Nέες αποκαλύψεις για τις οικονομικές ατασθαλίες του Carlos Ghosn

Nέες αποκαλύψεις για τις οικονομικές ατασθαλίες του Carlos Ghosn

Η στιγμή της σύλληψης  μέσα στο learjet στο αεροδρόμιο του Τόκιο.

Πρόκειται για θύελλα αποκαλύψεων. Από την ώρα που «έσκασε» το σκάνδαλο με τη σύλληψη του ισχυρού άνδρα της Nissan, οι αποκαλύψεις έρχονται με μορφή… χιονοστιβάδας.

Σήμερα, έρχονται στο φως νέες αποκαλύψεις από τον τηλεοπτικό σταθμό ΝΗΚ, σύμφωνα με τις οποίες ο Ghosn κατέβαλε τεράστια ποσά από τα ταμεία της Nissan για κατοικίες σε τέσσερις πόλεις στον κόσμο, πόλεις στις οποίες η εταιρεία δεν είχε «επιχειρησιακές δραστηριότητες» τέτοιες που να δικαιολογούν την ύπαρξη κατοικιών για τον πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγγελείς του Τόκιο επιβεβαίωσαν  ότι ο πρόεδρος της Nissan, μαζί με τον αντιπρόσωπο Greg Kelly, συνελήφθησαν επειδή δεν δήλωσαν περί τα 5 δισεκατομμύρια γιεν (44 εκατομμύρια δολάρια) στα έσοδα της Ghosn. Ωστόσο το ύψος του ποσού παραμένει αδιευκρίνιστο και μπορεί να υπερβαίνει κατά πολύ το προαναφερόμενο.

Οι εισαγγελείς δεν έδωσαν στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, το ίδιο και διευθύνων σύμβουλος της Nissan Hiroto Saikawa στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη ποινική έρευνα.

Ωστόσο, ορισμένες λεπτομέρειες της έρευνας έχουν αρχίσει να διαρρέουν μέσω των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης. Οι κατηγορίες που φέρεται να βαρύνουν τον Ghosn μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
- Η Nissan κατέβαλε "τεράστια ποσά" για να παράσχει στο Ghosn κατοικίες εκτός Ιαπωνίας, σύμφωνα του ρεπορτάζ του  NHK.
-Η Nissan δεν δημοσίευσε στις επίσημες εκθέσεις της στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ότι είχε παράσχει στο Ghosn τα συγκεκριμένα σπίτια.
-Οι κατοικίες, που βρίσκονται στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Βηρυτό, το Παρίσι και το Άμστερνταμ, δεν είχαν "νόμιμο επιχειρησιακό λόγο" και ο Ghosn δεν πληρώνε ούτε μέρος του ενοικίου.

Επιπλέον, ο Nikkei, επικαλούμενος αξιόπιστους κύκλους, δήλωσε ότι ο Ghosn μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει χρήματα που προορίζονταν για επενδύσεις, για να αγοράσει ακίνητα για τον εαυτό του μέσω εξωχώριων εταιριών.
Το Bloomberg αναφέρει ότι η Nissan δεν ήταν διαθέσιμη για σχόλια σχετικά με τα νέα στοιχεία που προκύπτουν την ώρα που το πρακτορείο προσπάθησε ανεπιτυχώς να πάρει κάποιες δηλώσεις από το περιβάλλον του Ghosn.

Η σύλληψη αεροδρομίου

Η εφημερίδα Asahi, η πρώτη που δημοσιοποίησε την είδηση της σύλληψης, αποκάλυψε φωτογραφίες ενός ιδιωτικού τζετ με αριθμό αναγνώρισης N155AN, στο οποίο επιβιβάστηκαν οι εισαγγελείς λίγο μετά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Ghosn δεν φαίνεται στο πλάνο, το οποίο δείχνει ότι οι περσίδες του τζετ είναι χαμηλωμένες. Ο ακριβής τρόπος και τόπος σύλληψης του Ghosn εξακολουθεί να μην επιβεβαιώνεται επίσημα, αλλά το βέβαιο είναι ότι με βάση τον ιαπωνικό νόμο, μπορεί να παραμείνει υπό κράτηση για διάστημα έως και 23 ημέρες.

Η ανακοίνωση της σύλληψης του προέδρου της εταιρείας είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές της Nissan να υποχωρήσουν έως και 6,5% στο Τόκιο όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση, που είναι η μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση από το Νοέμβριο του 2016.
Ο ευρύτερος αντίκτυπος στη συμμαχία της Nissan-Renault-Mitsubishi παραμένει εμφανής, με τις μετοχές της Mitsubishi Motor, της μικρότερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας που διασώθηκε από τη Nissan, να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2016.  

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube