Πρόγραμμα για 10.000 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Ινδία!

Πρόγραμμα για 10.000 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Ινδία!

Το πρόγραμμα PM-eBus Sewa, που μόλις εγκρίθηκε από την ινδική κυβέρνηση, προβλέπει την ανάπτυξη 10.000 ηλεκτρικών λεωφορείων σε 10 χρόνια, μεταμορφώνοντας το δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών στις μεγάλες πόλεις στην Ινδία.

Πρόγραμμα για 10.000 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Ινδία!

Η Society of Manufactures of Electric Vehicles (SMEV) και ο πρωθυπουργός Narendra Modi που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ελλάδα, μόλις ενέκριναν το πρόγραμμα «PM-eBus Sewa». 

Στόχος του είναι να κάνει σχεδόν 170 πόλεις της Ινδίας καθαρότερες. Για την ανάπτυξη του έργου θα διατεθούν 57,61 τρισ. ρουπίες (περίπου €640 δισ.), εκ των οποίων τα 20 τρισ. θα διατεθούν από την ινδική κυβέρνηση. Η Ινδία υπόσχεται τη δημιουργία 45.000 έως 55.000 άμεσων θέσεων εργασίας χάρη στην ανάπτυξη αυτών των 10.000 ηλεκτρικών λεωφορείων.

PM-eBus Sewa: 50 ηλεκτρικά λεωφορεία για πόλεις με 500.000 έως δύο εκατομμύρια κατοίκους και 150 ηλεκτρικά λεωφορεία για πόλεις μεταξύ δύο και τεσσάρων εκατομμυρίων

Πρόγραμμα για 10.000 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Ινδία!

Ένα ισχυρό μέτρο, στόχος του οποίου είναι η αύξηση των δικτύων δημόσιων μεταφορών, αλλά και η ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών «πράσινης αστικής κινητικότητας». Όπως η προτεραιότητα στα λεωφορεία στις πόλεις, η ανάπτυξη νέων υποδομών, η δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κ.λπ. 

Η ινδική κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει την καινοτομία στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και να αναπτύξει μια πραγματικά τοπική αλυσίδα εφοδιασμού για ηλεκτρικά οχήματα.

Πρόγραμμα για 10.000 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Ινδία!

Η Ινδία έχει αναγνωρίσει τα λεωφορεία ως «πρωταρχική πηγή αστικής ρύπανσης». Αυτή η απόφαση αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων ρύπανσης και των συνεπαγόμενων εκπομπών άνθρακα. 

Ο Sohinder Gill, γενικός διευθυντής της SMEV, διευκρινίζει ότι αυτή η κυβερνητική στρατηγική «θα πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων στις μεγάλες πόλεις της χώρας και έτσι να επιτρέψει μια ευρύτερη υιοθέτηση της ηλεκτρικής κινητικότητας».

Πρόγραμμα για 10.000 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Ινδία!

Η μεγαλύτερη -από εφέτος- σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο σχεδιάζει επίσης να επιτύχει οικονομίες κλίμακας στα ηλεκτρικά οχήματα. Η επίσημη δήλωση διευκρινίζει ότι «αφορά πόλεις με πληθυσμό 300.000 κατοίκων και άνω -σύμφωνα με την απογραφή του 2011».

Συνολικά, 169 πόλεις είναι επιλέξιμες για το PM-eBus Sewa: 50 ηλεκτρικά λεωφορεία για πόλεις με 500.000 έως δύο εκατομμύρια κατοίκους και 150 ηλεκτρικά λεωφορεία για πόλεις μεταξύ δύο και τεσσάρων εκατομμυρίων.

Πρόγραμμα για 10.000 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Ινδία!

Το πρόγραμμα «PM-eBus Sewa» αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την Ινδία προς την αυτάρκεια, την καλύτερη περιβαλλοντική διαχείριση και το καθεστώς του «κόμβου για ηλεκτρικά οχήματα» που επιθυμεί να επιτύχει. 

Όσον αφορά το θέμα των ηλεκτρικών λεωφορείων, η Κίνα δεν πάει ούτε αυτή πίσω. Η κινεζική εταιρεία Yutong, ο κορυφαίος κατασκευαστής λεωφορείων στον κόσμο, υπέγραψε πρόσφατα μια ιστορική συνεργασία με τη Νιγηρία για την παράδοση 12.000 ηλεκτρικών λεωφορείων και την εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής για την επαναφόρτισή τους.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube