Νέο πρότυπο μέτρησης WLTP: Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε [video]

Νέο πρότυπο μέτρησης WLTP: Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε [video]

Η μετάβαση από το πρότυπο NEDC στο WLTP, τι στο καλό είναι τελικά; Πρόκειται για μια νέα μέτρηση κατανάλωσης και εκπομπών CO2.

Η νέα μέτρηση κατανάλωσης WLTP αφορά πιο ρεαλιστικές συνθήκες μέτρησης που αυξάνουν τα μέχρι στιγμής εργοστασιακά νούμερα της παλιάς ομολογκασιόν NEDC. Και το κυριότερο, αποτελούν πηγή πραγματικής, ρεαλιστικής πληροφορίας για το προσεχές αυτοκίνητό σας (και για τη φορολογία) και όχι απλώς μια τιμή αναφοράς.

Από τον Σεπτέμβριο του 2017, η κατανάλωση, οι εκπομπές CO2 και οι ρύποι των αυτοκινήτων που παίρνουν έγκριση τύπου μετρώνται χρησιμοποιώντας τη νέα Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP). Οι διαφορές είναι πολλές σε σχέση με τον κύκλο NEDC (New European Driving Cycle) που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’80, ο οποίος ίσχυε μέχρι τότε (βλ. πίνακα).

Οι κύκλοι μέτρησης εκτελούνταν πάντοτε στο εργαστήριο, αλλά τώρα πραγματοποιούνται σε πιο δυναμικές συνθήκες οδήγησης. Λαμβάνουν υπόψη μεγαλύτερη απόσταση (23,25 αντί για 11 km), υψηλότερη μέση ταχύτητα (46,5 αντί για 34 km/h), λαμβάνουν υπόψη τον πιθανό εξοπλισμό του αυτοκινήτου, και όλα αυτά σε έναν κύκλο 30 λεπτών της ώρας (αντί για 20’) με τέσσερις ακόμα δυναμικές φάσεις και μέγιστη ταχύτητα που ανέβηκε από τα 120 στα 131 km/h.

wltp

Αυτό αφορά τις πιστοποιήσεις στο CΟ2 και κατά συνέπεια στην κατανάλωση, καθώς τα πρώτα είναι η άμεση συνέπεια της δεύτερης: Όσο περισσότερο καταναλώνουμε τόσο περισσότερο CO2 εκπέμπουμε. Αλλά αυτό αφορά επίσης τους ρύπους στα καυσαέρια, συμπεριλαμβανομένων των NOx (οξείδια του αζώτου) και των μικροσωματιδίων, που μετρώνται στο δρόμο σύμφωνα με το πρότυπο RDE (Real Driving Emissions).

Μια άλλη καινοτομία είναι ότι κάθε αυτοκίνητο δοκιμάζεται στη βασική και μέγιστη διαμόρφωση του εξοπλισμού του, συμπεριλαμβανομένου του κλιματισμού και άλλων λειτουργιών που μπορούν να επηρεάσουν την κατανάλωση. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση και επομένως η αυτονομία των οχημάτων που λειτουργούν με εναλλακτικές μορφές ενέργειας, ειδικά τα ηλεκτρικά, μετρώνται με ειδικό τρόπο σε αυτές τις δοκιμές.

Ο κύκλος WLTP είναι τόσο πιο σκληρός όσο και πιο ρεαλιστικός, και σε κάθε περίπτωση πολύ καλύτερος σε σύγκριση με την σφόδρα παρεκκλίνουσα αισιοδοξία των μετρήσεων NEDC. Ένας κύκλος σχεδόν πάντα αδύνατον να αναπαραχθεί «στην πραγματική ζωή» και στην κανονική οδήγηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι, υπολογίζοντας περίπου +25% στο WLTP, το πιθανό σφάλμα μιας τέτοιας δοκιμής, έρχεσαι πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες, πετυχαίνοντας τιμές που μπορούν να αναπαραχθούν σε ρεαλιστικές συνθήκες. Οπωσδήποτε πρόκειται για μια επανάσταση!

Παραπλανητική συμβίωση
Η άφιξη αυτού του νέου προτύπου μέτρησης είναι επομένως εξαιρετική είδηση, αλλά δημιουργεί κι ένα μεγάλο πρόβλημα: Το παλαιό πρότυπο NEDC και το νέο πρότυπο WLTP συνυπάρχουν παράλληλα μέχρι το τέλος του έτους (μόνη εξαίρεση τα μοντέλα που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους και τους επιτρέπεται η μέτρηση κατά NEDC για έναν ακόμη χρόνο), ενώ τα στοιχεία τους δεν είναι καθόλου άμεσα συγκρίσιμα.

wltp

Τα υπάρχοντα μοντέλα θα πιστοποιηθούν κατά WLTP το επόμενο έτος. Επειδή συχνά, ένα νέο πρότυπο εισάγεται κατά κύριο λόγο για πρώτη φορά σε νέες ελεύσεις (έγκριση τύπου νέων μοντέλων/εκδόσεων) προτού γενικευθεί σε όλα τα αυτοκίνητα που διατίθενται στο εμπόριο.

Τέλος, οι κανόνες υπολογισμού της οικολογικού μάλους (που στην Ελλάδα αφορά τα τέλη κυκλοφορίας και την κυκλοφορία στον Πράσινο Δακτύλιο) θα πρέπει να προσαρμοστούν ιδανικά (σταδιακά;), έτσι ώστε να μην τιμωρηθούν υπερβολικά από τη μια στιγμή στην άλλη οι ιδιοκτήτες ΙΧ. Φυσικά, προς τα παρόν, η ελληνική πολιτεία δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση σχετικά με το τι πρόκειται να κάνει –αν έχει πάρει χαμπάρι βέβαια πως περνάμε σε νέα ομολογκασιόν.

Θυμηθείτε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ακριβώς το ίδιο μηχανολογικό set-up αυτοκινήτου, φορτωμένου με τον ίδιο εξοπλισμό, μπορεί να εμφανίσει νούμερα που είναι πολύ υψηλότερα, μέχρι και 25% περισσότερο CO2! Με άλλα λόγια, αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στον Πράσινο Δακτύλιο θα πάψουν να το κάνουν και άλλα που δεν πλήρωναν τέλη κυκλοφορίας τώρα θα πληρώνουν.

wltp

Αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε στην εξαφάνιση ορισμένων εκδόσεων από τις γκάμες των κατασκευαστών. Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως, διότι αν αυτή η εξέλιξη δίνει την εντύπωση ενός πισωγυρίσματος με τις τιμές του CO2 σε άνοδο, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια δίκαιη επάνοδο.

Οπότε
Μόλις κάτσει η σκόνη και τα νούμερα της πιστοποίησης διευκρινιστούν και ενοποιηθούν, από τον επόμενο χρόνο, όλοι θα μπορούν να δουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την πραγματική κατανάλωση των αυτοκινήτων της αγοράς, τόσο σε απόλυτη τιμή (ποια είναι πραγματική κατανάλωση στο ένα ή στο άλλο μοντέλο) όσο και σε σύγκριση μεταξύ μοντέλων. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος, αλλά ελπίζουμε ότι αυτή η φορά να είναι η σωστή: Τα πρότυπα πιστοποίησης να έχουν γίνει ρεαλιστικά και αξιόπιστα. Ενώ σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας να μην ανακαλύψουμε ελάττωμα στο σύστημα.

Πιστοποίηση NEDC και WLTP: Οι διαφορές

 NEDC WLTP
Κύκλοι δοκιμώνΈνας κύκλος δοκιμής Αρκετοί κύκλοι δυναμικής δοκιμής, πιο αντιπροσωπευτικοί της πραγματικής οδήγησης
Χρόνος κύκλου20 λεπτά της ώρας30 λεπτά της ώρας
Διαδρομή κύκλου11 km23,25 km
Φάσεις οδήγησηςΔύο φάσεις,66 % οδήγηση στην πόλη και 34 % εκτός πόλης Τέσσερις φάσεις πιο δυναμικές, 52 % στην πόλη και 48 % εκτός πόλης
Μέση ταχύτητα34 km/h46,5 km/h
Μέγιστη ταχύτητα120 km/h131 km/h
Επίδραση προαιρετικού εξοπλισμούΔεν έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις στην κατανάλωση και στις τιμές του CO2Λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην κατανάλωση και στις τιμές του CO2
Αλλαγές ταχυτήτωνΣταθερά σημεία αλλαγής ταχυτήτωνΔιαφορετικά σημεία αλλαγής ταχυτήτων, ανάλογα με το αυτοκίνητο
Θερμοκρασία δοκιμήςΜετρήσεις μεταξύ 20 °C και 30 °CΜετρήσεις στους 23 °C, διορθωμένες στους 14 °C για το CO2

[Πηγή ACEA – Association des Constructeurs Européens Αutomobiles]

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube