Προσεχώς, λιγότερες τούμπες στο Nürburgring [video]

Προσεχώς, λιγότερες τούμπες στο Nürburgring [video]

Στρώνεται με άσφαλτο η έξοδος διαφυγής της Brunchen της πιο διάσημης στο internet στροφής του Nürburgring.

Είναι ίσως η πιο γνωστή στροφή του Nürburgring στο ίντερνετ: η Brunchen. Ο λόγος; Έχει πολύ εύκολη πρόσβαση από το δρόμο. Στην εξωτερική της πλευρά βρίσκεται ένα τεράστιο πάρκινγκ και η ορατότητα προς την πίστα είναι απροβλημάτιστη.

Το Nürburgring χάνεται μέσα στο δάσος με αποτέλεσμα τα ψηλά δέντρα να μην επιτρέπουν στα περισσότερα σημεία την ορατότητα προς την επόμενη ή την προηγούμενη στροφή. Η Brunchen είναι μία από τις σπάνιες εξαιρέσεις, και έχει δύο τμήματα. Όπως και στην περίπτωση των στροφών Lesmo στη Monza, έχουμε τις Brunchen 1 και 2. Αν σταθείς στο πάρκινγκ που λέγαμε, βλέπεις σχεδόν τέσσερις στροφές. Για αυτό και είναι το αγαπημένο σημείο των θεατών, τόσο στους αγώνες όσο και στις ημέρες δοκιμών και στα track days. Τα περισσότερα πλάνα με ατυχήματα από το Nordschleife, έρχονται από την Brunchen.

Είναι λίγο μετά το 14ο χιλιόμετρο. Ύστερα από μια αριστερή πάνω σε χάσιμο, η χάραξη κατηφορίζει απότομα. Η πρώτη Brunchen είναι δεξιά και κατηφορική. Ακολουθεί ένα κομμάτι ευθείας και η δεύτερη Brunchen έρχεται δεξιά, ανηφορική και… ύπουλη. Τα αυτοκίνητα διακρίνονται ακόμη καθώς ανηφορίζουν για το γρήγορο δύσκολο «σπάσιμο» με το όνομα Icecurve, επίσης σε χάσιμο.



Καθώς έρχεσαι από χάσιμο και βουτάς απότομα, το σημείο φρεναρίσματος και εισόδου της Brunchen εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά σου σαν… έκπληξη, ενώ η ανάποδη κλίση είναι μια ακόμη πρόκληση. Και ένας λόγος να χάσεις την κορυφή. Το δεύτερο κομμάτι είναι έντονα ανηφορικό, κλείνει στο τέλος και «χάνεται» λίγο πριν την κορυφή με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να ελαφρώνει. Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Αν χάσεις τα μούτρα φεύγεις ίσια στην αμμοπαγίδα. Αν επιμείνεις με στριμμένο τιμόνι η υποστροφή εναλλάσσεται απότομα σε υποστροφή. Αν αργήσεις να κλείσεις θα συρθείς προς τα έξω, θα βγεις στην αμμοπαγίδα με το πλάι και είναι αρκετά πιθανό να κάνει μοχλό και να αρχίσουν οι τούμπες.


Η Brunchen 1, όπως την είχαμε δείξει στον Οδηγό για το Nürburgring που είχαμε φτιάξει στο τεύχος 171, και...


Η Brunchen 2. Το σκίτσο εξηγεί πιο αναλυτικά το πάτημα.

Αυτό ακριβώς έρχεται να διορθώσει τώρα η ασφαλτόστρωση της εξόδου διαφυγής. Θα δώσει περισσότερο χώρο για διορθώσεις ή για φρενάρισμα, στην περίπτωση του λάθους. Οι οδηγοί αγώνων ίσως ξεθαρρέψουν λίγο ακόμη, ανακαλύπτοντας εδώ μερικά κρυμμένα δέκατα. Για τους «τουρίστες» το θέμα είναι ασφάλεια. Πάντως τα σχέδια δείχνουν ότι δεν θα εξαφανιστεί η αμμοπαγίδα. Ένα μικρό τμήμα στο αρχικό κομμάτι της στροφής θα παραμείνει έτσι. Αλλά από τη μέση και κάτω θα επεκταθεί το πλακόστρωτο τμήμα ως προέκταση του εξωτερικού κερμπ, κάνοντας πιο πιθανό το σώσιμο, τουλάχιστον γι' αυτούς που δεν θα φοβηθούν και θα μείνουν στο γκάζι.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube