Main menu

Γιάννης Κουτσουφλάκης
Σάββατο, 7 Απριλίου 2018 - 12:42μμ

Το στελθ M80 Stiletto στο Ναυτικό Σαλόνι της Ουάσινγκτον [video]

Ένα πολύ ειδικό πλοίο, στην Yπηρεσία Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων (Naval Special Warfare Operations) θα παρουσιαστεί στο κοινό μεθαύριο, Δευτέρα 9 Απριλίου.

Η έκθεση Global Maritime Exposition της Navy League, η μεγαλύτερη διοργάνωση του είδους στις ΗΠΑ, ανοίγει τις πύλες της στις 9 Απριλίου στην Ουάσινγκτον και περισσότερα από 275 εκθέματα με τις τελευταίες τεχνολογίες στον τομέα της ναυτιλίας, της άμυνας και της ενέργειας.

Μεταξύ των εκθεμάτων θα βρίσκεται και το M80 Stiletto, ένα σκάφος σχεδιασμένο για παράκτιες εμπλοκές και συγκρούσεις, αναφέρουν οι Navy Times. Το σκάφος είναι μήκους 27 m και διαθέτει σχεδίαση στελθ έτσι ώστε να είναι «αόρατο» από τα άλλα σκάφη. Το ξεχωριστό προφίλ του M80 λέγεται ότι του επιτρέπει να «εξοστρακίζει» τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα των ραντάρ, καθιστώντας το σχεδόν μη ανιχνεύσιμο. Το σκάφος σχεδιάστηκε κυρίως για μεταφορά μονάδων Navy SEAL και δυνητικά θα μπορούσε να αποτελεί το επόμενο επιχειρησιακό σκάφος αυτών των ειδικών μονάδων.

 

Η μοναδικού σχεδιασμού γάστρα του Stiletto κρύβει τέσσερις κινητήρες Caterpillar που αποδίδουν συνολική ισχύ 1.673 ίππων, και επιτρέπουν στο σκάφος να πετυχαίνει μέγιστη ταχύτητα 60 κόμβων (111 km/h). Το M80 μπορεί επιχειρήσει σε αποστολή με ταχύτητα 40 κόμβων μέχρι και 500 ναυτικά μίλια σε μία μόνο έξοδο, πλήρως εξοπλισμένο. Το M80 Stiletto διαθέτει επίσης κατάστρωμα για εκτόξευση και ανάκτηση στρατιωτικών drones, καθώς και πρυμναία ράμπα για την καθέλκυση φουσκωτού σκάφους ή υποβρύχιας συσκευής.Επί του παρόντος, το σκάφος δεν είναι επιχειρησιακό σε κανένα στόλο, παραμένοντας μόνο πρωτότυπο δοκιμής. Δημιουργήθηκε αρχικά ως μέρος ενός πρότζεκτ για το Office of Force Transformation (OFT) που είναι εντεταλμένο με την προώθηση των δυνατοτήτων διοίκησης σε πολεμικές επιχειρήσεις διά μέσου ισχυρής δικτύωσης -net-centric warfare*.

Με εκλαϊκευμένο τρόπο θα λέγαμε ότι το Stiletto συνεπιχειρεί διαδικτυακά με άλλα σκάφη ή συστήματα για να ξεπεράσει δύσκολες επιχειρησιακές καταστάσεις. Το 2006 και 2007, το Stiletto πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό ψηφιακής προσομοίωσης πολεμικών επιχειρήσεων, διεξάγοντας καθαρισμό περιοχών από θαλάσσιες νάρκες.Το Μ80 Stiletto ήταν τότε το μεγαλύτερο ανθρακονημάτινο σκάφος στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Ο χαρακτηριστικός σχεδιασμός Pentamaran του Μ80 θα είναι ορατός στον ποταμό Potomac, καθώς ταξιδεύει για την Global Maritime Exposition στην Ουάσινγκτον.

* Στρατιωτικό δόγμα που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του ’90. Ο network-centric warfare έχει στόχο να μετατρέψει το πλεονέκτημα πληροφόρησης, που εν μέρει ενεργοποιείται από την τεχνολογία της πληροφορίας, σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω ισχυρής δικτύωσης υπολογιστών με καλά ενημερωμένες, γεωγραφικά διασκορπισμένες δυνάμεις.

Κάθε αναγνώστης του drive.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam).
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

Σχεδιασμός, Ανάπτυξη και Φιλοξενία