smart: Το μέλλον της θα αποφασιστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς

smart: Το μέλλον της θα αποφασιστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς

Η Daimler θα αποφασίσει για το μέλλον της παθητικής smart μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η Daimler φαίνεται ότι χάνει την υπομονή της με τις απώλειες της smart, ανέφερε η εφημερίδα Handelsblatt. Ο επερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Daimler, Ola Kallenius, ο οποίος διαδέχεται τον Dieter Zetsche τον Μάιο, «δεν έχει παρελθόν με τη smart». Η Handelsblatt γράφει μάλιστα στο δημοσίευμά της ότι εσωτερική πηγή ανέφερε κατά λέξη, «κανένας δισταγμός ή τύψη για το θάνατο της φίρμας εάν είναι απαραίτητο».

Από την έναρξη της δραστηριότητάς της το 1998, η smart έχει καταγράψει απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές. Και η Daimler όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφερε να ανατάξει τη θυγατρική της. Στην τελευταία αναδιάρθρωση, η Daimler της επεφύλασσε τη μετατροπή της σε εταιρεία ηλεκτρικής αστικής κινητικότητας. Αλλά μια τέτοια κίνηση μπορεί να είναι πολύ δαπανηρή, ανέφερε η Handelsblatt.

Για να μειώσει το κόστος εξέλιξης, η Daimler συνέθεσε την τρέχουσα γκάμα της smart με δύο μοντέλα, το fortwo και το forfour, σε μια κοινή εξελικτική διαδικασία με το Renault Twingo. Αλλά η Renault σκέφτεται να αποχωρήσει από αυτή την εταιρική σχέση, αναφέρουν δημοσιεύματα. Να σημειώσουμε ότι οι συνολικές πωλήσεις της smart το 2018 μειώθηκαν κατά 4,6%, στα 128.802 αυτοκίνητα.

Η Evercore ISI, εταιρεία επενδύσεων και συμβούλων, δήλωσε ότι θα καλωσόρισε τη διακοπή του δραστηριότητας της smart, για την οποία εκτιμά ότι χάνει 500 έως 700 εκατ. ευρώ ετησίως. «Δεν μπορούμε να δούμε πώς μια γερμανική επιχείρηση μικροαυτοκινήτων μπορεί να αποφέρει κέρδη, το κόστος είναι απλώς πάρα πολύ υψηλό», ανέφερε η Evercore σε σημείωμα προς τους επενδυτές.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube