Έκθεση Φρανκφούρτης: νέο Audi S4 [video]

Έκθεση Φρανκφούρτης: νέο Audi S4 [video]

Η σπορ ναυαρχίδα του νέου μεσαίου οικογενειακού της Audi είναι γεγονός και αποδίδει 354 ίππους.

Στην κορυφή της γκάμας των ολοκαίνουργιων Α4, βρίσκεται πλέον το S4. Κινείται και πάλι από έναν 3λιτρο V6 TFSI που όμως δεν έχει σχέση με εκείνον του προηγούμενου μοντέλου. Πλέον έχει τούρμπο αντί για κομπρέσσορα και είναι πιο δυνατός, αποδοτικός αλλά κι ελαφρύς.

Η απόδοσή του έχει φτάσει στους 354 ίππους (από 333) ενώ η ροπή τα 51 kgm (από 44,9) μεταξύ 1.300 και 4.500 rpm. Ουσιαστική αλλαγή υπάρχει και στο κιβώτιο ταχυτήτων που πλέον είναι ένα αυτόματο 8άρι (Tiptronic) αντί για το ημιαυτόματο 7άρι (S tronic) με τους δύο συμπλέκτες. Για το 0-100 km/h η Audi ανακοινώνει 4,7”, 250 km/h τελική και παράλληλα 7,4 lt/100 km και 170 g CO2/km.

Ασφαλώς το σύστημα μόνιμης τετρακίνησης quattro είναι η μόνη επιλογή, με το μπλοκέ μεσαίο διαφορικό να μοιράζει τη ροπή 40/60 εμπρός και πίσω σε κανονικές συνθήκες. Ωστόσο ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να φτάσει έως το 70% της ροπής μόνο στους εμπρός τροχούς και μέχρι το 85% μόνο στους πίσω. Προαιρετικά διατίθεται κι ένα ενεργό πίσω διαφορικό για τη βέλτιστο μοίρασμα της ροπής μεταξύ των πίσω τροχών.

Σε σχέση με τα Α4 η ανάρτηση είναι 2,3 cm χαμηλότερη, ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει η έξτρα ανάρτηση με τα ελεγχόμενα αμορτισέρ. Στην εμφάνιση οι αλλαγές είναι αρκετά περιορισμένες όπως άλλωστε συνηθίζεται σε όλα τα Audi της οικογένειας S. Οι καθρέφτες από αλουμίνιο, οι τέσσερις απολήξεις της εξάτμισης και το αεροδυναμικό χείλος στο πίσω καπό είναι οι πιο εμφανείς, ενώ οι στάνταρ τροχοί είναι 18 ιντσών. Τέλος, γίνεται λόγος για συνθετικά υλικά στο αμάξωμα του S4, κάτι που αυξάνει τη στιβαρότητα ρίχνοντας παράλληλα το βάρος: Η σεντάν έκδοση ζυγίζει 1.630 κιλά, ενώ η Avant 15 παραπάνω.

Στην καμπίνα επίσης δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές συγκριτικά με τα απλά μοντέλα, όμως η κορυφαία ποιότητα παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό και στην έκδοση Avant συμπληρώνεται από έξτρα πρακτικότητα. Το πορτμπαγκάζ της χωράει 505 λίτρα ενώ της σεντάν έκδοσης 480.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube