Οδήγηση και κινητό: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση από την Apple

Οδήγηση και κινητό: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση από την Apple

Είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο αλλά σίγουρα η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να φρενάρει τη σύγχρονη μάστιγα των δρόμων.

Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού από την οδήγηση λόγω του κινητού τηλεφώνου έχει ήδη πάρει διαστάσεις μάστιγας.

Όποτε κι εάν κοιτάξεις γύρω ενώ οδηγείς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποιος οδηγός θα έχει την προσοχή του στραμμένη όχι μόνο στο δρόμο αλλά και το τηλέφωνό του.

Προφανώς αυτό έχει αρχίσει να απασχολεί όλους τους εμπλεκόμενους με το θέμα αυτό, τόσο από την πλευρά των εταιρειών αυτοκινήτου όσο και από εκείνη της τηλεφωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θα δούμε και «λειτουργία οδήγησης» στα κινητά;

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κολοσσός που ονομάζεται Apple κατοχύρωσε μια τεχνολογία που έχει όλη τη δυναμική να περιορίσει το φαινόμενο, περιορίζοντας τις ειδοποιήσεις που θα φτάνουν στον οδηγό όταν κρατάει το τιμόνι.

Προκειμένου να λειτουργήσει θα απαιτείται όμως και η σύνδεση του τηλεφώνου με κάποια wearable συσκευή του οδηγού, η οποία θα καταγράφει τις κινήσεις των χεριών του και θα τις συγκρίνει με τις κινήσεις που διαγράφουν τα χέρια ενός ανθρώπου όταν οδηγεί.

Σε περίπτωση που υπάρχουν ομοιότητες το κινητό θα περνάει σε λειτουργία σίγασης, προκειμένου οι «σειρήνες» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης –και όχι μόνο- να κοπάζουν όσο γίνεται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Έρευνα: Οι κλήσεις με hands-free είναι επικίνδυνες για την οδήγηση

Βέβαια θα πρέπει να λυθούν και άλλα προβλήματα όπως για παράδειγμα το να μπορεί το σύστημα να αντιλαμβάνεται ποιος οδηγεί και ποιος είναι απλώς επιβάτης μέσα σε ένα αυτοκίνητο, προκειμένου να μην αλλάζουν οι ρυθμίσεις και των τηλεφώνων που δε χρειάζεται.

Κάτι τέτοιο βέβαια είναι απλώς λεπτομέρεια μπροστά στην ασφάλεια που θα μπορούσε να παρέχει μια τέτοια τεχνολογία, η οποία πάντως φαίνεται ότι έχει κάμποσο δρόμο μπροστά της μέχρι να τελειοποιηθεί.

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και η αλήθεια είναι ότι καμία τεχνολογία δε θα είναι πιο αποτελεσματική από την απλή και υπεύθυνη συνειδητοποίηση από όλους ότι μεταξύ της οδήγησης και του κινητού θα πρέπει να υπάρχει απόσταση ασφαλείας.

[Πηγή: Roadandtrack.com, Roadshow]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube