Επίσημο: Το Mercedes-Benz EQC απαντά στην κυριαρχία της Tesla στα premium EV [videos]

Επίσημο: Το Mercedes-Benz EQC απαντά στην κυριαρχία της Tesla στα premium EV [videos]

Mercedes-Benz και Daimler ελπίζουν με το EQC να προσελκύσουν το πελατολόγιο της Tesla, το πρώτο μοντέλο της νέας οικογένειας ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων της φίρμας EQ.

Το EQC είναι το SUV που θα βοηθήσει τη Mercedes-Benz να ανταποκριθεί στους όλο και πιο αυστηρούς στόχους εκπομπών ρύπων στην Ευρώπη και στην Κίνα, καθώς και να βελτιώσει την περιβαλλοντική εικόνα της εταιρείας στην βασική αγορά της Tesla, στις ΗΠΑ.

«Οι ηλεκτρικοί κινητήρες αποτελούν βασική συνιστώσα της κινητικότητας του μέλλοντος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Daimler, Dieter Zetsche, κατά την αποκάλυψη του EQC χθες στη Στοκχόλμη. «Γι’ αυτό επενδύουμε πάνω από δέκα δισεκατομμύρια στην επέκταση της γκάμας των μοντέλων EQ και πάνω από ένα δισεκατομμύριο στην παγκόσμια παραγωγή μπαταριών τα επόμενα χρόνια». 

Το EQC, το οποίο ξεκινά την παραγωγή το πρώτο 6μηνο του 2019, υποστηρίζεται από τη νέα πλατφόρμα Electric Vehicle Architecture (EVA) της Daimler. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να λανσάρει τουλάχιστον δέκα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων Mercedes-Benz και smart έως το 2022.

Mercedes-Benz EQC

Το EQC διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 80kWh, δίνοντάς του αυτονομία μεγαλύτερη από 400 km. Τo βάρος των 2.425 kg είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό της GLC με το παρόμοιο μέγεθος. Το EQC μπορεί να επιταχύνει από στάση έως τα 100 km/h σε 5,1 δευτερόλεπτα. Αντιστοιχίζοντας την επίδοση αυτή με της GLC, μόνο η έκδοση υψηλής απόδοσης AMG GLC 43 από την γκάμα της τα καταφέρνει πιο γρήγορα.

Ο Zetsche δήλωσε ότι η Mercedes-Benz θα αρχίσει να καταχωρίζει παραγγελίες για το EQC από πελάτες στις αρχές του επόμενου έτους. Η τιμολόγηση του SUV θα είναι «πολύ ανταγωνιστική» σε σχέση με τα μοντέλα των ανταγωνιστών μας, είπε.

Mercedes-Benz EQC

Ο Zetsche αναμένει ότι περισσότεροι από τους μισούς πελάτες της EQC θα προέρχονται από άλλες μάρκες. Περιμένει ωστόσο ένα ποσοστό κανιβαλισμού, με ορισμένους υφιστάμενους πελάτες της Mercedes-Benz να επιλέγουν το EQC έναντι ενός αντίστοιχου μεγέθους θερμικό μοντέλο της εταιρείας, όπως η GLC.

Mercedes-Benz EQC

Ο Zetsche δήλωσε ότι τα ανταγωνιστικά προϊόντα μπορεί να είναι ανώτερα από το EQC από ορισμένες απόψεις, αλλά αυτό δεν τον ανησυχεί. Αντίθετα συνέκρινε το μοντέλο της Mercedes-Benz με τους δεκαθλητές, όπου το συνολικό άθροισμα των διαφορετικών χαρακτηριστικών του ενέπνευσε την απαραίτητη εμπιστοσύνη στην τοποθέτηση του νέου EV.

«Δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχουμε τη μεγαλύτερη αυτονομία ή τη μεγαλύτερη μπαταρία. Το συνολικό πακέτο χρειάζεται να είναι τέλειο -άνεση, ασφάλεια κ.λπ. Είμαι πολύ σίγουρος ότι υπό αυτό το πρίσμα θα έχουμε το καλύτερο προϊόν στην αγορά». 

Mercedes-Benz EQC

Για να αποφευυχθεί την υπερβολική καταπόνηση της μπαταρίας, η μέγιστη ταχύτητα του EQC περιορίζεται στα 180 km/h. Η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί σε 40 λεπτά μόλις συνδεθεί σε σταθμό φόρτισης με ισχύ 110 kW. Το EQC είναι επίσης προσαρμοσμένο για να φιλοξενήσει τα κυριότερα συστήματα ταχυφόρτισης σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, το EQC θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα συστήματα συνδυασμένης φόρτισης (CCS), ενώ στην Ιαπωνία και στην Κίνα μπορεί να λειτουργήσει με λήψεις CHAdeMO και GB/T.

Μέτρα πυρόσβεσης
Για να μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των EV ύστερα από την εμφάνιση πυρκαγιών σε μοντέλα της Tesla, μερικές φορές ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες, η Mercedes-Benz δήλωσε ότι το EQC υπέστη εκτεταμένες τροποποιήσεις για να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Στοιχεία ελεγχόμενης παραμόρφωσης έχουν τοποθετηθεί μεταξύ του πλαισίου του αυτοκινήτου και της μπαταρίας για να απορροφούν ενέργεια σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης. Η μονάδα αποθήκευσης ενέργειας περιβάλλεται από ένα σταθερό περίβλημα, αδιάτρητο από ξένα αντικείμενα.

Mercedes-Benz EQC

Σε περίπτωση ατυχήματος, το σύστημα υψηλής τάσης σβήνει αυτόματα για να αποφευχθεί μια κρίσιμη αύξηση θερμοκρασίας, ακόμα και μη αναστρέψιμη, ανάλογα με τη σοβαρότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τις περιπτώσεις όπου οι ομάδες διάσωσης μπορεί να μην είναι σε θέση να βοηθήσουν λόγω κινδύνων από την πυρκαγιά, υπάρχουν επίσης κόμβοι διακοπής της λειτουργίας, όπου οι πρώτοι που θα επέμβουν να μπορούν να απενεργοποιήσουν το σύστημα χειροκίνητα.

Τετρακίνητη μετάδοση
Η μπαταρία του EQC ενεργοποιεί έναν ασύγχρονο ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα, παρέχοντας κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Ο εμπρός κινητήρας είναι βελτιστοποιημένος για μέγιστη απόδοση στην πιο αργή οδήγηση, ενώ αυτός στο πίσω μέρος είναι σχεδιασμένος με πιο δυναμικό χαρακτήρα. Μαζί αποδίδουν συνολική ισχύ 408 ίππων και μέγιστη ροπή 78 kgm.

Η Mercedes-Benz δήλωσε ότι τα στοιχεία σχεδίασης του EQC, όπως η μεγάλη μαύρη επιφάνεια που καλύπτει τους προβολείς και τη μάσκα, θα εμφανιστούν και στα μελλοντικά EV της εταιρείας. Επιπλέον, το EQC διαθέτει το τελευταίο σύστημα πληροφοριών και ψυχαγωγίας MBUX της Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz EQC

«Το EQC είναι πρωτοπόρος σε μια αβανγκαρντίστικη εμφάνιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με νεωτερικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες και χρωματικά χαρακτηριστικά αντιπροσωπευτικά της φίρμας, τόσο μέσα όσο και έξω», δήλωσε ο Gorden Wagener, επικεφαλής σχεδιαστής της Daimler.

Το EQC θα έρθει στην αγορά να ανταγωνιστεί μοντέλα όπως το Tesla Model X, την Jaguar I-Pace που λανσαρίστηκε τον περασμένο μήνα και το Audi e-tron, το οποίο μπήκε μάλιστα σε παραγωγή από χτες, 4 Σεπτεμβρίου. Θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Daimler στη Βρέμη της Γερμανίας, αλλά αναμένεται επίσης να υπάρξει και γραμμή παραγωγή τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube