O Mike Whiddett ντριφτάρει στη «Μαγική Πλατεία» [video]

O Mike Whiddett ντριφτάρει στη «Μαγική Πλατεία» [video]

Ο πιο εύκολος τρόπος για να διασχίσεις την περιβόητη πενταπλή πλατεία στο Swindon της Αγγλίας είναι με τις πάντες, εξηγεί ο “Mad” Mike!

Οι φίλοι του DRIVE ήδη θα ξέρουν τον σούπερσταρ του ντριφτ, ‘Mad’ Mike Whiddett, από τις τρελές του επιδείξεις στο Goodwood Festival of Speed, όπου ζαλίζει το κοινό με τις γωνίες, τον ήχο και τον καπνό από τα λάστιχα των πισωκίνητων Mazda του.

 Η φετινή εκδήλωση τον Ιούνιο όμως φαίνεται πως δεν κόρεσε την όρεξη του Νεοζηλανδού. Έτσι, με όπλο ένα Mazda RX-8 800 ίππων (πού έχει το παρατσούκλι Badbul”) και με την υποστήριξη του Δήμου του Swindon Borough, ο αθλητής της Red Bull αποφάσισε να προσεγγίσει τον πιο αμφιλεγόμενο κόμβο της Βρετανίας με έναν αντισυμβατικό τρόπο.

Ιδού λοιπόν πώς έγινε η ιστορία, «από μέσα»:

Δεν είχε ξαναδεί ποτέ τη Μαγική Πλατεία…

«Όταν η Red Bull Βρετανίας μου είπε γι’ αυτή την πλατεία στο Swindon, αμέσως την έψαξα στο Google Maps και σκέφτηκα ότι είναι εντελώς τρελή, οπότε ήθελα να της επιτεθώ».

Ο 35χρονος Νεοζηλανδός δεν είχε την ευκαιρία για δοκιμές στην πλατεία…

«Έπρεπε να τη δω και να πάρω μια ιδέα ενώ τα αυτοκίνητα προσπαθούσαν να τη διασχίσουν. Το πιο δύσκολο ήταν να δω τι υπάρχει κάτω στο δρόμο –επειδή έχει φρεάτια και το οδόστρωμα είναι πολύ ανώμαλο– ενώ ο δρόμος ήταν ανοιχτός στην κυκλοφορία. Υπήρχαν οδηγοί που δεν την είχαν ποτέ διασχίσει και χανόντουσαν, ενώ οι άλλοι τους κόρναραν εκνευρισμένα. Καταλάβαινες ποιοι ήταν οι τοπικοί οδηγοί».

Πήρε φόρα από την County Road, στη βορειοδυτική άκρη…

«Αρχικά, οι άνθρωποι [του δήμου] απλά απέκλεισαν την πλατεία, όμως βλέποντας τη διάταξη των γύρω δρόμων, με τα αγγλικά εξοχικά σπίτια, σκέφτηκα ότι το τέλειο ξεκίνημα θα ήταν να έρθω γκαζωμένος από την County Road. Αποκλείσαμε λοιπόν 300 μέτρα από κάθε δρόμο και πήραμε φόρα για να κάνουμε μιαν αληθινά συναρπαστική είσοδο στην πλατεία. Ήμουν ήδη με ταχύτητα όταν έφτασα».

Το να αποφύγει κράσπεδα και κολονάκια ενώ πήγαινε με τις πάντες δεν ήταν εύκολο…

«Στους συνηθισμένους αγώνες ντριφτ, περπατάς την πίστα και κάνεις πολλές δοκιμαστικές προσπάθειες. Η περίπτωση της Μαγικής Πλατείας ήταν δύσκολη διότι δεν διακρίνεις εύκολα τα κράσπεδα και τις νησίδες. Όλα αυτά μπορούν εύκολα να κάνουν ζημιά στο αυτοκίνητο. Οι μεταβολές στην επιφάνεια του δρόμου, ακόμα και τα φρεάτια μπορεί να καταπονήσουν σκληρά τη μετάδοση

«Σπάσαμε ένα ημιαξόνιο στον δεύτερο γύρο μας. Είχαμε ήδη χρησιμοποιήσει το εφεδρικό μας ημιαξόνιο, οπότε πραγματικά γυρίσαμε όλο το βίντεο σε δύο μόνο γύρους. Απόδειξη του πόσο εκπληκτική είναι η ομάδα μας που το απαθανάτισε».

Το Mazda ήταν στημένο για να γυρίζει όσο το δυνατόν περισσότερο…

«Στήσαμε το αυτοκίνητο όπως ακριβώς και στο Festival of Speed. Στους αγώνες ντριφτ, μπορεί να φαίνεται σαν να θέλουμε το αυτοκίνητο να φεύγει και γλιστράει από δω κι από κει, όμως στην πραγματικότητα προσπαθούμε να βρούμε όσο περισσότερη πρόσφυση μπορούμε. Όμως η τόσο πολλή πρόσφυση και δύναμη καταπονούν σκληρά τη μετάδοση, οπότε όταν κάνουμε επιδείξεις, όντως μειώνουμε την πρόσφυση του αυτοκινήτου. Τα αμορτισέρ, οι πιέσεις στα λάστιχα και η σύγκλιση των τροχών είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες με τους οποίους μπορούμε να αλλάξουμε πραγματικά τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου και να το ελευθερώσουμε λιγάκι».

Η προσπάθεια έγινε στις 4 το πρωί, αλλά δεν ενόχλησε τη γειτονιά…

«Ο δήμος είχε κανονίσει να κλείσουν οι δρόμοι, και είχαμε προηγουμένως ρίξει φέιγ-βολάν, όπως κάνουμε στις δημόσιες εκδηλώσεις μας. Στήσαμε και μια μικρή “κερκίδα” έτσι ώστε αυτοί που θα έβγαιναν από το σπίτι επειδή τους είχαμε ξυπνήσει με το θόρυβο, να μπορούν να παρακολουθήσουν. Δεν τους λέγαμε να ξαναμπούν μέσα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους κατοικούν κοντά στην πλατεία. Ελπίζω να μην τους ανησυχήσαμε πολύ».

Έχει ήδη βρει μια ακόμη καλύτερη πλατεία για του χρόνου…

«Όταν επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο Formula 1 της Red Bull Racing, βρήκαμε μια άλλη πλατεία κοντά στο Milton Keynes. Δείχνει να έχει το τέλειο οδόστρωμα και είναι ακόμα μεγαλύτερη, οπότε μπορώ να πάω ακόμα πιο γρήγορα».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube