Σκοτώνονται για τα μάτια των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας

Σκοτώνονται για τα μάτια των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν χάνουν καθόλου το χρόνο τους, καθώς οι δυνητικές πελάτισσες στη Σαουδική Αραβία φθάνουν τα εννέα εκατομμύρια.

Την άρση της απαγόρευσης για την οδήγηση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία έχουν αναδείξει τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, τόσο με χιούμορ όσο και με το χαμόγελο για την απόφαση, η οποία άρχισε να ισχύει από τον Ιούνιο.

Εν χορώ ακολουθούν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες που θέλουν να εκμεταλλευτούν την απόφαση, διαγκωνιζόμενες μεταξύ τους για το ποια θα βάλει τις περισσότερες γυναίκες πίσω από το τιμόνι των μοντέλων της. Και δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε οικονομία, αλλά για τη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής.

Σε ένα Twittάρισμα με τίτλο «Καλώς ήλθατε στο κάθισμα του οδηγού», η Ford επισύναψε την εικόνα ενός ζευγαριού ματιών μιας γυναίκας που εμφανίζεται στον εσωτερικό καθρέφτη του αυτοκινήτου σε ένα μαύρο φόντο. Σε ένα άλλο tweet κάτω από το hashtag #SaudiWomenCanDrive, προσέφερε ένα «dream car» σε έναν αγωνιστή για τα δικαιώματα των γυναικών, τοποθετώντας την εικόνα μιας ζωηρής κίτρινης Mustang που τρέχει σε ένα τούνελ.Welcome to the driver’s seat.


Η Land Rover και η Jaguar ξανοίχτηκαν παραπάνω ποστάροντας την εικόνα μιας τσάντας από την οποία «ξεχειλίζουν» μεταξύ άλλων, ένα κλειδί αυτοκινήτου, ένα κραγιόν και ένα μπουκάλι αρώματος με τους τίτλους «Η περιπέτεια σε περιμένει» και «Ο δρόμος είναι δικός σου».

Η Volkswagen δημοσίευσε μια μαύρη εικόνα, τοποθετώντας τις λέξεις «Η σειρά μου» ανάμεσα σε δύο γροθιές με τατουάζ χένας. Από την άλλη, η ΜΙΝΙ προχώρησε ακόμη παραπέρα, επισυνάπτοντας μια ταινία 11 δευτερολέπτων που δείχνει ένα  Cooper καστανού χρώματος που φεύγει από ένα πάρκινγκ με λέξεις γραμμένες με λευκό χρώμα που λένε «Αποκλειστικά για γυναίκες».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δείτε πώς... εκτονώνονταν οδηγικά οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία [video]

Διαφοροποίηση της οικονομίας
Η κίνηση του βασιλιά Salman bin Abdulaziz να επιτραπεί η έκδοση άδειας οδήγησης στις γυναίκες αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού και διαφοροποίησης της οικονομίας του βασιλείου αυτού της Μέσης Ανατολής και της μείωσης της εξάρτησής του από το πετρέλαιο. Η αλλαγή μπορεί να προσθέσει περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομική παραγωγή μέχρι το 2030, δήλωσε ο Ziad Daoud, αναλυτής της Bloomberg Intelligence.

Η αυξημένη κινητικότητα σημαίνει ότι περισσότερες γυναίκες θα είναι σε θέση να αναζητήσουν εργασία, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα. Το άνοιγμα της αυτοκινητοβιομηχανίας σε αυτό το έθνος των 32 εκατομμυρίων ανθρώπων δεν θα ενισχύσει μόνο τη ζήτηση για αυτοκίνητα, αλλά και για τα συναφή προϊόντα, όπως ασφαλιστικές, δανειακές και προϊοντικές διαφημίσεις, οι οποίες σήμερα δεν μπορούσαν να απεικονίσουν γυναίκες.

Παρόλο που τα SUV αποτελούν ένα αναπόσπαστο «εξάρτημα» για τους δρόμους της Σαουδικής Αραβίας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ίσως χρειαστεί να κάνουν πιο μικρά μοντέλα για εργαζόμενες γυναίκες και φοιτήτριες, λένε οι αναλυτές. Από την άλλη πλευρά, οι υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, όπως η Uber Technologies Inc. θα μπορούσαν να αναστολή τη πτώσης τους, καθώς περισσότερες γυναίκες θα κάθονταν πίσω από το τιμόνι.

Προς το παρόν όμως, οι εταιρείες αυτοκινήτων προσπαθούν να προσελκύσουν την προσοχή των πιθανών γυναικών οδηγών τους.

Η Toyota, η οποία είχε μερίδιο 32% επί των συνολικών πωλήσεων στη Σαουδική Αραβία, tweetάρισε την εικόνα μιας γυναίκας οδηγού δίπλα σε ένα γυαλιστερό μπλε αυτοκίνητο. Η κορυφαία μάρκα της Lexus δημοσίευσε μια εικόνα του δείκτη μιας γυναίκας σε ένα starter με τη διεύθυνση του website της και τον αριθμό τηλεφώνου από κάτω. «Θα μοιραστείτε την επιλογή σας μαζί μας;», ρωτάει στα αραβικά.

Η Nissan, η οποία σκέφτεται να κατασκευάσει αυτοκίνητα στη Σαουδική Αραβία, όπως η Toyota, δημοσίευσε μια πινακίδα αυτοκινήτου με τυπωμένα στα αραβικά τα «2018» και «Κορίτσι», συγχαίροντας τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που έχουν τώρα την «άδεια οδήγησης».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube