Πόσο κάνει ένα SUV το 0-100 σε χώμα, λάσπη, άμμο και χιόνι; [videos]

Πόσο κάνει ένα SUV το 0-100 σε χώμα, λάσπη, άμμο και χιόνι; [videos]

Η Land Rover μέτρησε το Range Rover Sport SVR σε όλες τις συνθήκες και τα αποτελέσματα εκπλήσσουν.

Μιλάμε για την επιτάχυνση 0-100 km/h των αυτοκινήτων κι εννοούμε μετρήσεις σε ιδανικές συνθήκες πρόσφυσης, σε καλή, στεγνή άσφαλτο.

Ένα SUV όμως δεν είναι φτιαγμένο μόνο για άσφαλτο. Εξ ορισμού πρέπει να μπορεί να κινείται άνετα σε επιφάνειες χαμηλής πρόσφυσης, όπως το χώμα, η λάσπη, το γρασίδι και το χιόνι. Πόσο λοιπόν μπορεί να κάνει το 0-100 σε τέτοιες συνθήκες;

Για να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα, η Land Rover έκανε τις αντίστοιχες δοκιμές με το πιο γρήγορο μοντέλο της –κι ένα από τα πιο γρήγορα SUV της αγοράς– το Range Rover Sport SVR. Το πολυτελές SUV των 550 ίππων κάνει το 0-100 km/h σε άσφαλτο, σε μόλις 4,7”.

Ακόμα πιο εντυπωσιακοί είναι όμως οι χρόνοι του εκτός ασφάλτου. «Συνδυάζοντας τις θρυλικές ικανότητες παντός εδάφους με 550 ίππους και προηγμένη τεχνολογία ελκτικής πρόσφυσης», το SVR έκανε 5,5” σε άμμο και γρασίδι – όσο ένα Lancer EVO VI Makinen σε άσφαλτο! Στο χώμα ήταν ακόμα πιο γρήγορο 5,3”. Κι όλα αυτά με τα στάνταρ λάστιχα δρόμου Michelin All Season 275/45 R21!

Για τη δοκιμή σε χιόνι, η Land Rover πήγε στις εγκαταστάσεις δοκιμών της στο Arjeplog της βόρειας Σουηδίας, μέσα στον Aρκτικό Kύκλο. Πάνω στην παγωμένη επιφάνεια –και, θυμίζουμε, με τα στάνταρ λάστιχα – το Range SVR όχι μόνο κατάφερε να ξεκινήσει, αλλά έκανε το 0-100 km/h σε 11,3”, όσο ένα καλό μικρομεσαίο 1.6 τουρμποντίζελ σε στεγνή άσφαλτο.

Το αυτοκίνητο οδηγούσε ο Darren Jones, Επικεφαλής Εφαρμογών Ευστάθειας της Land Rover, που δήλωσε: «Το Range Rover Sport είναι φημισμένο για τις επιδόσεις του στο δρόμο, αλλά αυτές δεν έχουν επιτευχθεί σε βάρος των παραδοσιακών ικανοτήτων ενός Land Rover. H τεχνολογία μας Terrain Response 2 αφαιρεί το άγχος από την οδήγηση σε όλες τις συνθήκες».

Φυσικά, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε το SVR σε χιόνι. Λίγο μετά την παρουσίαση του μοντέλου, το 2015, η Land Rover το πήγε σε μια πίστα στον Αρκτικό Κύκλο, η οποία είχε χαραχτεί έτσι ώστε να μοιάζει με την πίστα του Silverstone (δείτε το δεύτερο video, πιο κάτω). Το SVR κρατάει επίσης το ρεκόρ γύρου των SUV στο Nurburgring.

[Πηγή: Land Rover]


Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube