Οι Top 10 πιο μποτιλιαρισμένες πόλεις στον κόσμο

Οι Top 10 πιο μποτιλιαρισμένες πόλεις στον κόσμο

Πήζετε στην κυκλοφορία και πιστεύετε ότι η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη είναι κόλαση; Υπάρχουν και (πολύ) χειρότερα…

Να κι ένας τομέας όπου εμείς στην Ελλάδα δεν κατέχουμε τα αρνητικά πρωτεία. Υπάρχουν πολλές πόλεις στον κόσμο με πολύ χειρότερες κυκλοφοριακές συνθήκες από τις δικές μας.

Ο Neil Tohill της εταιρείας ανταλλακτικών Southside Motor Factors χρησιμοποίησε δεδομένα από το Traffic Index 2016 της TomTom για να βρει ποιες είναι οι Top 10 πόλεις του κόσμου με τον μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο.

Ιδού λοιπόν οι 10 πιο εφιαλτικές Κολάσεις για τους οδηγούς – για να παρηγοριέστε κάθε φορά που θα πήζετε στο Ποτάμι ή στην Εγνατία…

10. Los Angeles, California, ΗΠΑ
Αναμενόμενα, η μόνη πόλη των ΗΠΑ που μπαίνει στο Top 10 είναι το Los Angeles. Τις ώρες της κυκλοφοριακής αιχμής, οι οδηγοί του LA πρέπει να είναι έτοιμοι να προσθέσουν έως και 41% στο χρόνο που κάνουν για μια διαδρομή μέσα στην πόλη, σε άλλες πιο χαλαρές ώρες. Αν τους ρωτήσεις βέβαια, θα σου πουν ότι το 41% παραπάνω είναι ένα αισιόδοξο νούμερο…

9. Chengdu, Κίνα
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι σε αλματώδη ανάπτυξη στην Κίνα, κι αυτό δεν βοηθάει την κυκλοφορία στους δρόμους. Η πόλη Chengdu έχει πληθυσμό 14 εκατομμυρίων και στους δρόμους της κυκλοφορούν 3 εκατομμύρια ταξινομημένα οχήματα – ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη μεγάλα οδικά και άλλα έργα. Η Chengdu είναι η χειρότερη από τις 12 κινεζικές πόλεις που φιγουράρουν στο Top 30 της έρευνας της TomTom. Και τα πράγματα πιθανότατα θα χειροτερέψουν, αφού ο πληθυσμός της πόλης αναμένεται να φτάσει τα 20 εκατομμύρια το 2027…

8. Recife, Βραζιλία
Οι κάτοικοι της Recife χάνουν κατά μέσο όρο 94 ώρες το χρόνο σε μποτιλιαρίσματα. Η πόλη της ανατολικής Βραζιλίας είναι διαβόητη για τα κυκλοφοριακά της προβλήματα, που αποκαλύφθηκαν στην πλήρη τους διάσταση κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2014. Ακόμη και οι Αρχές της πόλης παραδέχονται ότι, αν δεν αρχίσουν να επιβάλλονται δρακόντεια πρόστιμα για κάποιες παραβάσεις, η κατάσταση στο μέλλον θα γίνει ακόμα χειρότερη.

7. Salvador, Βραζιλία
Άλλη μια βραζιλιάνικη πόλη μέσα στις 10 χειρότερες του κόσμου. Οι οδηγοί του Salvador χρειάζονται 43% παραπάνω χρόνο για τις διαδρομές τους τις ώρες αιχμής. Οι χρήστες του ιστότοπου Quora περιγράφουν την πόλη λέγοντας πως έχει «λαβυρινθοειδείς δρόμους, κακά συντηρημένους» και «τους χειρότερους οδηγούς στη Βραζιλία».

6. Βουκουρέστι, Ρουμανία
Έχοντας τα αρνητικά πρωτεία στην Ευρώπη, η πόλη του Βουκουρεστίου είναι χειρότερη κυκλοφοριακά από τουριστικά δημοφιλείς προορισμούς όπως το Λονδίνο και το Παρίσι. Έγκυρη συγκοινωνιολογική έρευνα βρήκε ότι οι οδηγοί στο Βουκουρέστι επιλέγουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο τους αφενός επειδή τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι σε πολύ καλό επίπεδο και αφετέρου διότι όλα τα πάρκινγκ της πόλης είναι δωρεάν! Σύμφωνα με την έρευνα, αν χρέωναν 5 RON (ρουμανικά Lei), δηλαδή κάπου 1,10 ευρώ, ο κυκλοφοριακός φόρτος στην πόλη θα μειωνόταν κατά 56%!

5. Μόσχα, Ρωσία
Πρώτη παλιότερα στον κατάλογο της TomTom, η Μόσχα έχει σήμερα πληθυσμό πάνω από 12 εκατομμύρια ανθρώπους και 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα, που την κάνουν μια από τις πιο φορτισμένες κυκλοφοριακά πόλεις του κόσμου. Οι κάτοικοί της έχουν τη συνήθεια να παρκάρουν όπου τους βολεύει και, ειδικά όταν χιονίζει το χειμώνα, καθημερινές μετακινήσεις της τάξης της μιάμισης ώρας θεωρούνται νορμάλ…

4. Rio de Janeiro, Βραζιλία
Η πόλη που θα φιλοξενήσει τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες δέχεται τελευταία πολλή αρνητική δημοσιότητα. Είναι επιπλέον η χειρότερη από τις βραζιλιάνικες πόλεις στο Top 10 μας. Οι οδηγοί χάνουν εδώ κατά μέσο όρο 165 ώρες το χρόνο σε μποτιλιαρίσματα, ενώ μια ομοσπονδιακή έρευνα του 2014 αποκάλυψε ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο Rio και το Sao Paulo κοστίζουν στην οικονομία 43 δις δολάρια το χρόνο, δηλαδή πάνω από το 2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας! 

3. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Η χειρότερη πόλη στην Ευρώπη κυκλοφοριακά είναι η Κωνσταντινούπολη. Εκτείνεται σε δύο ηπείρους και η επικοινωνία των δύο τμημάτων μεταξύ τους γίνεται με γέφυρες πάνω από το Βόσπορο, πράγμα που δεν διευκολύνει τη ροή της κυκλοφορίας. Επιπλέον, τα τουριστικά αξιοθέατα, η νυχτερινή ζωή και η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι όλα μαζεμένα στο κέντρο της πόλης. Αναφορές μιλούν για πενταπλές σειρές αυτοκινήτων σε λεωφόρους των τριών λωρίδων, ενώ οι εκνευρισμένοι οδηγοί δεν διστάζουν να κορνάρουν ακόμη και σε περιπολικά!

2. Bangkok, Ταϊλάνδη
Μπορεί να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, όμως η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης δεν παύει να είναι ένας εφιάλτης για τους οδηγούς της. Με 5 εκατομμύρια οχήματα στους δρόμους μιας πόλης που έχει αναπτυχθεί άναρχα με το χρόνο, χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, η Bangkok στερείται συγκοινωνιακής οργάνωσης. Οι συχνές καταρρακτώδεις βροχές από τους μουσώνες και το ανεπαρκές σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς επιτείνουν το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Πάντως οι αστυνομικοί της πόλης έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια βασικής μαιευτικής, αφού οι πιθανότητες να γεννήσουν οι έγκυες γυναίκες στα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα είναι υψηλές!

1. Mexico City, Μεξικό
Και ο νικητής στον παγκόσμιο «διαγωνισμό» είναι η Πόλη του Μεξικού! Με πάνω από 22 εκατομμύρια πληθυσμό, οι οδηγοί της μεγαλούπολης αντιμετωπίζουν μια μέση αύξηση κατά 59% του χρόνου μετακίνησής τους κατά τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής, ενώ πολλές διαδρομές απαιτούν πάνω από τον διπλάσιο χρόνο. Κατά μέσον όρο, οι οδηγοί της Mexico City χάνουν 219 ώρες ή αλλιώς πάνω από 9 μέρες το χρόνο ακινητοποιημένοι στους δρόμους!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube