Πρόστιμο σε προμηθευτές για ζώνες και αερόσακους για σύσταση καρτέλ

Πρόστιμο σε προμηθευτές για ζώνες και αερόσακους για σύσταση καρτέλ

Η EE θα ρίξει πρόστιμα σε καρτέλ κατασκευαστών αερόσακων και ζωνών ασφαλείας, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τις προσεχείς εβδομάδες, πρόκειται να επιβάλει πρόστιμα σε ομάδα κατασκευαστών για ζώνες ασφαλείας και αερόσακους, όπως δήλωσαν τρεις πηγές γνώστες του θέματος.

Τα πρόστιμα ήρθαν σε συνέχεια της έρευνας και της τελευταίας ρυθμιστικής καταστολής για καθορισμό τιμών σε αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολουθεί μια 6ετή έρευνα, η οποία άρχισε με επιδρομές σε διάφορες επιχειρήσεις τον Ιούνιο του 2011. Οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως πατάσσουν τα καρτέλ, επιβάλλουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οδηγούν και στελέχη στη δικαιοσύνη, πολλά από τα οποία φυλακίζονται.

Ο κοινοτικός φορέας ελέγχου του ανταγωνισμού, ο οποίος δεν έχει κατονομάσει τις εγκαλούμενες εταιρείες, αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο παγκόσμιος κατασκευαστής αερόσακων και ζωνών ασφαλείας, Autoliv, ο οποίος δήλωσε το 2011 ότι δύο από τα γερμανικά εργοστάσια του στοχοποιήθηκαν αδίκως, επίσης, επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει. Η εταιρεία δήλωσε σε τακτική κατάθεση νωρίτερα εφέτος ότι είχε συγκεντρώσει 8,3 εκατ. ευρώ την περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου για ένα «διακριτό τμήμα» της έρευνας της Επιτροπής.

Η TRW Automotive, που αποκτήθηκε από τη γερμανική εταιρεία ZF πέρυσι, δήλωσε σε τακτική κατάθεση τον Φεβρουαρίου του 2015 ότι η έρευνα της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές κυρώσεις. Η ZF αρνήθηκε να σχολιάσει, όταν ρωτήθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Πηγές εξάλλου ανέφεραν, χωρίς να προχωρήσουν σε λεπτομέρειες, ότι αρκετοί αντίστοιχοι Ιάπωνες προμηθευτές είναι πιθανό να συμμετείχαν σε αυτήν την παράνομη σύμπραξη.

Όλες οι εταιρείες παραδέχτηκαν το αδίκημα σε αντάλλαγμα την  περικοπή κατά 10% των ποινών τους, ανέφεραν οι πηγές. Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ εγκάλεσε τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler, Volkswagen Group και BMW Group για υποψίες συνωμοσίας για καθορισμό τιμών στις τεχνολογίες ντίζελ και σε άλλες τεχνολογίες. Και τα τρία γερμανικά γκρουπ κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 10% του κύκλου εργασιών τους, εάν κριθούν ένοχα για το αδίκημα.

Μεταξύ άλλων προσφάτων ερευνών στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 3,81 δισ. ευρώ σε ομάδα κατασκευαστών φορτηγών. Άλλες περιπτώσεις εν εξελίξει περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά φρένα και ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube