Επίσημο: Νέο Honda Civic EU Specs [video]

Επίσημο: Νέο Honda Civic EU Specs [video]

H δέκατη γενιά του ιαπωνικού μικρομεσαίου είναι εντελώς καινούρια και λανσάρει τους νέους τούρμπο κινητήρες βενζίνης της φίρμας.

Η Honda Europe παρουσίασε σήμερα την δέκατη γενιά του Civic, μοντέλο που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της ιαπωνικής εταιρείας.

Το νέο ευρωπαϊκών προδιαγραφών Civic έχει αλλάξει άρδην σχεδιαστικά και έχει μεγαλώσει σε διαστάσεις, με αποτέλεσμα το μήκος του 5θυρου να φτάνει τα 4.497 mm και να τοποθετείται πλέον εμπορικά ανάμεσα σε δύο κατηγορίες. Σε συνδυασμό μάλιστα με το μεγαλύτερο πλάτος, αλλά και το μικρότερο συνολικά ύψος, το αποτέλεσμα είναι μια πιο δυναμική παρουσία. Η πλατφόρμα στην οποία βασίζεται αποτελείται από λιγότερα κομμάτια, διαθέτει αυξημένη ακαμψία κατά 52% και παρά το γεγονός ότι έχει αυξήσει αρκετά τις διαστάσεις του νέου Civic, είναι και 16 κιλά ελαφρύτερη. Αλλαγές υπάρχουν και στην ανάρτηση, με την πίσω να είναι πλέον πολλαπλών συνδέσμων, ενώ στον εξοπλισμό των πλούσιων εκδόσεων βρίσκουμε και ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ.

Όπως είναι λογικό, οι μεγαλύτερες διαστάσεις ευνόησαν τους χώρους και χάρη στο μεταξόνιο των 2,7 μέτρων, οι πίσω επιβάτες νοιώθουν πιο άνετα από ποτέ. Ευνοημένος είναι και ο χώρος αποσκευών που πλέον φτάνει τα 478 λίτρα. Αυτό που έχασε η νέα γενιά είναι τα Magic Seats, μιας και τοποθέτησαν το ρεζερβουάρ καυσίμου κάτω από το πίσω κάθισμα και όχι κάτω από τα εμπρός καθίσματα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Βέβαια, αυτό είχε το καλό να απελευθερώσει χώρο κάτω από τα εμπρός καθίσματα για τα πέλματα των πίσω επιβατών, βελτιώνοντας έτσι την προσφερόμενη ευρυχωρία.

Η καμπίνα απέκτησε πιο συμβατική σχεδίαση και το ταμπλό πλέον δεν διαθέτει τα διαφορετικά «στάδια-στρώματα» που χάριζαν ένα τρισδιάστατο εφέ. Ο νέος πίνακας οργάνων παρέχει μαζεμένη όλη την πληροφορία που προσέφεραν οι περισσότερες οθόνες των δύο προηγούμενων γενεών, ενώ το σύστημα πλοήγησης και πολυμέσων Honda Connect 2 έχει αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά, μεγαλύτερη συνδεσιμότητα και πιο γρήγορο επεξεργαστή.

Το Honda Civic δέκατης γενιάς λανσάρει τη νέα γκάμα κινητήρων βενζίνης, τους VTEC Turbo. Ο βασικός κινητήρας βενζίνης είναι 3κύλινδρος 1,0 λίτρου που αποδίδει 129 ίππους στις 5.500 rpm και 20,4 kgm ροπή στις 2.250 rpm. O ισχυρότερος 4κύλινδρος 1.5 αποδίδει 182 ίππους στις 5.500 rpm και 24,5 kgm ροπή από τις 1.900 έως τις 5.000 rpm. Και οι δύο κινητήρες συνδυάζονται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ή CVT με 7 εικονικές σχέσεις. Στις αυτόματες όμως εκδόσεις, η ροπή παρουσιάζεται μειωμένη, φτάνοντας τα 18,3 kgm στην περίπτωση του 1.0 VTEC Turbo και τα 22,4 kgm στο 1.5. Η άλλη επιλογή στην γκάμα κινητήρων αφορά τον 1.6 i-DTEC των 120 ίππων που συνδυάζεται με 6άρι χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο εννέα σχέσεων.

Από πλευράς εξοπλισμού ασφάλειας, η Honda προσφέρει τη νέα «ομπρέλα» συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας με την ονομασία Honda Sensing που χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό πληροφοριών από ραντάρ, κάμερες και προηγμένους αισθητήρες, που βοηθούν και προειδοποιούν τον οδηγό για πιθανά επικίνδυνα σενάρια. Τα συστήματα που περιλαμβάνει το Honda Sensing είναι: Collision Mitigation Braking System (επιβραδύνει ή ακινητοποιεί το όχημα σε περίπτωση σύγκρουσης), Forward Collision Warning (σκανάρει το δρόμο και ενημερώνει και επικείμενη σύγκρουση), Lane Departure Warning (ελέγχει και ενημερώνει για αθέμιτη αλλαγή λωρίδας), Road Departure Mitigation (επεμβαίνει στο τιμόνι και τα φρένα για διατήρηση της πορείας στη λωρίδα κυκλοφορίας), Lane Keeping Assist System (διατήρηση της πορείας στην λωρίδα με ταυτόχρονη αναγνώριση πινακίδων και μικροδιορθώσεις στο τιμόνι), Adaptive Cruise Control, Traffic Sign Recognition, Intelligent Speed Assistance και Intelligent Adaptive Cruise Control. Πέρα όμως από το Honda Sensing, το νέο Civic δέκατης γενιάς διαθέτει ακόμα Blind Spot Information, Cross Traffic Monitor (προειδοποιεί τον οδηγό για διέλευση οχημάτων όταν πραγματοποιεί οπισθοπορεία) και εσωτερικό καθρέφτη πολλαπλών γωνιών για ακόμα καλύτερη ορατότητα.

Το νέο Honda Civic κατασκευάζεται αποκλειστικά στο εργοστάσιο της φίρμας στο Swindon της Αγγλίας, θα κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση τις επόμενες μέρες στην Έκθεση του Παρισιού και θα βρίσκεται στις εκθέσεις της χώρας την προσεχή άνοιξη.

[Πηγή: Honda]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube