Lancia Trevi Bimotore, ένα αυτοκίνητο με δύο «ψυχές» [video]

Lancia Trevi Bimotore, ένα αυτοκίνητο με δύο «ψυχές» [video]

Τετρακίνητο πρωτότυπο του 1984 με δύο κινητήρες, κατασκευασμένο από τον Giorgio Pianta

Το τμήμα Heritage του FCA Group δημοσίευσε ένα video από τη Lancia Trevi Bimotore, ένα τετρακίνητο πρωτότυπο με δύο κινητήρες που κατασκευάστηκε το 1984 από τον Giorgio Pianta, οδηγό δοκιμών και υπεύθυνο της αγωνιστικής ομάδας της Abarth.

Το μοναδικό μοντέλο που εκτέθηκε στο Automotoretrò Motor Show, χρησιμοποιήθηκε ως κομμάτι της εξέλιξης του συστήματος τετρακίνησης της Lancia για το WRC. Η διάδοχος της θρυλικής 037 έπρεπε να είναι τετρακίνητη για να έχει ελπίδες διάκρισης απέναντι στον σκληρό ανταγωνισμό. Γι' αυτό το λόγο, ο Giorgio Pianta σχεδίασε και κατασκεύασε ένα αυτοκίνητο με δύο κινητήρες που κινούσαν και τους δύο άξονες.

Βάση για το πρωτότυπο αποτέλεσε η Lancia Trevi Volumex από την οποία αφαιρέθηκαν τα πίσω καθίσματα για να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος για το δεύτερο κινητήρα. Ένα αντίγραφο του υποπλαισίου, εμπρός άξονα, εμπρός ανάρτησης και κιβωτίου ταχυτήτων τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος, ενώ επιπλέον εισαγωγές αέρα τοποθετήθηκαν στις πίσω πόρτες και στα πλευρικά παράθυρα για την ψύξη του δεύτερου μοτέρ.

Lancia

Οι δύο κινητήρες με απόδοση 135 PS έκαστος ήταν εντελώς ανεξάρτητοι, σε αντίθεση με τα κιβώτια ταχυτήτων που συνδέονταν, έτσι ώστε ο χειρισμός τους να γίνεται από ένα λεβιέ και με ένα πεντάλ για τους δύο συμπλέκτες. Το γκάζι ήταν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο με μικρή καθυστέρηση στον πίσω άξονα, για καλύτερη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στις καμπές.

Το αμάξωμα βάφτηκε σε απόχρωση Montebello amaranth red με ρίγες σε κίτρινο και μπλε χρώμα ως φόρο τιμής στην πόλη του Torino, εμπνευσμένο από την Lancia Fulvia Coupé HF.

Lancia

Στο ταμπλό υπήρχαν δύο στροφόμετρα και δύο ακόμη όργανα που έδειχναν την πίεση λαδιού και τη θερμοκρασία κάθε μοτέρ. Σύμφωνα με τη Lancia, παρόλο που το όχημα ήταν πολύ γρήγορο, είχε μεγάλο βάρος λόγω των πρόσθετων μηχανικών μερών, ενώ ο πίσω κινητήρας είχε την τάση να υπερθερμαίνεται.

Τελικά, παρόλο που η λύση δύο κινητήρων δε χρησιμοποιήθηκε στην αγωνιστική κεντρομήχανη Delta S4, η έκδοση δρόμου με το προσωνύμιο Stradale είχε ορισμένες ομοιότητες με την Trevi Bimotore -φορούσε τις ίδιες ζάντες και ελαστικά Pirelli, ενώ είχε παρόμοιο κάλυμμα για τον κεντρικά τοποθετημένο κινητήρα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube