Αποκαλύφτηκε και επίσημα η νέα BMW X4 [video]

Αποκαλύφτηκε και επίσημα η νέα BMW X4 [video]

H BMW Concept X4, όπως ονομάζεται, αποκαλύφθηκε λίγες ημέρες πριν από την επίσημη παρουσίασή της στην Έκθεση της Σαγκάης και σχεδιαστικά είναι επηρεασμένη σφόδρα από την υφιστάμενη X6.

H ΒΜW αποκάλυψε το look της νέας X4 με ένα πρωτότυπο που θα κάνει την παγκόσμια πρώτη του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάης, στις 21 Απριλίου. Το Concept X4, όπως ονομάζεται, είναι σημαντικά επηρεασμένο από το σχεδιασμό της τετραετούς πλέον ΒΜW X6. Οι δύο τους μοιράζονται την ίδια βασική σιλουέτα και αναλογίες, με ένα ογκώδες εμπρός μέρος, φαρδείς τροχούς, ψηλή βασική γραμμή, μικρή υπερκατασκευή καμπίνας και σχεδόν κάθετο πίσω μέρος.

Συμβιβασμός στα ασυμβίβαστα
Σχεδιασμένη υπό την επίβλεψη του Καρίμ Χαρίμπ, του αρχισχεδιαστή της BMW, επιχειρεί να συνδυάσει την αισθητική ενός παραδοσιακού κουπέ με την ευρωστία ενός ψηλού off-roader. «Αυτή η εικόνα», λέει ο Χαρίμπ, «θα αντανακλάται εφεξής σε όλα τα μοντέλα X της BMW».

Κάποια σχεδιαστικά στοιχεία του πρωτότυπου Χ4 θα αλλάξουν μέχρι το μοντέλο παραγωγής να πάρει την άγουσα για τις εκθέσεις. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα εσωτερικά γραφικά στα φανάρια, ο εμπρός προφυλακτήρας, το σκάφος των καθρεφτών και τα χερούλια των θυρών. Στο πίσω πλευρικό κρύσταλλο θα προστεθεί μια ακόμη φέτα παραθύρου, όπως ακριβώς και στην Χ6.
    
Η απόφαση για να ξεκινήσει η παραγωγή της X4 πιο νωρίς επιβλήθηκε από την υψηλή ζήτηση της Χ6. Με μήκος 4,65 m, η BMW Concept X4 είναι σχεδόν 23 πόντους κοντύτερη από την X6. Είναι επίσης 6,8 cm πιο χαμηλή, στα 1,62 m και επτά πόντους φαρδύτερη, στα 1.92 m. Το μεταξόνιο των 2,81 m είναι το ίδιο με της X3 και ως εκ τούτου και αυτή θα κατασκευάζεται το εργοστάσιο της ΒΜW στο Σπάρτανμπουργκ, στη Ν. Καρολίνα των ΗΠΑ. Αλλά η X4 θα διαθέτει πιο φαρδιά μετατρόχια για να πετύχει καλύτερο και πιο σπορ πάτημα στο δρόμο από την X3.

Αυτό που απομένει να αποκαλυφτεί είναι το εσωτερικό της X4. Ωστόσο, πηγές της BMW είπαν στο βρετανικό Autocar ότι θα είναι στο μεγαλύτερο μέρος του ίδιο με αυτό της X3, για λόγους κόστους. Τα κοινά στοιχεία θα περιλαμβάνουν το ταμπλό, την κεντρική κονσόλα και τη μονάδα του συστήματος πολυμέσων, αν και θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικά υλικά, προκειμένου να διαφοροποιηθούν τα δύο μοντέλα.    

Τέσσερις θέσεις, τέσσερα μοτέρ
Όπως και η X6, η Χ4 θα έρθει με 4θέσια διάταξη καμπίνας, με δύο ξεχωριστές πίσω θέσεις που θα χωρίζονται από μια κεντρική κονσόλα. Η 5θέσια διάταξη θα διατίθεται έξτρα. Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ θα αποκαλυφθεί στη Σαγκάη, αλλά από εσωτερική πληροφόρηση γνωρίζουμε ότι θα είναι περίπου 500 lt, 50 lt λιγότερα από της X3.

To ConceptX4 που θα δείξει η BMW στη Σαγκάη είναι μια στιλιστική απόδοση της X4 και ως εκ τούτου δεν έχει κινητήρα. Η έκδοση παραγωγής θα πωλείται με μια γκάμα από 4κύλινδρα και 6κύλινδρα μοτέρ βενζίνης και ντίζελ που θα συνδυάζονται είτε με 6άρι χειροκίνητο σασμάν είτε με 8άρι αυτόματο κιβώτιο τύπου Steptronic.

Πηγές της BMW σημειώνουν ότι η γκάμα των κινητήρων της X4 θα είναι ίδια με αυτή της δεύτερης γενιάς της X3, η οποία θα υποστεί facelift νωρίς μέσα στο 2014. Οπότε αναμένουμε το βενζινοκίνητο δίλιτρο τούρμπο με τα 245 PS, τον επίσης βενζινοκίνητο 3.0 i6 με τα 306 PS μαζί με τον 4κύλινδρο ντίζελ 2.0 με τα 184 PS και τον επίσης 3.0 i6 ντίζελ με τα 310 PS.
Επίσης, μια υβριδική έκδοση της X4 βρίσκεται σε φάση εξέλιξης. Θα χρησιμοποιεί το υβριδικό σύστημα ActiveHybrid της Σειράς 3, που συνδυάζει έναν 3λιτρο βενζινοκινητήρα i6 με 306 PS με ένα ηλεκτροκινητήρα 55 PS.

Η BMW Χ4 αναμένεται να έρθει στην ελληνική αγορά αργά το φθινόπωρο, καθώς η γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο του Σπάρτανμπουργκ στις ΗΠΑ θα πιάσει δουλειά το καλοκαίρι. Οι εκτιμώμενες τιμές θα ξεκινούν από τα €58.000 για την δίλιτρη ντίζελ με τους 184 PS και από τις €63.000 για την 28i με το δίλιτρο βενζίνης των 245 ίππων

50.000 και βάλε
Με τα μοντέλα X να καταλαμβάνουν το ένα τέταρτο των πωλήσεων της εταιρείας το 2012, η BMW τρέφει μεγάλες προσδοκίες για την X4. Επισήμως η BMW αποφεύγει να δημοσιοποιήσει πόσα κομμάτια X4 προβλέπει να πουλά ετησίως, αλλά λέει ότι οι πωλήσεις της θα είναι σαφώς υψηλότερες από αυτές της ακριβότερης Χ6, που πουλά περίπου 50.000 αυτοκίνητα το χρόνο από την αρχή της καριέρας της.
 
Η X4 διευρύνει τον αριθμό των light off-roader της γκάμας της BMW σε πέντε. Αλλά οι ενδείξεις λένε ότι η Χ4 δεν θα είναι το τελευταίο. Οι ετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει για να εντάξουν ένα ακόμη, μικρότερο μοντέλό X στην γκάμα της BMW: Την  Χ2 που θα τη δούμε το 2016.

[Πηγή BMW]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube