Επίσημο: Νέα BMW X4 [videos]

Επίσημο: Νέα BMW X4 [videos]

Μοιάζει ίδια, αλλά είναι μεγαλύτερη, ελαφρύτερη, πιο αεροδυναμική και πιο προηγμένη σε τεχνολογίες.

Το μικρότερο “Sports Activity Coupe” της BMW ανανεώθηκε, κι ας μην το δείχνει με την πρώτη ματιά. Θα παρουσιαστεί επίσημα στο Σαλόνι της Γενεύης, το Μάρτιο.

Η Χ4 της δεύτερης γενιάς μεγάλωσε κατά 81 mm σε μήκος, κατά 37 mm σε πλάτος και κατά 54 mm στο μεταξόνιο. Το συνολικό ύψος έχει μειωθεί ελάχιστα, κατά 2,5 mm.

Παρά την αύξηση των διαστάσεων όμως, οι μηχανικοί της BMW κατάφεραν να μειώσουν το συνολικό βάρος έως και κατά 50 kg. Παράλληλα, το κέντρο βάρους έχει χαμηλώσει και η κατανομή του έχει έρθει στο ιδανικό 50/50 εμπρός/πίσω για τη βέλτιστη οδική συμπεριφορά. Τέλος, ο συντελεστής αεροδυναμικής αντίστασης Cd έχει μειωθεί στο 0,30, μια τιμή που η BMW χαρακτηρίζει ρεκόρ για την κατηγορία.

Εξωτερικά, οι σχεδιαστές έχουν μεγαλώσει τα «νεφρά» της μάσκας κι έχουν ενσωματώσει ενεργούς αεραγωγούς και φώτα LED, εμπρός και πίσω. Κάτω από τη χυτή γραμμή της οροφής κρύβεται ένα πορτμπαγκάζ 525 λίτρων, μεγαλύτερο από αυτό της 3άρας σεντάν. Αν διπλωθούν τα τρία πίσω καθίσματα (σε αναλογία 40/20/40), ο χώρος φόρτωσης αυξάνεται μέχρι τα 1.430 λίτρα. Οι πλάτες των πίσω καθισμάτων μπορεί και να ανακλιθούν (έξτρα), ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές θέσεις για μικροπράγματα στην καμπίνα.

Η καμπίνα έχει ξανασχεδιαστεί γύρω από τον οδηγό, με χαμηλότερο ταμπλό και ψηλότερη θέση οδήγησης για καλύτερη ορατότητα. Το μακρύτερο μεταξόνιο μεταφράζεται σε αυξημένο χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών, και υπάρχει και πανοραμική ηλιοροφή για πιο φωτεινό εσωτερικό.

Στο ταμπλό δεσπόζει μια κεντρική οθόνη 10,25 ιντσών και το σύστημα infotainment λειτουργεί τόσο με φωνητικές εντολές όσο και με νεύματα. Οι τεχνολογίες ασφαλείας που προσφέρονται είναι πολλές και περιλαμβάνουν ενεργό cruise control, διατήρηση λωρίδας κυκλοφορίας, προειδοποίηση για κάθετα ερχόμενη κυκλοφορία στην όπισθεν, σύστημα παρακολούθησης 360 μοιρών κ.ά.

Αρχικά, η νέα Χ4 θα προσφέρεται με τρεις κινητήρες βενζίνης και τέσσερις ντίζελ, με ένα εύρος ιπποδυνάμεων από τους 184 έως και τους 360 PS. Υπάρχουν οι 4κύλινδρες xDrive 20i και xDrive30i με 184 και 252 ίππους αντίστοιχα, και η 6κύλινδρη Μ40i των 360 ίππων που κάνει το 0-100 km/h σε 4,8” και φτάνει τα 250 km/h. Από τις εκδόσεις ντίζελ, έχουμε τις 4κύλινδρες 20d (190 PS), 25d (231 PS), και οι 6κύλινδρες 30d (265 PS) και M40d (326 PS, 69,3 kgm ροπής, 0-100 σε 4,9”). H μικρότερη ντίζελ έχει μέση κατανάλωση NEDC 5,4 lt/100km και εκπομπές CO2 στα 142 g/km.  

Όλες οι εκδόσεις έχουν στάνταρ αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων και την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση xDrive. Οι διαθέσιμες εκδόσεις εξοπλισμού περιλαμβάνουν τα πακέτα xLine, M Sport Χ και M Sport και οι διαθέσιμοι τροχοί έχουν διάμετρο από 18 έως και 21 ίντσες. Προσφέρονται και άλλα πολλά έξτρα ώστε ο καθένας να μπορεί να έχει μια Χ4 που να ανταποκρίνεται στα γούστα του.

Από το 2014 μέχρι σήμερα, η BMW έχει πουλήσει πάνω από 200.000 Χ4 παγκοσμίως, και με τις βελτιώσεις που ενσωματώνει η νέα γενιά υπάρχει προοπτική για ακόμη μεγαλύτερες πωλήσεις. Η διάθεση στην παγκόσμια αγορά αναμένεται να ξεκινήσει πριν το ερχόμενο καλοκαίρι.

[Πηγή: BMW]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube