To VW Group σκέπτεται να πουλήσει την Ducati

To VW Group σκέπτεται να πουλήσει την Ducati

Ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εν δυνάμει αγοραστές.

Το VW Group προσπαθεί ακόμα να διορθώσει τη ζημιά που έκανε στον όμιλο η υπόθεση “Dieselgate” και σύμφωνα με πληροφορίες σκέπτεται να πουλήσει μια από τις μάρκες του.

Λογικά δεν θα πρόκειται για μια από τις μεγάλες αυτοκινητικές φίρμες, αφού η Audi, η Skoda και η SEAT πάνε όλες καλά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο γερμανικός όμιλος ενδέχεται να πουλήσει τη φίρμα μοτοσικλετών του, την Ducati, ώστε να μπορέσει να πληρώσει τα δισεκατομμύρια των προστίμων και των εξόδων επισκευής των αυτοκινήτων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο ρύπων.

Η Ducati αγοράστηκε από την Audi το 2012 αντί 860 εκατ. ευρώ – και η γερμανική μάρκα αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία περί πώλησης. Έγκυρες πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη η απόφαση καθώς η VW είναι σε επαφές με εν δυνάμει αγοραστές.

Πέρσι τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος του VW Group, Hans Dieter Pötsch, είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τις φήμες ότι ο όμιλος θα πωλούσε την Ducati, τη Scania ή την ΜΑΝ. Στη συνέχεια είχε δηλώσει στην οικονομική εφημερίδα Börsen-Zeitung ότι η VW ήταν σε καλή οικονομική κατάσταση και υπήρχε η δυνατότητα περαιτέρω δανειοδότησής της, αν προέκυπτε η ανάγκη.   

Όταν η Audi (ή μάλλον η Lamborghini που ανήκει στην Audi) αγόρασε την Ducati το 2012, οι αναλυτές έλεγαν ότι η κίνηση δεν είχε λογική από οικονομική ή στρατηγική άποψη. Πολλοί υπέθεσαν ότι απλά ήταν ένα τρόπαιο για τον τότε πρόεδρο του ομίλου Ferdinand Piëch, που ήταν λάτρης των Ducati και είχε χάσει την ευκαιρία να αγοράσει την ιταλική φίρμα «για πενταροδεκάρες» το 1985.

Τώρα που ο Piëch πουλάει τις μετοχές του και κόβει τους δεσμούς του με το VW Group, ίσως να είναι η κατάλληλη στιγμή για να απαλλαγεί ο όμιλος από τα παλιά του τρόπαια. Πάντως, αν κρίνουμε από τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της Audi, η Ducati είναι μια σημαντική μάρκα για τον όμιλο, αφού είχε €540 εκατομμύρια έσοδα από πωλήσεις το 2016.

Η VW πάντως καταδικάστηκε πρόσφατα για το Dieselgate κι έχει να πληρώσει 3,96 δις ευρώ πρόστιμο, ενώ έχει επισκευάσει μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ μόνο τα 244.200 από τα 475.000 αυτοκίνητά της με κινητήρα 2.0 TDI, που εμπλέκονται στην υπόθεση.

[Πηγή: Reuters]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube