Επίσημο: Αυτή είναι η Rolls-Royce Cullinan [video]

Επίσημο: Αυτή είναι η Rolls-Royce Cullinan [video]

Ακολουθώντας την τάση της εποχής η βρετανική φίρμα αποκάλυψε τη δική της εκδοχή στα SUV. 

H αποκάλυψη ότι η Rolls-Royce θα δημιουργούσε ένα SUV ήρθε πριν τρία χρόνια. Τότε, ο επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων και marketing της BMW, Ιan Robertson, ο οποίες διετέλεσε και Πρόεδρος της Rolls-Royce ήταν εκείνος που αποκάλυψε το όνομα του νέου SUV και επιπλέον είχε πει και μερικές πληροφορίες σχετικά με την τοποθέτηση του νέου αυτοκινήτου στην αγορά.

Για όσους αναρωτιούνται για το όνομα, Cullinan είναι το όνομα του μεγαλύτερου ακατέργαστου διαμαντιού του κόσμου, που βρέθηκε στη Νότια Αφρική, το 1905. Ένα από τα διαμάντια που κόπηκαν από το αρχικό, με όνομα Cullinan I ή Great Star of Africa, εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κατεργασμένο διαμάντι του κόσμου και κοσμεί το Σκήπτρο της Βασίλισσας της Αγγλίας, στον Πύργο του Λονδίνου.

Η Rolls-Royce Cullinan ήρθε για να τοποθετηθεί κάτω από την Phantom στη γκάμα της βρετανικής μάρκας. Κι αυτό διότι «η Phantom πρέπει είναι πάντα το αστέρι της γκάμας», είχε πει τότε ο Robertson. 

rr

Η βρετανική φίρμα, που από το 1998 βρίσκεται στο άρμα της BMW, χρειάστηκε λοιπόν τρία χρόνια για να ολοκληρώσει και να παρουσιάσει με τη δέουσα για την περίσταση μεγαλοπρέπεια το πρώτο τετρακίνητο SUV της. 

Εξωτερικά, η εικόνα ακολουθεί το DNA της Rolls-Royce και τις αισθητικές επιλογές που αυτό υπαγορεύει.H Cullinan πατάει πάνω σε μια διαφοροποιημένη έκδοση του πατώματος της Phantom, με το μήκος της να φτάνει τα 5.341mm,το πλάτος τα 2.164mm και το ύψος τα 1.835mm, ενώ το ματαξόνιο φτάνει τα 3.295mm. Για λόγους σύγκρισης να πούμε πως σε σχέση με την άμεση ανταγωνίστριά της, την Bentley Bentayga, είναι και μακρύτερη και έχει και μεγαλύτερο μεταξόνιο. Το βάρος της Cullinan φτάνει τα 2.660 κιλά και πατά πάνω σε τροχούς 22 ιντσών.  

rr1

Για να κινηθεί το υπερπολυτελές SUV χρησιμοποιεί τον γνωστό 6,75 biturbo V12 κινητήρας των 572 ίππων και ροπής 86,65 kgm από τις 1.600 rpm, που του εξασφαλίζει τελική ταχύτητα 250 km/h. Η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω αυτόματου κιβωτίου με μετατροπέα ροπής της ZF, την ώρα που οι πλήρως ρυθμιζόμενες αεραναρτήσεις με διπλά ψαλίδια εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω και οι «ενεργές» αντιστρεπτικές δοκοί εξασφαλίζουν την άνεση και την ασφάλεια κάτω από όλες τις συνθήκες. 

rr3

Στο εσωτερικό η πολυτέλεια κινείται όπως είναι αναμενόμενο σε υπερθετικό βαθμό με τα υλικά να είναι κορυφαίας ποιότητας και προσεκτικά επιλεγμένα. Ξεχωρίζουν οι δύο εκδοχές διαμόρφωσης των πίσω θέσων η Lounge (δύο ανεξάρτητα καθίσματα και ένα ηλεκτρικά αναδιπλούμενο κάθισμα) και η Individual Seats με δύο ανεξάρτητα καθίσματα-πολυθρόνες που χωρίζεται από μια κονσόλα που μπορεί να φιλοξενήσει και τα κρυστάλλινα ποτήρια της σαμπάνιας των πίσω επιβατών. 
Όλα τα καθίσματα είναι κλιματιζόμενα, με τον πίνακα οργάνων να είναι ψηφιακός, στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει οθόνη αφής, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας να μπορεί να ελεγχθεί και μέσω διακόπτη Spirit of Ecstasy στη κεντρική κονσόλα.

rr4

Στον βασικό εξοπλισμό συναντάμε σύστημα νυχτερινής όρασης (night vision), σύστημα τεσσάρων καμερών, σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης, σύστημα προειδοποίησης διασταυρώσεων, σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, WiFi hotspot, πέντε θύρες USB, σύστημα ασύρματης φόρτισης και πολλά άλλα.

Ο χώρος αποσκευών του οποίου η χωρητικότητα 560 λίτρων (1.930 με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα), φιλοξενεί και το Viewing Suite.Πρόκειται για δύο αναδιπλούμενα καθίσματα και ένα μικρό τραπεζάκι που με το πάτημα ενός διακόπτη αποκαλύπτονται και σκοπό έχουν να προσφέρουν τη δυνατότητα στους επιβάτες να απολαύσουν ατσαλάκωτοι το ποτό τους, ή να κάνουν ένα μικρό πικ-νικ στη βρετανική ύπαιθρο. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube