“Πόλεμος” στη Γένοβα για τη Vespa [video]

“Πόλεμος” στη Γένοβα για τη Vespa [video]

Η απόφαση του δημάρχου να απαγορεύσει την κυκλοφορία της, άναψε φωτιές

Oι ιδιοκτήτες σκούτερ στη Γένοβα, γενέτειρα της Vespa, γιορτάζουν μια πρώτη νίκη σε βάρος της απόφασης του δημάρχου της πόλης που θέλει να απαγορεύσει την κυκλοφορία των πριν το 1999 μοντέλων της Vespa για να αντιμετωπίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση. 

Το hashtag #handsoff Vespa έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με έξαλλους αναβάτες να τα βάζουν με τον δήμαρχο Marco Doria και την απόφασή του να απαγορεύσει την κυκλοφορία των ιστορικών δικύκλων, απόφαση που θίγει πάνω από 20.000 άτομα. 

Υπό το βάρος της πίεσης αυτής στα social media και του κινήματος με σύνθημα  «Γεννημένη στη Γένοβα, πεθαίνει στη Γένοβα”, ο δήμος αναγκάστηκε να μεταθέσει την υλοποίησει της απόφασης που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, δύο μήνες μετά
Ετσι, όπως είπε, θα δοθεί η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων δικύκλων να οργανωθούν και να βρουν εναλλακτικές μορφές μετακίνησης

Ο Vittorio Vernazzano της Λέσχης Vespa Genova είπε στην Corriere della Sera ότι πρόκειται για ένα μέτρο άδικο, ειδικά τώρα το 2016, έτος που συμπίπτει με τα 70ά γενέθλια της Vespa που παρήχθη για πρώτη φορά το 1946 από τον Γενοβέζο Enrico Piaggio.

Η πόλη, συνέχισε,  έχει λιγότερα αυτοκίνητα από ό, τι οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Ιταλία, εκτός από τη Βενετία και τα σκούτερ και ειδικά η Vespa  είναι ένα από τα βασικά μέσα μετακίνησης των κατοίκων που δεν έχουν και τα χρήματα να προμηθευτούν κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς. 

Ωστόσο, ο  Italo Porcile, ένας ειδικός σύμβουλος για το περιβάλλον επιμένει στην απαγόρευση λέγοντας: “Αγαπώ τη Vespa, έχω και εγώ μια, αλλά τα προ του 1999 μοντέλα ρυπαίνουν αφάνταστα και η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα”.

Η Vespa εμφανίστηκε στους ιταλικούς δρόμους αμέσως μετά τον Πόλεμο. Η Piaggio παρήγε μηχανές έλξης και στη διάρκεια του πολέμου  μαχητικά αεροσκάφη. Αμέσως μετά τον πόλεμο όμως, ο Enrico Piaggio οραματίστηκε και δημιούργησε ένα δίκυκλο φθηνό που θα μπορούσε να κυκλοφορεί στους κατεστραμένους από τους βομβαρδισμούς δρόμους όπου τα αυτοκίνητα δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν. 
 


Ωστόσο η Vespa έγινε διάσημη ανά τον κόσμο μόλις το 1953 μέσα από την ταινία Roman Holiday στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι Audrey Hepburn και Gregory Peck.

Δείτε και το τρέιλερ της συγκεκριμένης ταινίας 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube