Paganiστική τελετή σε video 25 λεπτών [+ gallery, 84 φωτογραφίες]

Paganiστική τελετή σε video 25 λεπτών [+ gallery, 84 φωτογραφίες]

Ελάχιστα αυτοκίνητα είναι πιο ξεχωριστά, πηγαίνουν ή ακούγονται καλύτερα από μία Pagani. Απολαύστε μερικές από τις δημιουργίες του Horacio Pagani εν δράσει.

Ο Pagani ήρθε στη Modena και σπούδασε την τέχνη της δημιουργίας δίπλα στον Lamborghini. Πεισματάρης σαν τον Ferruccio, αλλά ανοιχτόμυαλος, διορατικός και αισιόδοξος, βαδίζει ισχυρός σε ένα μέλλον που έχει τη δύναμη να διαμορφώνει.

Από τη Γενεύη του ’99, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η Zonda, το μεγάλο στοίχημα για τον Pagani ήταν να πείσει τον πλανήτη ότι τα αυτοκίνητά του θα γίνουν future classics. Ότι πέρα από επιδόσεις και οδική συμπεριφορά, το όνομά του θα γραφτεί στην Ιστορία με γράμματα το ίδιο μεγάλα, αν όχι με του Ferrari που έχτισε τον μύθο του στους αγώνες, τουλάχιστον με του Lamborghini. Ο χρόνος απέδειξε ότι κέρδισε το στοίχημα. Σήμερα οι Zonda πουλιούνται σε δημοπρασίες ακόμη και εφτά φορές πάνω από την αρχική τιμή τους. H Huayra, παραδοσιακή και σύγχρονη, εκλεπτυσμένη και κτηνώδης ενσαρκώνει απόλυτα τον ιδανικό συνδυασμό τέχνης και επιστήμης που τόσο πολύ αγαπά ο Horacio Pagani. Το αυτοκίνητο αποδείχτηκε εξαιρετικό στην πράξη, σε δρόμους και πίστες. Αγαπήθηκε από τους συλλέκτες. Και έφερε κερδοφορία που τροφοδοτεί την διαρκή ανάπτυξη της εταιρείας. Η παραγωγή εξαντλήθηκε άμεσα. Οι ειδικές εκδόσεις, στα γούστα ιδιαίτερων πελατών, προσέθεσαν μυστήριο και αίγλη στο έτσι κι αλλιώς υψηλότατο κύρος του μοντέλου.

Η Huayra Roadster που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης φέρνει τη μάρκα στο μέλλον. Είναι ακόμη πιο σπορ και όμορφη, με διακριτικές αλλά απόλυτα πετυχημένες σχεδιαστικές επεμβάσεις. Είναι το πρώτο roadster ελαφρύτερο από το κουπέ στο οποίο βασίζεται, δείχνοντας τον ασυμβίβαστο σπορ χαρακτήρα της. Και έχει μία ευρηματική διπλή λύση για την αφαιρούμενη οροφή: ένα γυάλινο σκληρό κάλυμμα που ουσιαστικά την μετατρέπει σε κουπέ ή μία μαλακή υφασμάτινη οροφή που αφαιρείται και αποθηκεύεται μέσα στο αυτοκίνητο. Και της Roadster η παραγωγή έχει ήδη εξαντληθεί, με το κόστος να αγγίζει το 1,5 εκ. ευρώ, στην πόρτα του εργοστασίου, χωρίς φόρους.

Θα κλείσουμε με λίγα λόγια του Horacio Pagani, από παλαιότερη συνέντευξη που μας είχε δώσει, κατά την επίσκεψη του DRIVE στη Modena το 2010: «Οι Ferrari, οι Lamborghini, οι Maserati είναι εξαιρετικά, σε ποιότητα, επιδόσεις, προσωπικότητα. Η βασική διαφορά με την Pagani είναι ότι εμείς είμαστε μια μικρή εταιρεία, ένα ατελιέ τέχνης και όχι ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων. Όλες οι παραπάνω φίρμες, ακόμη και η Bugatti είναι μέλη κάποιας μεγάλης αυτοκινηβιομηχανίας. Αυτό αναγκαστικά έχει αλλάξει κάπως τη φιλοσοφία παραγωγής τους. Μπορεί να έχουν εξαιρετικά υψηλά ποιοτικά standards αλλά τα αυτοκίνητα νομίζω ότι τελικά έχουν χάσει κάτι από την προσωπικότητα, την ψυχή του ίδιου του δημιουργού τους που για μένα ήταν το βασικό συστατικό της τόσο μεγάλης επιτυχίας τους».

Φωτογραφίες Θανάσης Κουτσογιάννης

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube