O «δρόμος που παίζει μουσική» τρέλανε τους γύρω κατοίκους! [video]

O «δρόμος που παίζει μουσική» τρέλανε τους γύρω κατοίκους! [video]

Ραβδωτές λωρίδες στο οδόστρωμα έπαιζαν νότες του εθνικού ύμνου όταν τις πατούσαν τα λάστιχα των αυτοκινήτων με συγκεκριμένη ταχύτητα.

Ξέρουμε τις ραβδωτές γραμμές στο οδόστρωμα που βουίζουν όταν τις πατάμε και μας προειδοποιούν ότι πλησιάζουμε την άκρη του δρόμου ή κάποιο επικίνδυνο σημείο.

Οι τοπικές Αρχές της επαρχίας Friesland στην Ολλανδία αποφάσισαν να βάλουν τέτοιες γραμμές σε έναν φρεσκοασφαλτοστρωμένο δρόμο κοντά στο χωριό Jelsum της πρωτεύουσας Leeuwarden. Όμως, επειδή η πόλη είναι φέτος πολιτιστική πρωτεύουσα της Ολλανδίας, είχαν τη φαεινή ιδέα οι ραβδωτές γραμμές να μη βουίζουν γενικά, αλλά να… παίζουν τον εθνικό ύμνο της επαρχίας όταν τα αυτοκίνητα τις πατούσαν με ταχύτητα 60 km/h!

Οι γραμμές που έπαιζαν μουσική στρώθηκαν σε μήκος περίπου 150 μέτρων και κόστισαν συνολικά 80.000 ευρώ.

Πινακίδες πληροφορούσαν τους οδηγούς «Φτάνετε σε ένα δρόμο που τραγουδάει», και όταν αυτοί μείωναν την ταχύτητά τους στα 60 km/h, το γνώριμο μουσικό θέμα του “De Alde Friezen” ακουγόταν δυνατά και καθαρά.

Ο σκοπός ήταν η οδική ασφάλεια, καθώς οι οδηγοί όχι μόνο θα ειδοποιούνταν ότι ξάκριζαν στο δρόμο, αλλά και θα έκοβαν ηθελημένα ταχύτητα για να ακούσουν τη μουσική.

Το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν το επιθυμητό, αφού κάποιοι οδηγοί έκοβαν απότομα ταχύτητα κι έστριβαν ξαφνικά για να πατήσουν τις γραμμές, ενώ άλλοι που πήγαιναν αργά, επιτάχυναν.

Η χειρότερη όμως επίπτωση ήταν στους γύρω κατοίκους, που πήγαν να τρελαθούν ακούγοντας μέρα-νύχτα τις ίδιες νότες. Κάποιοι χαρακτήρισαν το όλο πράγμα «ψυχολογικό βασανιστήριο» και, παρότι όλοι είναι συνηθισμένοι στο θόρυβο αφού δίπλα υπάρχει αεροδρόμιο, είπαν πως τα αεροπλάνα ενοχλούσαν λιγότερο και οι πτήσεις σταματούσαν για κάποιες ώρες, ενώ ο εθνικός ύμνος ακουγόταν συνεχώς!

Οι τοπικές Αρχές αναγκάστηκαν λοιπόν να αφαιρέσουν τις μουσικές γραμμές την περασμένη Τετάρτη, δύο μόλις μέρες αφού είχαν τοποθετηθεί.

Η Ολλανδία δεν είναι η πρώτη χώρα που κάνει τους δρόμους να τραγουδούν για λόγους ασφάλειας. Προηγήθηκαν η Δανία, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα και οι ΗΠΑ.

Η Δανία ήταν η πρώτη με ένα δρόμο γνωστό ως Asphaltophone”. Ένα σημείο της πασίγνωστης Route 66 στο Νέο Μεξικό τραγουδά το America is Beautiful”, ενώ πριν από ένα επικίνδυνο σημείο δρόμου της Ν. Κορέας, τα λάστιχα των αυτοκινήτων παίζουν το… “Mary Had a Little Lamb”! (σ.σ. αντί για τη σιωπή των αμνών;)

[Πηγές: New York Times, Daily Mail

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube