπόν, η βρετανική φίρμα διατήρησε τη σιλουέτα της πρώτης γενιάς: Ψηλή βασική γραμμή, ενιαία γυάλινη επιφάνεια, πολεμικό, μικρό σε ύψος παρμπρίζ… Εμπρός, αναγνωρίζεις μια παρόμοια σύνθεση μάσκας και φώτων με αυτήν της πρώτης γενιάς, αλλά λίγο πιο φίνα, ενώ ο θόλος των τροχών «εισβάλλει» στο καπό. 

Για να ξεχωρίζεις όμως το νέο Evoque, υπάρχουν ευτυχώς δύο εύκολα προσδιορίσιμα στοιχεία. Και αυτά προέρχονται από το Velar. Και μας αρέσει που τα πράγματα κάνουν κύκλο: Το Velar ήταν ένα μεγάλο Evoque με κάποιους αισθητικούς νεωτερισμούς, το Evoque 2 είναι ένα μικρό Velar! Ο νιόφερτος κληρονομεί από το μεγάλο αδελφό του τη φαρδιά μαύρη φάσα ανάμεσα στα φώτα και, κυρίως, τις λαβές των θυρών που κρύβονται στο αμάξωμα. Σημειώστε ότι η Land Rover κατάργησε την 3θυρη έκδοση.

Η ίδια παρατήρηση ισχύει και για την καμπίνα και το ταμπλό. Κι εδώ, έχουμε μια εξέλιξη της πρώτης γενιάς του Evoque με επιρροή «Velar». Έτσι, η μεγάλη καινοτομία που θα παρατηρήσουν οι ιδιοκτήτες του πρώτου Evoque, θα είναι η διπλή οθόνη αφής στο κέντρο. Να σημειώσουμε επίσης τη άφιξη ενός 100% ψηφιακού πίνακα οργάνων.

Αν και το νέο Evoque ποντάρει σφόδρα στην εμφάνισή του, ταυτόχρονα επιδιώκει να είναι ακόμα πιο πρακτικό και φιλόξενο. Το ντουλαπάκι και η θήκη κάτω από το κεντρικό υποβραχιόνιο δηλώνουν μεγαλύτερα. Το μεταξόνιο που μάκρυνε δύο πόντους δίνει λίγο περισσότερη άνεση στα πόδια των πίσω επιβατών. Ενώ η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ αυξήθηκε κατά 10% στα 591 lt. Και φυσικά, το πίσω κάθισμα είναι αναδιπλούμενο σε φορμά 40:20:40.

Με βάση μια νέα αρχιτεκτονική, το Evoque 2 θα διατίθεται αρχικά με μια γκάμα έξι 4κύλινδρων κινητήρων, τριών βενζινοκινητήρων και τριών τουρμποντίζελ, από 150 έως 300 άλογα. Όλα τα μπλοκ θα υποστηρίζονται από ελαφρύ 48βολτο υβριδικό σύστημα. Αλλά η μεγάλη τεχνική καινοτομία, θα έρθει σε ένα χρόνο: Μια επαναφορτιζόμενη υβριδική έκδοση, με 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα!

Φυσικά, παρόλο που λατρεύει να κόβει βόλτες στα ακριβά προάστια, το Evoque θα παραμείνει ένα αυτοκίνητο κατάλληλο για δύσκολα περάσματα και με κάθε καιρό, χάρη στο προηγμένο σύστημα τετρακίνησης και σε μια ποικιλία βοηθημάτων οδήγησης εκτός ασφάλτου: Active Driveline δεύτερης γενιάς με Driveline Disconnect, Adaptive Dynamics… Επιπλέον, η τεχνολογία Terrain Response 2, πρωτοεμφανιζόμενη ένα full-size Range Rover, ανιχνεύει αυτόματα την επιφάνεια που κινείται το Evoque και ρυθμίζει το set-up, ενώ το αυτοκίνητο κέρδισε ακόμα δέκα πόντους στη διάσχιση υδάτινου κωλύματος -600 mm έναντι 500 mm της πρώτης γενιάς.

Το νέο «μικρό» Range έχει ακόμα το προνόμιο να εγκαινιάζει μια νέα τεχνολογία που καθιστά το καπό «αόρατο»: Κάμερες στη μάσκα και οι καθρέφτες ανασυνθέτουν στην οθόνη μια εικόνα 180° του τι βρίσκεται εμπρός και κάτω από το καπό του Evoque. Επιπλέον, ο εσωτερικός καθρέφτης μπορεί να αναμεταδίδει τις εικόνες μιας κάμερας τοποθετημένης πάνω από το πίσω παράθυρο.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό, το Evoque είναι επίσης το πρώτο «έξυπνο» μοντέλο της Land Rover: Το αυτοκίνητο σε μαθαίνει και σου προτείνει κατάλληλες ρυθμίσεις –καθίσματα, μουσική, κλιματισμός… Όσον αφορά τα υπόλοιπα, είναι φορτωμένο με όλες τις σουίτες που παίζουν στην πιάτσα σήμερα: Ενεργό cruise control, σύστημα διατήρηση της λωρίδας, ειδοποίηση επερχόμενου οχήματος στη τυφλή γωνία, σύστημα αποφυγής ατυχήματος...

Το νέο Range Rover Evoque θα λανσαριστεί στην ελληνική αγορά τον Απρίλιο του 2019, με την εδώ αντιπροσωπεία να μην έχει ακόμα εκδώσει τιμοκατάλογο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τιμή και τις εκδόσεις θα πρέπει να περιμένουν το νέο έτος.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube