Βαριά καμπάνα στην BMW από την Ελβετία

Βαριά καμπάνα στην BMW από την Ελβετία

H BMW εμπόδιζε την πώληση των μοντέλων της σε Ελβετούς που απευθύνονταν σε αντιπροσώπους της EE για να κρατήσει ψηλά τις τιμές στη χώρα.

Στο πλαίσιο του νόμου για τα καρτέλ, η ελβετική Δικαιοσύνη έκρινε ότι η BMW είχε άδικο και δεν είχε το δικαίωμα να απαγορεύσει στους Ευρωπαίους αντιπροσώπους της να πουλήσουν αυτοκίνητα σε πελάτες που δεν ανήκουν στην κοινοτική επικράτεια.

Έτσι η BMW θα πρέπει να καταβάλει σε πρόστιμο στην Ελβετία παραπάνω από 135 εκατομμύρια ευρώ.

Η επιβολή περιορισμών στις πωλήσεις αγαθών ανάλογα με τις αγορές προορισμού θα κοστίσει ένα γενναίο ποσό στην BMW στην Ελβετία. Η γερμανική φίρμα βρισκόταν υπόδικη στην Ελβετία εδώ και αρκετούς μήνες και η ετυμηγορία ανώτερου δικαστηρίου επιβεβαίωσε την πρωτόδικη που καταδικάζει τη BMW να καταβάλει πρόστιμο 157 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων ή περίπου 135 εκατομμύριων ευρώ. Η προσφυγή της BMW ύστερα από την πρωτόδικη απόφαση δεν άλλαξε τίποτα.

Η υπόθεση επανέρχεται εδώ και αρκετά χρόνια. Πολλοί πελάτες είχαν ήδη παραπονεθεί ότι τους είχε απαγορευτεί να αγοράσουν ένα μοντέλο της BMW ή της MΙΝΙ στο εξωτερικό, με το σκεπτικό ότι είναι Ελβετοί. Ο γερμανικός όμιλος προφανώς θέλοντας να διατηρήσει υψηλές τιμές στην Ελβετία ανάγκαζε τους αγοραστές στη χώρα να στρέφονται μόνο στους τοπικούς αντιπροσώπους.

Αυτό ήταν το θέμα μιας εκπομπής στο κανάλι SRF, στην οποία ο υποτιθέμενος πελάτης προσπαθούσε να αγοράσει ένα μοντέλο του γκρουπ BMW φορώντας κρυφή κάμερα. Ο πωλητής λοιπόν του αρνήθηκε την πώληση όταν αντιλήφθηκε ότι ήταν Ελβετός. Οδηγία που προφανώς επιβλήθηκε από τη μητρική εταιρεία.

Η δίωξη διατάχθηκε από την Ελβετική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έκρινε ότι στην περίπτωση αυτή εμποδίστηκε μια πώληση με γεωγραφικά κριτήρια. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και άλλοι κατασκευαστές να πράττουν κάνουν κάτι ανάλογο για πελάτες που δεν βρίσκονται στην ευρωπαϊκή οικονομική ζώνη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube